Sari direct la conținut

Intr-o competitie sportiva, scorul dintre om si animale ar fi 0-7

HotNews.ro

Inaintea Jocurilor Olimpice, WWF (World Wildlife Fund) a comparat performantele sportive ale animalelor si oamenilor, scorul fiind net in favoarea celor dintai, scrie 20minutes.ch, citat de Agerpres.

Jocurile Olimpice de la Rio se vor deschide vineri seara, dar se cunoaste deja adevaratul invingator: natura! ONG-ul WWF s-a ocupat de acest subiect si a comparat performantele umane cu cele animale, rezultand clar ca omul nu ar putea castiga niciodata. Specialistii WWF au propus sapte discipline sportive pentru „meciurile” intre specii.

Inainte sa le fie analizate performantele sportive, animalele au atras atentia asupra capacitatii lor de a nu face nimic. Cel mai lenes este chiar lenesul: cand merge cu cea mai mare viteza abia daca parcurge 5 metri pe ora. El detine si recordul la somn, dormind pana la 20 de ore pe zi.

O prima disciplina sportiva luata in considerare de WWF este viteza. Primul animal care bate omul este mistretul, mamifer omnivor care poate fugi cu 55 de kilometri pe ora, cu mult mai mult decat campionul jamaican Usain Bolt, care inregistreaza doar 44 de kilometri pe ora. In cazul in care oamenii vor progresa la acest capitol, natura mai are cateva atuuri: ghepardul, care depaseste 100 de kilometri pe ora, o varietate de cerb (67) si chiar iepurele (65).

Animalele alearga repede pe pamant, dar merg bine si sub apa. Cesar Cielo, recordman mondial la 100 de metri liber, depaseste cu putin 8 kilometri pe ora, viteza cu mult inferioara celei atinse de pestele sabie velar, care se poate misca sub apa cu aproape 110 kilometri pe ora. Si vidra europeana l-ar depasi pe inotatorul brazilian, ea putand inota cu viteza maxima de 14 kilometri pe ora.

Nici saltul in lungime nu este strain animalelor. Recordul mondial al oamenilor este vechi de 25 de ani, fiind inregistrat de Mike Powell – 8,95 metri. Acesta ar fi batut usor de orice pantera a zapezii, felina din Asia Centrala care poate sari peste prapastii si trecatori de mai mult 15 metri.

In ceea ce priveste saritura in inaltime, Javier Sotomayor detine recordul tuturor timpurilor, cu cei 2,45 metri inregistrati la Salamanca (Spania) in 1993. Daca niciun atlet nu a reusit sa treaca acest prag in ultimii 20 de ani, antilopele impala fac zilnic astfel de salturi pentru a scapa de lei si leoparzi. Aceasta rasa de antilopa poate sari peste 3 metri in incercarea de a scapa de pradatori.

Aleksei Lovchev este o legenda umana dupa ce a reusit sa ridice 264 de kilograme la stilul aruncat in urma cu cateva luni la Campionatul Mondial de la Houston (Texas). Insa rusul, care concureaza la categoria peste 105 kilograme, trebuie sa se incline in fata gorilei. Aceste maimute mari, vegetariene si mai degraba linistite, reusesc sa ridice greutati de pana la 900 de kilograme.

Inotul sincron la Jocurile Olimpice va avea doua probe la feminin: pe echipe si perechi. Insa fiintele umane reusesc performante modeste in comparatie cu sardinele, pesti care se pot deplasa in bancuri de milioane de exemplare, intr-o coregrafie perfecta. Este inca o victorie pentru speciile animale.

In boxul olimpic, oamenii poarta manusi si casti si se infrunta doar trei runde a trei minute. Aceste reguli i-ar face sa rada pe crabii boxeri, care isi petrec viata batandu-se. Aceasta specie care traieste in Oceanele Indian si Pacific are o anemona urzicatoare pe fiecare cleste drept manusa de box. Pentru multe alte animale, o lovitura a lor este potential mortala.

Astfel, o competitie la sapte discipline sportive intre oameni si animale s-ar incheia net, cu 7-0 in favoarea celor din urma, arata WWF.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro