Sari direct la conținut

Inteligența artificială în fotbal: ce schimbări au fost aduse sistemului de arbitraj VAR la EURO 2024

HotNews.ro
Inteligența artificială în fotbal: ce schimbări au fost aduse sistemului de arbitraj VAR la EURO 2024
Sistem VAR. Foto: Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia

Încă de la lansarea sa oficială în 2016, sistemul VAR a stârnit enorm de multe controverse, cel puțin pe cât ar fi trebuie să rezolve. Este atât de controversat încât echipele din Premier League au votat în urmă cu doar o săptămână dacă acesta si fie eliminat definitiv sau nu din fotbalul englezesc. Votul a fost până la urmă în favoarea VAR, iar Euro 2024 va duce o variantă îmbunătățită a acestuia, cu largul aport al inteligenței artificiale.

Este adevărat că inteligența artificală a fost folosită pentru prima dată în fotbal cu ocazia Cupei Mondial din Qatar, 2022, sub forma unor cip-uri inserate în mingile de fotbal, care permiteau urmărirea acesteia în timp real. Însă, Euro 2024 vine cu o variantă mult îmbunățită a sistemului propus în urmă cu doar doi ani, susține John Eric Goff, un fizician de la Universitatea din Lynchburg, Virginia, citat de revista Nature.

Inteligența artificială la Euro 2024

Mai exact, este vorba despre zece camere video amplasare deasupra terenului de fotbal, care permit vizualizarea în timp real a nu mai puțin de 29 de puncte de pe corpul fiecărui jucător. Fiind vorba despre 22 de jucători, vorbim despre mai bine de 600 de puncte aflate în mișcare. Iar datele oferite de camerele video sunt încărcate, de 50 de ori pe secundă, într-un computer care analizează nu doar poziția jucătorilor pe teren, viteza cu care se deplasează, viteza balonului, dar și părțile corpului aflate în mișcare.

Pe de altă parte, senzorii aflați în mingile de fotbal transmit date la 500 de herți, ceea ce înseamnă o viteză de zece ori mai mare decât a camerelor video. Combinate, cele două tehnologii oferă o imagine exactă a momentului în care mingea este atinsă de un jucător și, mai mult, cu ce parte a corpului este atinsă.

Poate cea mai importantă aplicabilitate a noilor algoritmi IA este cea din situația posibilelor poziții de offside. Spre exemplu, IA poate reda cele 29 de puncte, tridimensional, pentru fiecare jucător în parte. Folosind aceste informații, soft-ul IA este capabil să ia decizii, pe baza algoritmilor pentru structurile scheletice, și să determine dacă o anumită parte a corpului se află în afara jocului.

O situație relativ similară se regăsește în cazul în care mingea trece sau nu de linia porții. Sunt de notorietate situațiile în care, date fiind vechile tehnologii bazate doar pe câteva camere video, nu permiteau vizualizarea balonului și a poziției acestuia.

Grație noului sistem IA de recunoaștere a balonului într-un sistem tridimensional, un gol poate fi validat sau anulat chiar dacă nu este vizibil pe camerele video. Iar partea cea mai importantă, și care a creat printre cele mai multe nemulțumiri până acum, este cea legată de timpul de reacție. Dacă în urmă cu doi ani, spre exemplu, dura circa 70 de secunde, în medie, pentru recunoașterea unei poziții de offside sau a unui gol, noul sistem IA permite acest lucru în mai puțin de 30 de secunde.

Sistemul VAR nu este încă perfect, dar este aici ca să rămână

Evident, afirmă specialistul american, sistemul nu este unul perfect. 29 de puncte de pe corp nu reprezintă o imagine completă a corpului unui jucător. Iar asta înseamnă că pot fi erori. Însă marja de eroare, conform acestuia, este de sub o jumătate de centimetru.

Un alt aspect luat în discuție este acela legat de imposibilitatea actualilor algoritmi IA de a decide dacă a existat intenție în atingerea balonului sau nu de către un jucător. Iar aici intervine, inevitabil, factorul uman, respectiv decizia arbitrului. La fel este cazul și în situația acordării unui cartonaș galben sau, după caz, al unuia roșu, căci actualul sistem IA nu poate face o diferență între gradele de duritate ale unui fault.

Se poate spune, concluzionează cercetătorul american, că nu suntem nici pe departe în situația de a avea arbitri complet robotizați. Factorul uman este, în continuare, unul indispensabil. Iar din acest punct de vedere, vor exista controverse și de aici încolo. Tehnologia evoluează însă extrem de repede, iar sistemele computerizate, pe măsură ce viteza și capacitatea lor de analiză vor crește, vor reduce la un nivel minim marja erorilor umane.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro

INTERVIURILE HotNews.ro