Indicii BVB au pierdut peste 4% in sesiunea de tranzactionare de vineri
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat pierderi importante in ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii, valorile de inchidere fiind cu peste 4% mai mici decat cele din ziua anterioara. Cele mai multe burse europene se aflau pe plus la momentul inchiderii pietei locale, recuperand scaderile din debutul sedintei, dupa publicarea unor date pozitive cu privire la piata muncii din Statele Unite.
Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, a declarat pentru HotNews.ro ca explicatia pentru diferenta dintre cotatiile de pe piata autohtona si de pe pietele straine se datoreaza faptului ca la Bursa din Bucuresti lipsesc investitorii, piata fiind dominata de speculatori.
“Bursa romaneasca are o mare problema, lipsesc investitorii cu bani. Pe bursa de la noi sunt speculatori, insa foarte putini investitori care sa intre si sa tina pretul in aceste pozitii. Investitorii sunt cei care vor presa piata in sus. Inca nu este un echilibru intre vanzatori si cumparatori”, a declarat el.
In ceea ce priveste evolutiile din zilele urmatoare, Mihai Chisu a aratat ca piata romaneasca copiaza pietele externe, insa de obicei revenirile nu sunt la fel de puternice.
Indicele compozit al pietei, BET-C, a scazut vineri cu 4,81%, la 2.980,86 puncte, iar indicele BET, al celor mai lichide titluri listate, a pierdut 4,06%, la 4.921,68 puncte.
BET-FI, indicele societatilor de investitii financiare, a ajuns la valoarea de 20.176,88 puncte, cu 4,25% mai putin decat in sedinta anterioara.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii tranzactionate, a coborat cu 4,25%, pana la 455,26 puncte, iar BET-NG, care masoara evolutia companiilor energetice si de utilitati, s-a depreciat cu 5,81%, pana la valoarea de 677,06 puncte.
Rulajul de pe piata actiunilor a scazut cu aproape 30% comparativ cu sedinta anterioara, la 110,43 milioane de lei (26,03 milioane de euro), aproape jumatate din aceasta suma reprezentand tranzactii cu actiuni Fondul Proprietatea.
Pe piata Regular, tranzactiile cu actiuni Fondul Proprietatea s-au ridicat la 50,90 milioane de lei, fiind urmat in topul lichiditatii de OMV Petrom, cu schimburi de 7,73 milioane de lei, si BRD, cu 7,40 milioane de lei. SIF Oltenia si Banca Transilvania, cu schimburi de 6,60 milioane de lei, respectiv 5,50 milioane de lei, se afla pe ultimele locuri in top.
Pe piata Deal, unde partile negociaza direct, s-au schimbat 297.000 actiuni BRD, la un pret de 12,1 lei/titlu si o valoare totala de 3,59 milioane de lei, si cinci milioane de titluri Fondul Proprietatea, la u pret de 0,477 lei/actiune,si o valoare de 2,38 milioane de lei. De asemenea, s-au schimbat 1,29 milioane actiuni Banca Transilvania, la un pret de 1,1 lei/actiune, valoare acestui pachet fiind de 1,42 milioane de lei.