INTERVIU Drama unui tanar din Georgia: Am facut provizii, asteptam sa se intample CEVA, fara sa stim exact ce ne asteapta
Zurab are 32 de ani si e unul din tinerii care fac parte din noua generatie de intelectuali a fostului stat sovietic. Dupa studii facute in Occident, el s-a intors la Tbilisi si si-a intemeiat o familie. Are un baietel de 4 ani si sotia sa asteapta un alt copil. De cateva zile ar fi trebuit sa fie la Praga, intr-o calatorie programata de mai mult timp. Dar a fost nevoit sa-si anuleze zborul. In Georgia este razboi. Accepta sa-mi acorde un interviu pentru HotNews.ro, dar cu o conditie: sa nu-i fie mentionat numele de familie.
Zgomot asurzitor de bombe la Tbilisi
HotNews.ro: Care este atmosfera acum (marti, 11 august, ora 12 locala) la Tbilisi?
Zurab: De cateva zile, ne trezim din cauza zgomotului asurzitor al bombelor. Azi, situatia e mai calma decat ieri. Ieri, in schimb, au fost momente teribile. La televizor ni s-a spus ca trupele rusesti avanseaza inspre Tbilisi. A urmat o panica generala. Se stie ca soldatii rusi au ocupat si intrerupt calea ferata si autostrazile care leaga vestul de estul Georgiei.
00995 – prefixul Georgiei: un celular. E aproape ora pranzului la Tbilisi. Linia cade de cateva ori inainte de a stabili un contact telefonic. Comunicarea – in engleza – este des perturbata si de cateva ori intrerupta. De partea cealalta a firului este Zurab, un prieten georgian. Vocea lui este calma doar in aparenta. Insa ingrijoarea si tensiunea sunt palpabile.
Conflictul din Georgia, prin ochii unui tanar din Tbilisi
Lumea se teme ca orasul va fi ocupat de catre trupele rusesti. Oamenii au luat cu asalt magazinele alimentare si statiile de benzina. Am facut toti provizii. Multi dintre concetatenii mei au decis sa paraseasca orasul. Dar azi (cel putin pana acum) se mentine un calm aparent: nu a fost intrerupta furnizarea electricitatii sau gazului. Ambasadele sunt insa inchise, la fel si bancile.
Oamenii au vrut ieri sa-si ridice economiile, dar guvernul a decis inchiderea bancilor, tocmai pentru a nu crea un sentiment general de panica, in urma caruia toti si-ar lichida conturile. Pe strada toti ne uitam unii la altii ingrijorati, fara cuvinte. Toti asteptam sa se intample CEVA, fara sa stim exact ce ne asteapta.
HotNews.ro: Au fost raniti adusi in spitalele din Tbilisi?
Zurab: Nu am informatii despre morti sau raniti. Sunt sigur ca, daca ar fost victime, s-ar fi stiut deja in oras, informatia ar fi circulat.
“Armata georgiana – pregatita de apararea capitalei”
HotNews.ro: Care este cea mai mare preocupare printre concetatenii tai acum?
Zurab: Desigur, lumea este speriata de raidurile aeriene si bombardamentele care au loc atat noaptea, cat si in timpul zilei. Dar cel mai mult ne temem ca orasul va fi ocupat de catre trupele rusesti. Mai ales pentru ca stim sigur ca armata georgiana nu ar preda orasul in mod pasnic, ci va opune o rezistenta indarjita.
Cu siguranta, vor raspunde la atac, daca acesta va fi iminent. Apoi, in orice moment, s-ar putea intrerupe electricitatea sau gazul. Eu, personal, sunt ingrijorat daca nu voi mai putea comunica cu familia mea. Din fericire, liniile de telefonie mobila inca mai functioneaza.
In plin razboi informational: georgienii afla ultimele stiri de la BBC si CNN
HotNews.ro: Multe site-uri institutionale si guvernamentale din Georgia au fost blocate. Cum va informati in legatura cu ceea ce se intampla?
Zurab: Da, site-urile din Georgia nu pot fi updatate. Multi se uita la televizor. Dar multe informatii sunt cotradictorii si fragmentare sau filtrate. Eu ma uit pe site-urile de stiri BBC si CNN, desi nici aici nu putem afla informatii in timp real.
HotNews.ro: Care este pozitia autoritatilor? V-au fost comunicate masuri de precautie pe care sa le adoptati?
Zurab: Autoritatile Georgiei incearca sa nu creeze sau sa alimenteze un sentiment de panica in randul populatiei. De aceea evita sa dea mesaje alarmiste. Daca ar fi confirmata apropierea trupelor rusesti de Tbilisi, toata lumea ar incerca sa fuga din capitala. Noi, cel putin, stam pititi prin locuinte. Nu suntem bine informati in legatura cu ceea ce se intampla in tara. Pe de o parte circula stirea ca ostilitatile vor inceta. Pe de alta parte, aflam ca trupele rusesti avanseaza spre capitala.
Pregatiri de refugiu
HotNews.ro: Cum traieste familia ta atacul rusesc – baietelul tau, de numai 4 ani, ce crede ca se intampla?
Zurab: Sotia incearca sa-si pastreze calmul. Impreuna, toata familia, am facut bagajele si am pregatit masina. Asteptam evolutia evenimentelor, dar suntem gata sa plecam, sa ne refugiem, la nevoie, in Armenia sau Azerbaidjan, daca situatia se va inrautati.
Din fericire, baietelul meu are doar 4 ani. Desi aude bombele si e putin speriat, nu intelege inca bine ce se intampla. Sora mea insa traieste in vestul Georgiei. Dar acum toate caile de comunicatie sunt blocate de trupele rusesti. Ar fi trebuit sa vina in capitala, pentru a fi impreuna. Din fericire am putut afla prin telefon ca ea si restul familiei sunt bine.