Sari direct la conținut

Instanța a anulat un ordin al Ministerelor Mediului și Agriculturii care permitea uciderea urșilor

HotNews.ro
Rezervația de urși Libearty Sanctuary, Foto: Hotnews
Rezervația de urși Libearty Sanctuary, Foto: Hotnews

Curtea de Apel Constanța a anulat un ordin comun al Ministerului Mediului și al Ministerului Agriculturii care permitea uciderea urșilor. Ordinul din 2009 stabilea o serie de derogări de la măsurile de protecţie a speciilor de floră şi faună sălbatice, potrivit Mediafax.

Decizia instanței a fost anunțată joi și poate fi atacată în termen de 15 zile.

„Admite acţiunea. Anulează Ordinul nr.203/05.03.2009 privind Procedura de stabilire a derogărilor de la măsurile de protecţie a speciilor de floră şi faună sălbatice. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, recursul urmând a se depune la Curtea de Apel Constanţa”, scrie pe portalul instanței.

Acțiunea în justiție a fost inițiată de Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPAM). Decizia vine la doar câteva zile după ce ministrul Mediului a anunțat că se caută soluții la problema urșilor care vin în zonele locuite de oameni.

„Dreptate pentru urșii uciși! Curtea de Apel Constanta a dispus Anularea ORDINULUI comun al Ministrului Mediului si Ministrului Agriculturii nr.203/05.03.2009 privind Procedura de stabilire a derogărilor de la măsurile de protecție a speciilor de floră şi faună sălbatice. Practic, toate “RECOLTĂRILE” (execuțiile) DE URS, din 2009 și până în prezent, sunt ILEGALE! Aceasta, în condițiile în care, zilele acestea, ministrul Mediului d-l Barna Tánczos afirma public, fără nici o rezervă, că intenționează să permită vânătoarea urșilor”, scrie în comunicatul FPAM.

Reprezentanții FPAM mai anunță că „vor sesiza organismele internaționale și vor continua lupta în justiție pentru apărarea faunei și mediului, astfel încât autoritățile să fie constrânse să adopte măsuri eficiente și non-letale de gestionare a populației de urs”.

România a luat o decizie total eronată în anul 2016, când a decis să nu mai intervină deloc în populaţia de urşi, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, într-un interviu acordat Agerpres. El a precizat că non-intervenţia va genera probleme uriaşe, în condiţiile în care aproape jumătate din populaţia de urs a părăsit habitatul natural, aceste animale fiind tot mai des întâlnite în localităţi şi în curţile oamenilor. „A face nimic nu e soluţie”, a transmis Barna Tánczos.

”România a luat o decizie total eronată în 2016 când a decis să nu mai intervină deloc în populaţia de urşi. (…) Am făcut ce nu a făcut acest minister de cinci ani: am lansat licitaţia pentru servicii de specialitate, care să fie furnizate de un institut, pentru a evalua populaţia de urs. (…) A face nimic nu e o soluţie. A te uita de afară şi să spui că poate o să fie bine, poate nu o să fie, poate o să fie accidente, poate o să fie urşi pe pârtie, o să fie în curţile şcolilor sau poate nu o să fie… Aceasta nu este o soluţie. Omul trebuie să intervină. Cu siguranţă, specia este strict protejată, populaţia de urs trebuie protejată şi trebuie să avem soluţii de protejare a habitatului, a zonelor de linişte, a pădurilor acolo unde trăiesc aceste efective, dar nu putem să ajungem ca jumătate din populaţia de urşi să părăsească habitatul natural şi să ne trezim cu ei în localităţi, în curţile şcolilor, în zona de deal şi de câmpie, pentru că încet încet acolo vom ajunge”, a declarat ministrul Mediului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro