Interviu cu Filip-Lucian Iorga. Mesajul Regelui Mihai nu aduce nici o noutate in ceea ce priveste prerogativele Principesei Margareta
Mesajul Regelui Mihai I de retragere din viata publica nu aduce noutati in ceea ce priveste prerogativele Principesei Margareta, “custode al Coroanei” inca din 2007, deseori indeplinind functia de reprezentare a Regelui Mihai. Mesajul regelui trebuie vazut insa ca pe o dovada de sinceritate si deschidere, spune Filip-Lucian Iorga istoric specializat in problemele regalitatii romanesti.
Contributors: Ce inseamna sintagma “custode al Coroanei”?
Filip-Lucian Iorga: Aceasta titulatura apare inca din 2007 ca fiind asociata Principesei mostenitoare Margareta, in Normele Fundamentale ale Casei Regale a Romaniei. Ele au fost semnate la 30 decembrie 2007, la 60 de ani de la abdicarea fortata. Rolul lor e de a lamuri problema succesiunii. Prin ele se renunta la legea salica. Constitutia Regatului functiona pe principiul legii salice, conform careia numai mostenitorii barbati in linie de prim nascut aveau dreptul sa conduca familia si sa domneasca. In Normele din 2007 se argumenteaza ca traim intr-o alta epoca si majoritatea familiilor regale din Europa si din lume au renuntat la legea salica. Aceasta renuntare reprezinta si recomandarea regelui in cazul unei eventuale reinstaurare a monarhiei.
Prin acest mesaj al Regelui se recomfirma Principesa Margareta ca mostenitor. Titulatura de “custode al Coroanei” o ajuta pe Principesa sa isi indeplineasca functia de reprezentare a Regelui.
Contributors: Prin urmare, acest mesaj nu vine cu ceva nou in privinta unor atributii…
Filip-Lucian Iorga: Nu este o noutate ce se intampla. Chiar am vazut niste titluri mai senzationaliste la televizor. Din pacate, ne grabim sa punem titluri fara sa citim cu atentie comunicatele. Un titlu dintre acestea era “Regele se retrage de la Tron”. Dar, familia Regala nu domneste, deci cum ar putea fi vornba de o retragere de la Tron? In al doilea rand, mesajul nu aduce ceva nou, Principesa Margareta e “custode” din 2007 si l-a reprezentat pe rege si pana acum la tot felul de evenimente.
Contributors: Care este atunci semnificatia acestui mesaj al Regelui?
Filip-Lucian Iorga: Cred ca e un mesaj firesc, dar important din punct de vedere simbolic. In acelasi timp, se implinesc 150 de ani de la venirea lui Carol I pe tron. In acest context sunt multe evenimente programate anul acesta. Romanii asteptau venirea Regelui in Romania, poate chiar de 10 mai. Ei deja lipsesc de ceva timp. Probabil s-a considerat ca este nevoie de acest mesaj oficial pentru a nu aparea speculatii. Sigur, ingrijorarea ramane, dar atunci cand oamenii afla despre ce e vorba, speculatiile sunt mai putine si mai putin periculoase. Eu indem la discretie, la calm, problemele medicale nu pot fi discutate cu frivolitate.
Contributors: Ar putea fi schimbat in vreun fel rolul Principelui consort?
Filip-Lucian Iorga: Nu. Principesa si-a asumat deja rolul de “custode”. Principele consort conform Normelor din 2007, dupa care se conduce acum Familia Regala, este membru nedinastic al Familie Regale.
Contributors: Dupa sfarsitul vietii Regelui Mihai cum vor decurge lucrurile in Casa Regala?
Filip-Lucian Iorga: Este neplacut si dureros sa vorbim despre acest lucru, e insa in firea lucrurilor. Schimbarea va fi una importanta pentru Familia Regala. Ea nu va mai avea in frunte un sef care sa fi si domnit. Se va trece intr-o noua etapa, intr-o alta paradigma, care nu a mai fost experimentata pana acum. Nu trebuie sa ne ferim sa spunem ca va fi un moment greu, atat institutional, cat si simbolic.