Sari direct la conținut

Interviu cu responsabilul de "cronica neagra" la Corriere della Sera: Implicarea politicienilor a crescut interesul presei italiene fata de romani

HotNews.ro

Fabrizio Peronaci este unul din ziaristii italieni care cunosc cel mai bine si mai indeaproape comunitatea de romani din Peninsula. El este responsabil de “cronica neagra” la redactia din Roma a cotidianului Corriere della Sera, ziar care a dedicat luni doua pagini situatiei romanilor din Italia, sub titlul: “Omucideri, violente, furturi – romanii in cifre”.

Alaturi de datele statistice legate de prezenta romanilor in Peninsula si clasamentul infractionalitatii, Fabrizio Peronaci a prezentat cazul lui Sorin Pavel, intreprinzator roman de 37 de ani, care a facut plangere impotriva unui ofiter de politie italian, acuzat de “amenintari, violenta, perchezitie arbitrara si discriminare rasiala”.

Presa din Italia a fost acuzata in ultimele saptamani de prezentarea exacerbata a episoadelor de cronica neagra in care sunt implicati conationalii nostri, de aceea am dorit sa mergem “in spatele” titlurilor de ziar, si sa aflam ce se petrece in redactii inainte de intrarea “sub tipar”. Aflam de la Fabrizio Peronaci care este atmosfera din Peninsula in legatura cu romanii si cum se lucreaza in biroul unui reporter de cronica neagra, la Roma.

“Excesele ziaristilor – cazuri izolate”

Atentia presei italiene s-a concentrat asupra comunitatii romane mai ales dupa delictul Mailat

Fabrizio Peronaci

Rep: Multi reprezentanti ai romanilor din Italia acuza o ofensiva mediatica impotriva lor. Si-au pierdut ziaristii italieni obiectivitatea in ceea ce-i priveste pe romani?

Nu, cred ca problema este alta. Mai degraba asistam la un fenomen creat de un flux major de cetateni romani care au venit in Italia in ultimii ani, deci s-au creat noi probleme, noi situatii de urgenta si, in anumite cazuri, noi tensiuni sociale. Iar mass-media din Italia nu a facut altceva decat sa inregistreze aceste fapte si sa le povesteasca. Daca au existat excese, consider ca au fost mai degraba cazuri izolate.

Rep: In ultima vreme, cand unui roman i se atribuie o crima, se vorbeste in prima pagina a ziarelor, timp de zile in sir, iar stirea intra printre primele la telejurnale. In schimb, un caz ca acela al italianului care a violat o fetita de 4 ani, este mentionat doar in treacat. Nu putem vorbi de o discriminare a romanilor?

Aici vorbim despre acele evenimente care constituie stiri, si despre care e inevitabil sa se vorbeasca. In ceea ce priveste romanii la Roma, atentia mass-media s-a concentrat asupra comunitatii mai ales dupa delictul Mailat, un delict deosebit de grav. Din acel moment, cred ca atentia a fost indreptata asemenea unei lupe, asupra romanilor.

Dar, pe de alta parte, e adevarat ca exista un procent mai mare de delincventa in cadrul comunitatii de romani. Acest lucru nu inseamna ca e corect sa culpabilizezi o intreaga comunitate. Dimpotriva, din partea ziarelor au existat tentative de echilibrare, de inversare a directiei, tocmai pentru a nu exaspera populatia.

Interesul major provenind din mediul politic a creat un fel de obligatie pentru jurnalisti sa se ocupe de aceasta tema

Fabrizio Peronaci

Un alt motiv pentru care atentia s-a concentrat asupra romanilor a fost si implicarea factorilor politici in acest subiect. Au existat luari de pozitie importante si la nivele institutionale inalte. Si acest interes major provenind din mediul politic a creat un fel de obligatie pentru jurnalisti sa se ocupe de acele teme. Presa se ocupa, deci, de ceea ce se intampla.

Interesul politicienilor

Rep: De ce sunt atat de interesati politicienii italieni de romani? Cat si ce se castiga pe seama romanilor? Capital electoral?

Nu e vorba numai de voturi, politicienii italienii s-au ocupat de mai mult timp de problema sigurantei publice, o tema sensibila in Italia.Si atunci cand s-a marit numarul de infractiuni si am asistat la unele episoade foarte dramatice, in special la Roma, am asistat la tendinta, din ambele parti ale esichierului politic, de a se “improprietari” cu aceste tematici, pentru a obtine chiar si un castig electoral.

Asa cum s-a intamplat si in campania electorala pentru alegerea noului primar al Romei, cand au existat numeroase luari de pozitii in legatura cu aceasta tema.

Rep: Cu cifrele la vedere, se observa ca romanii sunt intr-adevar primii dintre imigranti intr-o serie de infractiuni, dar cele mai dese sunt de micro-criminalltate. De ce pare mai importanta si mai grava criminalitatea romanilor decat macro-criminalitatea prezenta in Italia (mafia, trafic de droguri etc)?

Cred ca, alaturi de termenul “criminalitate”, mai putem folosi pe cel de “criza sociala”. Delictele, mai ales cele grave, au loc intr-un context degradare sociala. Si, din pacate, din acest punct de vedere, politica si administratiile locale infrunta cu greu situatiile de “criza sociala”. Deci, daca vorbim de “criza cauzata de criminalitate”, ar trebui pus accentul si pe aspectele sociale.

Ingrijorarea italienilor

Au crescut si preocuparile cetatenilor, mai ales in urma violentelor sexuale

Fabrizio Peronaci

Rep: Cum a tratat Corriere della Sera tema romanilor si cea a delincventei acestora?

Pot vorbi despre optiunile pe care le-am avut in ceea ce priveste situatia la Roma si orasele limitrofe. Am incercat sa evidentiem faptele, atat in contextul social in care au avut loc, cat si in ceea ce priveste reactiile cetatenilor. Pentru ca, fara indoiala, au crescut si preocuparile cetatenilor, mai ales in urma violentelor sexuale.

Ne-am facut, deci datoria, povestind atat faptele, cat si reactiile orasului. Lucru pe care il vom face in continuare, mentinand, ca intotdeauna, o linie precisa: aceea ca nu trebuie demonizata o intreaga comunitate. Dar trebuie sa tinem cont de faptul ca, acolo unde exista fapte reprobabile, trebuie intervenit cu eficienta.

Rep: Ce parere aveti despre romanii care traiesc la Roma si cu care ati intrat deseori in contact, ca ziarist?

Cunosc multi romani, marea lor majoritate sunt perfect integrati aici, romancele sunt “cautate” pentru a lucra in familiile italienilor, sau in domeniul sanitar si cel al constructiilor. Numarul celor care comit infractiuni este redus in comparatie cu romanii de buna credinta. Exista riscul ca tocmai persoanele oneste sa fie afectate atunci cand se ridica tonul pe tema infractionalitatii romanilor.

Rep: Dupa parerea dvs, Italia este o tara rasista?

Cred ca e intotdeauna gresit sa facem generalizari de acest tip. Exista o tendinta de exagerare a tonului folosit. Daca mass media italiana, asa cum am auzit de mai multe ori, este pusa sub acuzatie, eu am rezervele mele. Presa, dupa parerea mea, nu face altceva decat sa povesteasca ceea ce se intampla.

Exista riscul ca tocmai persoanele oneste sa fie afectate atunci cand se ridica tonul pe tema infractionalitatii romanilor

Fabrizio Peronaci

Rep: Cat de influentabili si influentati sunt italienii de Tv si ziare?

Cred ca televiziunea poate avea intr-adevar o mare influenta. Dar, cu siguranta, experienta personala, si ceea ce se transmite din gura in gura, are o importanta relevanta. Mii de familii la Roma au cu romani un raport special, apropiat, ceea ce permite alimentarea unui sentiment comun de ospitalitate. Ceea ce determina o contrabalansare a fenomenului de discriminare in masa.

Prezenta romanilor este importanta in casele noastre, iar experienta personala a italienilor conteaza si ea. La fel si intreprinzatorii romani in Peninsula. Exista 20.000 de firme romanesti in Italia, dintre care 8.000 numai la Roma. Comunitatea participa in mod semnificativ la economia italiana.

Despre prezumtia de nevinovatie

Rep: Iata un citat dintr-un articol publicat de ziarul dvs, il Corriere della Sera: “Responsabilitatea penala este individuala. Multi imigranti comit infractiuni si stirile sunt publicate in presa, chiar daca deseori cu un ton de genul: marocan beat la volan ucide un pieton – ton care in Statele Unite ar cauza pedepse drastice. Exista tendinta in presa din Italia, de a face procese in presa, inainte ca ele sa ajunga chiar in tribunale?

Da, au existat anumite cazuri. Dar, atunci cand avem de-a face cu arestari, cred ca este obligatia ziaristilor sa vorbeasca despre acel caz. O tara in care nu sunt documentate faptele grave, care sunt ingrijoratoare pentru cetateni, e o tara care ma inspaimanta.

Apoi, tine de corectitudinea si deontologia profesionala a ziaristilor sa corecteze stirile, de exemplu atunci cand in timpul procesului, ies in evidenta alte aspecte. Un caz trebuie urmarit atat la inceput, cat si in desfasurarea lui, pana la pronuntarea verdictului, care poate fi de nevinovatie. Principiul nevinovatiei trebuie sa fie mereu luat in consideratie.

Principiul nevinovatiei trebuie sa fie mereu luat in consideratie

Fabrizio Peronaci

Rep: Intr-un studiu pe care l-am realizat cu privire la imaginea romanilor in presa din Italia dupa delictul Mailat, publicat in volumul “Romania, munca si imigratie in Italia”, am analizat si respectarea prezumtiei de nevinovatie. Spre exemplu, din 21 de articole aparute in Corriere della Sera in care se vorbea despre romani acuzati de diferite delicte, doar in 7 era respectata prezumtia de nevinovatie…

Avand in vedere ca nu este o cercetare cu caracter stiintific, ci una cu caracter limitat, mi se pare un fapt de necomentat. Trebuie sa fie tinut cont mereu de principiul de nevinovatie, dar ar trebui facuta o analiza luand in consideratie un numar mai mare de articole si un numar mai mare de ziare.

Rep: A fost inaintata propunerea crearii unor grupuri de lucru mixte, din care sa faca parte ziaristi italieni si romani – sau imigranti in general. Ati adera la un asemenea grup?

In legatura cu crearea unui grup mixt de lucru, vom vedea daca s-ar putea face. Pentru moment, m-as limita sa spun ca regulile deontologice jurnalistice trebuie sa fie respectate, pentru ca este bine ca, atunci cand sunt “alunecari” de la regula, sa fie corectate imediat.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro