Sari direct la conținut

Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj anunță că și-a redus la un sfert datoriile, la un an de la ancheta DIICOT în cazul Lucan

HotNews.ro
Mihai Lucan, Foto: AGERPRES
Mihai Lucan, Foto: AGERPRES

Conducerea Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj a reuşit în acest an reducerea semnificativă a arieratelor, de la 2 milioane de lei la aproximativ 500.000 de lei, arată un raport transmis de unitatea medicală și citat de Agerpres. În urmă cu exact un an, pe 21 decembrie 2017, Mihai Lucan era reținut de procurorii DIICOT alături de directorul administrativ al institutului și de directorul economic.

Medicul Mihai Lucan este cercetat de procurorii DIICOT pentru delapidarea Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, prejudiciul în acest caz fiind estimat la peste 1 milion de euro.

Potrivit sursei citate, ca urmare a măsurilor întreprinse, a fost posibilă creşterea contractării cu CJAS Cluj în condiţiile creşterii numărului de externări. Valoarea realizată în baza contractării cu CJAS Cluj a crescut cu 52,5% în condiţiile unei creşteri reale a numărului de externări de 35,3%.

„Creşterea numărului de pacienţi trataţi a fost făcută în special pe seama cazurilor complexe, fapt reflectat de creşterea indicelui de complexitate al cazurilor cu 12,7%, ajungând de la 1,5347 în 2017, la 1,7297 în 2018”, se arată în document.

În acest an ICUTR a beneficiat şi de investiţii pentru dotări şi sprijin financiar din partea Ministerului Sănătăţii, a Consiliului Judeţean Cluj şi a Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca.

„Aceşti indicatori de eficienţă medicală şi financiară ne vor permite achitarea tuturor arieratelor în cursul anului 2019 şi asigurarea resurselor pentru dezvoltarea ICUTR pentru a asigura condiţii adecvate de tratament pentru pacienţii care se adresează”, se arată în raport.

Cu ajutorul sprijinului financiar primit de la autorităţile naţionale şi locale, conducerea ICUTR a reuşit să facă câteva achiziţii importante pentru activitatea institutului. Unul dintre ele este un aparat de litotripsie extracorporeală, care va permite ca institutul să ofere întreaga gamă de modalităţi terapeutice pentru litiaza renală.

„În prezent nu există nici o unitate sanitară publică în măsură să ofere tratamentul litiazei renale prin litotripsie extracorporeală cu unde de şoc (ESWL)”, se arată în raport. Au mai fost achiziţionate şi o serie de echipamente medicale şi aparatură de ultimă generaţie precum un turn de video endourologie de înaltă performanţă, o linie de echipamente pentru testare hematologică şi o centrifugă, patru aparate de dializă, o pompă de vacuum pentru un autoclav, 20 de unităţi de aer condiţionat, dar şi saltele noi, lenjerii şi accesorii de pat.

„Cea mai importantă investiţie a fost un turn de video endourologie de înaltă performanţă, care permite creşterea acurateţei procedurilor urologice endoscopice. Necesitatea achiziţionării acestuia a fost justificată de faptul că marea majoritate a pacienţilor au nevoie de o intervenţie chirurgicală endoscopică. Endoscopia de înaltă rezoluţie permite urologului să realizeze un diagnostic intra operator şi un tratament chirurgical cu o mult mai mare precizie, reducând astfel rata complicaţiilor ce pot duce la creşterea perioadei de spitalizare sau a duratei de recuperare postoperatorie. De asemenea, au fost cumpărate două aparate necesare stabilirii compatibilităţii între primitorul transfuziei şi sângele disponibil, indispensabile pentru efectuarea în siguranţă a transfuziei sanguine” se mai arată în Raportul de activitate al ICUTR pentru anul 2018.

A fost achiziţionată şi o autoutilitară necesară transportului echipei de transplant în centrele de prelevare de organe şi transportul organelor prelevate în vederea transplantului. O altă investiţie importantă a fost instalarea unui sistem de alarmare la incendiu care să respecte reglementările în vigoare.

Datorită atragerii de fonduri din sponsorizări, a fost posibilă achiziţionarea unui ecograf modern pentru ambulatoriul urologic de specialitate precum şi recompartimentarea şi amenajarea ambulatoriului de specialitate şi a sălilor de aşteptare pentru pacienţi.

În cadrul institutului, în 2018, au fost ocupate toate funcţiile cheie şi este asigurată ocuparea cu personal necesară funcţionării.

În urmă cu un an, ICUTR, al cărui management a fost schimbat la începutul anului 2017, se confrunta cu serioase probleme financiare, având datorii de 2 milioane de lei. Managerul Silviu Moga a făcut atunci apel la sprijinul Ministerului Sănătăţii şi a lansat şi un apel către mediul privat pentru a găsi soluţii de rezolvare a situaţiei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro