Inseminarea artificiala contra cost a fost scoasa in afara legii, potrivit unui ordin dat de fostul ministru Ion Bazac
Fostul ministru al Sanatatii Ion Bazac a semnat, in 23 septembrie, un ordin prin care a fost scoasa in afara legii efectuarea contra cost a procedurilor de fertilizarare in vitro si a celor de inseminare artificiala, procedurile de reproducere umana asistata intrand sub incidenta traficului de celule umane, informeaza Mediafax. Masura ministeriala a venit pe fondul scandalului de la clinica Sabyc, spun surse medicale.
Ordinul, prin care se abroga un articol din Legea transplantului, a fost publicat in 29 septembrie in Monitorul Oficial, el fiind emis de Ioan Bazac cu putin timp inainte de a demisiona. Concret, ordinul abroga un articol care dadea voie spitalelor de stat si clinicilor private sa faca fertilizarea in vitro si inseminare artificiala contra cost.
Astfel, din 29 septembrie procedurile de reproducere umana asistata medical contra cost intra sub incidenta traficului de celule umane, iar cei care fac aceste proceduri risca inchisoare intre trei si zece ani.
Medici specialisti califica ordinul ministerial drept absurd, in contextul in care nu exista alternativa pentru cuplurile care nu pot avea copii.
Conducerea Agentiei Nationale de Transplant spune ca a aflat de ordin de la un jurist, actul nefiind cunoscut de specialisti.
- Norma metodologica din 25 octombrie 2006 de aplicare a titlului VI „Efectuarea prelevarii si transplantului de organe, tesuturi si celule de origine umana in scop terapeutic” din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii prevedea la articolul 6 ca „prin exceptie de la prevederile articolului 158, alineatul (1), unitatile publice sau private autorizate de Agentia Nationala de Transplant sau de Ministerul Sanatatii Publice pot obtine profit pentru organizator”.
- Legea 95/2006 prevede la articolul 158 ca „organizarea si/sau efectuarea prelevarii de organe si/sau tesuturi si/sau celule de origine umana pentru transplant, in scopul obtinerii unui profit material pentru donator sau organizator, constituie infractiunea de trafic de organe si/sau tesuturi si/sau celule de origine umana si se pedepseste cu inchisoare de la trei la zece ani”.
- Ordinul 1.156 din 23 septembrie 2009, semnat de Ioan Bazac, vizeaza abrogarea chiar a articolului 6 din Normele metodologice de aplicare a titlului VI „Efectuarea prelevarii si transplantului de organe, tesuturi si celule de origine umana in scop terapeutic” din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii publice 1.290 din anul 2006.
- Ministrul Sanatatii Ioan Bazac a emis Ordinul 1.156, „vazand Referatul de aprobare al Directiei generale sanatate publica, asistenta medicala si programe nr. I.B. 9.156 din 22 septembrie 2009, avand in vedere prevederile Ordonantei Guvernului nr. 79/2004 pentru infiintarea Agentiei Nationale de Transplant, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 588/2004 si ale titlului VI din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1.718/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii”.
- „Art. I. – La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga prevederile art. 6 din Normele metodologice de aplicare a titlului VI «Efectuarea prelevarii si transplantului de organe, tesuturi si celule de origine umana in scop terapeutic» din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii publice nr. 1.290/2006, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 916 din 10 noiembrie 2006”, se arata in Ordinul lui Bazac.