Sari direct la conținut

INTERVIU Radu Podgorean, MAE: Aceasta criza a migratiei este un indicator al decalajelor mari de dezvoltare

HotNews.ro, EurActiv.ro
Radu Podgorean, secretar de stat MAE, Foto: Ministerul Afacerilor Externe
Radu Podgorean, secretar de stat MAE, Foto: Ministerul Afacerilor Externe

„Este posibil ca unele dezbateri la summitul ONU [din aceasta luna – n.r] sa fie influentate de ceea ce se intampla in momentul de fata”, a declarat Radu Podgorean, secretat de stat Ministerul Afacerilor Externe, intr-un interviu pentru EurActiv.ro.

EurActiv.ro: In aceasta luna are loc Summitul ONU care va contura politica globala de dezvoltare pentru urmatorii 15 ani. Cat de importanta este aceasta politica in contextul crizei refugiatilor?

Radu Podgorean: Agenda 2030 are o importanta deosebita, este o dimensiune tot mai importanta pentru lumea contemporana. Putem spune ca aceasta criza a migratiei este un indicator al situatiei in care ne gasim. Aceasta presiune a migratiei are ca principal motiv decalajele mari de dezvoltare. La baza, este o migratie din zone cu nivel redus de dezvoltare, unde acesta a fost grav deteriorat de conflicte militare, de tensiuni sociale, spre zone cu nivel de dezvoltare mai inalt.

De fapt, solutia de profunzime este tocmai asigurarea nivelului de dezvoltare in zonele respective, apropierea de un echilibru cu zonele dezvoltate. Este o tema de reflectie si de importanta globala. Este posibil ca unele dezbateri la summitul ONU sa fie influentate de ceea ce se intampla in momentul de fata.

Pentru ca discutam despre sumele alocate, trebuie mentionat un lucru, de multe ori costurile pe care societatile dezvoltate le au din cauza acestei instabilitati in zonele de origine ale migrantilor sunt mai mari decat sumele cu care s-ar putea realiza procese de dezvoltare. Aceasta, si pentru o mai buna perceptie la nivelul cetatenilor, fiindca fondurile vin din resurse publice. Cetatenii ar putea pune problema „de ce aceste cheltuiel”. Ei bine, ele au exact acest scop, de a asigura reducerea decalajelor fata de zonele care altfel furnizeaza probleme precum instabilitate, migratie. Desigur, exista si argumente morale. Dar fara dezvoltare in zonele respective, este greu de crezut ca situatia se va imbunatati.

Ce poate face UE in tarile problematice, cu 58 miliarde euro, cumulativ – state membre si institutii europene

EurActiv.ro: Cum putem fi siguri ca fondurile alocate de Uniunea Europeana si, implicit, de Romania isi ating scopul, in statele respective?

Radu Podgorean: Trebuie facuta diferenta intre ajutorul umanitar, acordat pentru situatii de criza si ajutorul oficial pentru dezvoltare care inseamna programe ce vizeaza o dezvoltare pe termen lung. Nu putem discuta pur si simplu despre un transfer de fonduri. Este o pozitie pe care o are si UE, si Romania, directiile de actiune fiind multiple. Cele mai importante sunt sprijinirea statului de drept si guvernarea democratica, fiindca, fara acest cadru, fondurile respective nu si-ar atinge scopul. Am inceput cu acestea fiindca in lipsa lor resursele nu sunt folosite cum trebuie, pot fi deturnate si nu ajung la oamenii care au nevoie de aceste resurse.

De exemplu, nu este suficient sa fac investitii, trebuie sa creez un mediu economic unde investitiile sa fie sustenabile, sa creeze locuri de munca. Alte prioritati tin de zona de educatie si dezvoltare sociala.

Apoi, zona de sanatate: daca avem crize grave in domeniu intr-o regiune nu putem vorbi de dezvoltare, iar experienta de anul trecut cu Ebola arata ce probleme grave pot aparea si ce impact poate avea, ce tensiuni sociale poate genera. La fel de importante sunt aspectele de protectia mediului.

O dezvoltare durabila nu poate fi facuta prin neglijarea acestor componente. Trebuie o viziune integrata si acestea sunt de fapt elementele importante ale Agendei 2030. Pentru Romania, Europa de Sud-Est ramane o regiune importanta si relevanta pentru noi; este o zona in care avem nevoie de politici de dezvoltare. Elementele sunt perfect aplicabile acestei zone, este exact ceea ce urmarim, iar efortul pe care il facem noi in Republica Moldova este perfect circumscris agendei. Romania va avea pozitia de sprijinire a agendei la sesiunea ONU unde va participa Presedintele Klaus Iohannis. Dar, sa nu uitam: politicile de dezvoltare nu privesc numai statele care au deficit de dezvoltare, ci privesc toate statele. De exemplu adaptarea la schimbarile climatice priveste cel mai mult pe cei mai dezvoltati. O dezvoltare care nu respecta componentele de mediu, de exemplu amprenta de carbon, nu mai poate fi acceptata.

Citeste articolul integral pe EurActiv.ro

Acest proiect face parte din planul national de lucru al României pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015 (AED2015) si este finantat de Comisia Europeana si de Ministerul Afacerilor Externe al României. Organizatia EurActiv România este singura responsabila de continutul acestui material si în niciun context acesta nu poate fi privit ca o reflexie a pozitiei Uniunii Europene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro