Sari direct la conținut

ING Bank și RetuRO. Pionieri în Economia Circulară prin Sistemul de Garanție-Returnare

Smile Media
Mihaela Bîtu, CEO al ING Bank România și Gemma Webb, CEO al RetuRO, Foto: ING
Mihaela Bîtu, CEO al ING Bank România și Gemma Webb, CEO al RetuRO, Foto: ING

Într-un demers ambițios pentru promovarea economiei circulare și a sustenabilității în România, ING Bank și RetuRO, în calitate de lideri ai acestui proiect, s-au angajat în dezvoltarea și implementarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR). Acest sistem inovator reprezintă un pas semnificativ către gestionarea responsabilă a ambalajelor de băuturi și încurajează reciclarea activă prin intermediul unei abordări motivante. Gemma Webb, CEO al RetuRO și Mihaela Bîtu, CEO al ING Bank România, ne-au răspuns la întrebările despre impactul și funcționarea Sistemului de Garanție-Returnare.

Ce este Sistemul Garanție-Returnare (SGR)?

Gemma Webb, CEO RetuRO: Sistemul de Garanție-Returnare este un model de economie circulară care a fost testat în multe țări europene. Practica returnării sticlelor de băuturi a fost utilizată încă din anii 1900, iar Sistemul Garanție-Returnare a devenit un model destul de comun și răspândit, astfel încât el nu poate fi atribuit unei singure țări.

Odată cu publicarea Planului de Acțiune pentru Economia Circulară al Comisiei Europene, interesul pentru Sistemul Garanție-Returnare a reînviat și a început să fie implementat din nou în mai multe țări. Printr-o analogie foarte simplă, SGR este similar utilizării cărucioarelor de cumpărături la supermarket. Clientul împrumută căruciorul plătind o garanție de 50 de bani și, ulterior, după ce își termină cumpărăturile, pentru a-și recupera garanția plătită, trebuie să returneze căruciorul

În detaliu, SGR reprezintă un program prin care românii vor plăti o garanție de 50 de bani la cumpărarea unei băuturi (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică ambalajelor primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri și 3 litri, inclusiv. Pentru a fi ușor de identificat, produsele incluse în Sistem vor purta un simbol (logo) specific pe ambalaj. După ce ambalajul a fost golit, clientul trebuie să îl aducă la unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, în aproape orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, clientul va primi înapoi, pe loc, valoarea inițială a garanției, fără a fi nevoie să prezinte bonul de cumpărături, chiar dacă produsul nu a fost achiziționat din acel loc/magazin.

În 2024, scopul nostru este să avem Sistemul Garanție-Returnare complet funcțional pe întreg teritoriul României și ne propunem recuperarea anuală a aproximativ 7 miliarde de ambalaje: PET, doze de aluminiu și sticle.

Care este rolul ING Bank România în susținerea proiectului de economie circulară al Sistemului de Garanție-Returnare?

Mihaela Bîtu, CEO ING Bank: ING Bank România este finanțator unic al Sistemului de Garanție-Returnare, cel mai important proiect de economie circulară la nivel național.

Pachetul de finanțare, în valoare totală de 426 milioane de lei, a cuprins un credit de investiții de 343 milioane de lei (69 milioane de euro) acordat pe o perioadă de 5 ani și un credit pentru capital de lucru de 83 milioane de lei (17 milioane de euro) cu o durată de 2 ani. Este cea mai mare finanțare verde acordată de către ING, dar este și una dintre cele mai importante tranzacții de acest tip oferite până în prezent în România.

Sistemul de Garanție-Returnare este, desigur, o noutate pentru piaţa din România și trebuie să devină operațional până la 30 noiembrie, ceea ce a impus termene limită foarte strânse și, deci, o mare presiune asupra vitezei de execuție. Însă pe noi provocările ne mobilizează și am reușit, printr-o colaborare excelentă cu echipa RetuRO, să încheiem acordul de finanțare într-un timp record. Suntem recunoscători atât echipei de management, cât și acționarilor RetuRO, pentru întreaga încredere acordată.

Dincolo de implicațiile financiare, ING și RetuRO au valori comune și pasiune pentru sustenabilitate și tranziția către o economie ciculară. Proiectul are anvergură europeană, anticipându-se că va fi al doilea ca mărime după sistemul similar din Germania. Este una din ocaziile în care putem deveni o sursă de bune practici pentru alte țări europene, ceea ce în sine ar trebui să fie un prilej de bucurie și mândrie. Mai mult, proiectul este extrem de important pentru atingerea obiectivelor de reciclare la care s-a angajat țara noastră în fața Uniunii Europene.

Așadar, suntem entuziasmați să le fim alături partenerilor de la RetuRO, prin asigurarea finanțării necesare pentru acest proiect, cu implicații importante în dezvoltarea durabilă a României.

Cum va afecta implementarea Sistemului Garanție-Returnare piața reciclării din România?

Gemma Webb, CEO RetuRO: Obiectivul nostru este să asigurăm cea mai înaltă calitate a materiei prime (ambalaje, în cazul acesta) în cadrul unui sistem de economie circulară, care, ulterior, va ajunge la reciclatori pentru valorificare. Prin urmare, credem că SGR va avea un impact pozitiv asupra pieței de reciclare din România, deoarece va furniza reciclatorilor materiile prime necesare – plastic, sticlă, aluminiu sau metal – iar aceste materii prime vor fi curate și de cea mai bună calitate.

De asemenea, credem că SGR va contribui și la creșterea ratei de reciclare în România, deoarece va motiva consumatorii să returneze ambalajele de băuturi în punctele de colectare desemnate în schimbul rambursării garanției. Acest lucru va duce la o creștere semnificativă a numărului de recipiente returnate și, în consecință, va stimula ratele de reciclare naționale.

Este important de menționat, totuși, că RetuRO nu va efectua reciclarea efectivă a ambalajelor. Acest proces va rămâne responsabilitatea companiilor de reciclare. Ele vor fi selectate prin licitații, pe baza celui mai bun preț și va reprezenta una dintre sursele de finanțare pentru SGR.

Ce presupune pachetul de finanțare acordat de ING Bank și cum va fi utilizat acest capital în cadrul proiectului?

Gemma Webb, CEO RetuRO: Finanțarea obținută de RetuRO este esențială pentru funcționarea Sistemului de Garanție-Returnare în România. Marea parte a împrumutului va fi folosită pentru înființarea celor 17 centre regionale, unde ambalajele returnate vor fi numărate, sortate și pregătite pentru reciclare.

Împrumutul va fi folosit, de asemenea, și pentru a investi în sistemul informatic care susține proiectul din punct de vedere funcțional, precum și pentru alte activități operaționale. În acest moment, avem deja două centre regionale de numărare și sortare contractate, care se află în pregătire pentru momentul lansării SGR. Celelalte centre au fost, de asemenea, identificate și sunt în proces de contractare, urmând să fie deschise, treptat, până la mijlocul anului viitor, în paralel cu dezvoltarea la nivel național a Sistemului de Garanție-Returnare.

Pe lângă finanțările acordate companiilor, cum sprijină ING persoanele fizice, în domeniul sustenabilității?

Mihaela Bîtu, CEO ING Bank: Sustenabilitatea este în centrul strategiei ING, așa că am lansat numeroase produse și soluții pentru a sprijini alegerile sustenabile ale clienților. Ne bucurăm să observăm un interes tot mai mare din partea clienților noștri în această direcție. Prin urmare, recompensăm clienții ING pentru alegerile lor sustenabile și le oferim reduceri la dobândă în cazul creditelor pentru mașini electrice sau hybrid plug-in, imobile cu certificat energetic A, panouri solare și fotovoltaice. De asemenea, am introdus trei noi fonduri mutuale în portofoliul de fonduri de investiții sustenabile.

În egală măsură, suntem preocupați să ne reducem amprenta de carbon în propriile operațiuni, încă din anul 2014. Avem un sistem bine pus la punct de management al deșeurilor și al reciclării în sediul central, am implementat acțiuni pentru eficientizarea consumului de energie și gaz și, în prezent, 75% dintre vehiculele din flota ING sunt electrice sau hibride.

Mai mult, anul anterior a marcat tranziția către cardurile din plastic reciclat, măsură ce a venit în completarea unor soluții care limitează consumul de resurse naturale: cardurile virtuale și retragerile contactless la ATM, dar și aplicația mobilă ING SoftPOS, care permite antreprenorilor să accepte plăți, folosind telefonul lor mobil Android.

Mai multe informații despre toate acțiunile demarate de ING, puteți vedea pe pagina noastră despre Sustenabilitate.

Cum contribuie Sistemul Garanție-Returnare la tranziția României către o economie verde și cum va avea un impact pozitiv pe termen lung?

Gemma Webb, CEO RetuRO: Sistemul de Garanție-Returnare va contribui semnificativ la tranziția României către o economie verde și va crea un impact pozitiv pe termen lung în mai multe moduri:

Educarea și motivarea Românilor: SGR îi va motiva pe consumatorii români, care reprezintă, de fapt, roțile sistemului, să participe activ și să se implice în buna funcționare a proiectului prin returnarea ambalajelor goale. Astfel, se va reduce risipa acestor deșeuri prin abandonarea lor pe spațiile publice, pe străzi sau în natură.

Conservarea și valorizarea resurselor: Anual, aproximativ 7 miliarde de ambalaje pentru băuturi vor fi reintroduse în sistem și reutilizate ca materii prime superioare – un beneficiu atât pentru producători, dar mai ales pentru mediu, asigurând un viitor sustenabil pentru generațiile viitoare.

Crearea de locuri de muncă și de beneficii economice: Operaționalizarea SGR implică întreaga rețea de puncte de colectare, centre de numărare și sortare. Această infrastructură logistică creează noi oportunități de angajare în domeniul gestionării deșeurilor de ambalaje pentru băuturi, contribuind la creșterea economică locală și națională. Scopul nostru este să atingem un număr de 600 de angajați până în primăvara viitoare. Dintre aceștia, cel puțin 500 vor ocupa locurile de muncă create în toată țara.

Oriunde ai fi, ai banking și mai și de la ING. Adică mobile banking de folosit în fiecare zi, credite pentru dorințe mai mici sau mai mari, produse de economisire pentru planurile tale minunate ca să le îndeplinești pe toate. Pe scurt, soluții financiare pentru toată familia de la mic la bunic. Hai pe ing.ro să afli mai multe și despre drumul nostru spre un viitor mai sustenabil sau despre oportunitățile pentru antreprenori.

Secțiune susținută de ING

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII