Sari direct la conținut

Inteligența artificială „ION” a plecat odată cu Ciucă de la Guvern, dar se lucrează la versiunea 2.0: „Va opera ca un funcționar public virtual”

Inteligența artificială „ION” a plecat odată cu Ciucă de la Guvern, dar se lucrează la versiunea 2.0: „Va opera ca un funcționar public virtual”

Lansat cu regie în primăvara anului trecut, robotul ION – consilierul onorific bazat pe Inteligență Artificială (IA) al premierului PNL Nicolae Ciucă, n-a mai fost văzut ulterior la Palatul Victoria în noua echipă condusă de liderul PSD Marcel Ciolacu. Totuși, Ministerul Digitalizării, condus acum de Bogdan Ivan (PSD), susține că cercetătorii care lucrează pro-bono la acest proiect pregătesc o versiune ION 2.0, care va opera ca un funcţionar public virtual și ar putea fi lansată chiar în acest an.

ION – primul robot bazat pe tehnologia de Inteligență Artificială, devenit consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă, a fost prezentat ca o premieră mondială în 1 martie 2023 la Guvern de ministrul Digitalizării la acel moment, Sebastian Burduja, alături de Nicu Sebe, coordonatorul echipei de cercetători români.

„ION folosește inteligența artificială pentru a capta rapid și automat părerile, opiniile românilor, doleanțele lor, folosind informațiile disponibile în spațiul public”, declara la acel moment Ciucă.

Nicu Sebe, coordonatorul echipei ION și șeful IA al Humans AI, compania care coordonează acest demers, a recunoscut ulterior că dialogul de la Guvern dintre Ciucă și robotul ION a fost regizat.

Autoritățile au spus atunci că ION este în perioada de învățare și că proiectul nu este finalizat.

Când va trece robotul ION de la învățare la răspunsuri către cetățeni

După rocada PNL-PSD de la Palatul Victoria, robotul ION nu a mai fost prezent la ședințele de guvern conduse de premierul PSD Marcel Ciolacu, dar proiectul nu a fost abandonat.

La finele anului trecut, noul ministru PSD al Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat că robotul ION va trece de la învățare la răspunsuri către cetățeni privind anumite servicii publice la începutul anului 2024.

„De exemplu, cetăţenii vor putea afla cum îşi schimbă cartea de identitate, cât costă un paşaport simplu electronic, ce documente au nevoie pentru un paşaport etc. ION este conectat la Catalogul Serviciilor Publice, aplicație dezvoltată de Autoritatea pentru Digitalizarea României ce centralizează serviciile publice. Ambele produse, ION 2.0 și Catalogul Serviciilor Publice, se află în momentul de faţă în versiuni de testare și optimizare.”, au declarat atunci oficialii Ministerului Digitalizării.

Noua funcționalitate a fost confirmată și de echipa de cercetători care lucrează la platforma ION.

De ce nu au fost lansate serviciile ION 2.0 anunţate anul trecut?

Pentru că mai este puțin și se încheie anul, HotNews.ro a solicitat Ministerului Digitalizării și echipei ION să spună ce se mai întâmplă cu ION și de ce nu au fost lansate încă serviciile anunțate la finele anului trecut.

„Servicille ION 2.0. dezvoltate de echipa independentă de cercetare sunt dezvoltate pro bono, iar progresul şi viteza de dezvoltare depind de resursele echipei de voluntari, de rezultatele granturilor la care au aplicat şi resursele de procesare pentru lansarea şi nu în ultimul rând, de scalarea soluției la nivel naţional”, se arată în răspunsurile primite de la Ministerul Digitalizării.

ION 2.0 va opera ca un funcţionar public virtual într-o manieră prietenoasă

O altă întrebare adresată de HotNews.ro a fost de ce ar apela cineva la ION pentru a afla cum îşi schimbă cartea de identitate sau cât costă un paşaport simplu, de vreme ce poate afla aceste informații tastând aceasta solicitare pe Google ori accesând direcţia de paşapoarte din MAI.

„Versiunea ION 2.0 va opera ca un funcţionar public virtual, având capacitatea de a purta dialoguri şi de a furniza informații cetățenilor într-o manieră accesibilă şi prietenoasă, indiferent de instituția publică vizată de solicitările acestora”, susține Ministerul Digitalizării.

Românii ar putea afla răspunsuri de la robotul ION până la finele acestui an

Instituția a lansat un nou termen estimativ pentru lansarea noii funcționalități.

„Echipa dedicată dezvoltării versiunii ION 2.0 își exprimă optimismul în ceea ce privește noua versiune a acestei soluţii inovatoare şi a faptului că aceasta va fi disponibilă până la finalul anului în curs. Această actualizare promite să aducă îmbunătățiri semnificative în funcționalitate şi performanţă, vizând optimizarea interacțiunii utilizatorilor şi extinderea capacităților de analiză a datelor”, menționează Ministerul Digitalizării.

„Rapoartele generate de sistemul ION nu au scopul de a determina noi decizii”

HotNews.ro a încercat, la fel ca anul trecut, să afle de la Ministerul Digitalizării, cel care operează site-ul dedicat ION cum s-au folosit până acum cei doi premieri – Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu – de datele colectate de la români. Ce analize și rapoarte au primit cele două Guverne și mai ales ce decizii au luat în baza acestor rapoarte.

„Atât analizele, cât şi rapoartele generate de platforma ION sunt accesibile în timp real, printr-un dashboard și oferă diverse insight-uri și opțiuni de filtrare, precum şi funcţionalităţi de interacțiune cu datele”, spune Ministerul, fără a oferi date concrete.

Mai mult, Ministerul subliniază că „rapoartele generate de sistemul ION nu au scopul de a determina noi decizii, ci de a oferi administrației publice informații relevante privind problemele actuale cu care se confruntă cetățenii români, contribuind la sprijinirea guvernanţilor în adaptarea politicilor publice în concordanţă cu realitățile locale”.

INTERVIURILE HotNews.ro