Sari direct la conținut

ING Bank a revizuit in scadere estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2012, de la 3,5% la 2,2%

HotNews.ro

ING Bank si-a revizuit in scadere prognoza cu privire la evolutia economiei romanesti in 2012, la 2,2% de la 3,5% cat estima anterior, se arata intr-un raport al institutiei de credit. Banca isi mentine estimarile pentru acest an la 1,5%, in conditiile in care evolutia buna a agrculturii va compensa incetinirea exporturilor.

„Contractia cererii interne a continuat. Aceasta, alaturi de tensiunile de la nivel global, sugereaza o scadere in viitor. In plus, chiar si un an agricol normal in 2012 va insemna o productie mai mica decat in 2011. Acestea sunt principalele motive pentru care am revizuit in scadere cresterea PIB in 2012 (de la 3,5% la 2,2%, fata de 3,7% cat estimeaza FMI)”, se arata in raportul ING.

Analistii bancii olandeze mai arata ca asteptarile cu privire la relansarea cererii interne se bazeaza in principal pe cresterea salariilor (probabila din cauza alegerilor) si a sprijinului guvernamental pentru proiectele importante. Acestia mai precizeaza ca, de obicei, investitiile private sunt mai slabe in anii electorali.

Reprezentantii ING precizeaza ca redresarea economiei romanesti a fost foarte lenta pana in prezent si a fost determinata, in principal, de cererea externa. Ei estimeaza ca avansul PIB ar putea fi de 1,5% in acest an, in conditiile in care evolutia buna a agrculturii va compensa incetinirea exporturilor.

Produsul Intern Brut al Romaniei estimat pentru trimestrul II 2011 a fost de 126,99 miliarde de lei (preturi curente), in crestere – in termeni reali – cu 1,4% fata de trimestrul II 2010, a anuntat INS la inceputul lunii septembrie. Potrivit principalului institut de analiza statistica, industria a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate cu 4,9%, urmata de agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura. Reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in constructii (-1,9%) si in alte activitati de servicii (-5,5%).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro