Sari direct la conținut

India este tot mai ambițioasă și vrea să trimită oameni pe Lună în 2040. Care sunt pașii până acolo

HotNews.ro
Racheta indiana in momentul lansarii, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Racheta indiana in momentul lansarii, Foto: AFP / AFP / Profimedia

India a avut o misiune selenară de succes, a trimis o sondă și pentru a studia vântul solar și în câteva zile va face un prim test pentru un program ce va ajunge să ducă oameni în spațiu. Cel mai ambițios proiect este să trimită oameni pe Lună în 2040, dar pentru asta, India trebuie să ducă la bun sfârșit o serie de pași grei.

India este faimoasă pentru programul său spațial la care misiunile sunt de câteva ori mai ieftine decât cele ale NASA, țara asiatică având ingineri geniali care găsesc soluții low-cost fiabile la probleme complexe.

India vrea să continue programul spațial și este dispusă să cheltuiască tot mai mult și țintește tot mai sus. Premierul Narendra Modi a spus, cu mândrie, că India trebuie să trimită oameni pe Lună în 2040 și să aibă o stație spațială în 2035. El a mai spus că vor fi pregătite misiuni către două planete: o sondă către Venus și o sondă de aterizare (lander) care să ajungă pe suprafața marțiană.

Va fi nevoie nu doar de multe investiții, ci și de foarte multe teste. Premierul Modi le-a cerut celor de ISRO să pregătească un calendar clar cu pași și termene, un „roadmap” către obiectivul „Luna 2040”.

Care sunt pașii? Mai întâi, India va efectua pe 21 octombrie un test cheie în pregătirea misiunii care-și propune în 2024 sau 2025 să ducă trei astronauți pe orbită și să-i aducă în siguranță înapoi. Misiunea Gaganyaan va fi cea mai scumpă din istoria programului spațial indian, cu un buget de un miliard de dolari.

În 2024 va fi trimis în spațiu un „robot-astronaut” de test denumit Vyommitra, iar astronauții ar trebui să fie trimiși în spațiu la final de 2024. Încă nu s-a decis dacă în capsulă, la prima misiune cu echipaj uman, vor fi doi sau trei astronauți.

Misiunea cu echipaj uman va dura trei zile, iar astronauții vor orbita la 400 km altitudine. Ca parte a acestui program sunt gândite 20 de misiuni majore de test. Dacă vor merge bine, parcursul către Lună cu echipaj uman va fi tot mai aproape de realitate.

Dacă totul va merge bine în programul „Gaganyaan”, Indian Space Research Organisation (ISRO) va trebui să lucreze la noi module și capsule spațiale, la un nou centru spațial și unități de pregătire a viitorilor astronauți indieni. Unii vor fi pregătiți și în SUA, la NASA, existând parteneriate semnate.

Clar că vor trebui dezvoltate și rachete mai puternice și performante, iar aici probabil vor exista colaborări cu americanii și/sau japonezii.

India vrea ca cel târziu în 2035 să aibă propria stație spațială pe orbită: Bharatiya Antariksha Station’. Pentru asta va fi nevoie ca un alt „set” de misiuni să se desfășoare fără erori majore.

Cheia succesului va ține de folosirea soluțiilor dezvoltate de sectorul privat indian care încă de acum trei ani a fost cooptat în programul spațial și va pătrunde în tot mai multe segmente ale acestuia.

India, datorită unei tradiții a universităților tehnice, are o mulțime de startup-uri care dezvoltă vehicule de lansare pentru diverse tipuri de sateliți și dezvoltă și senzori tot mai mici și mai performanți. Și aici este faimos modul ingenios de a reduce costurile cât mai mult posibil, dar și de a scoate pe piață produse perfect funcționale.

Surse: Reuters, TechCrunch, India Tribune

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro