Investigație uriașă a Consiliului Concurenței: 15 companii din domeniul semnalizării rutiere s-ar fi înțeles pentru o licitație inițiată de Administrația Străzilor București
Consiliul Concurenţei a declanșat, la sfârșitul anului trecut, o amplă investigație asupra așa-zișilor „regi ai semnalizărilor rutiere”, potrivit informațiilor HotNews.ro. Sunt investigate nu mai puțin de 15 companii pentru posibil comportament anticoncurențial pe piața execuției și comercializării mijloacelor de semnalizare rutieră, în legătură cu o licitație a Administrației Străzilor București, de 120 milioane lei fără TVA. Nu este pentru prima oară când firme din domeniul semnalizărilor rutiere sunt amendate din cauza trucării unor licitații.
În urmă cu un an, Consiliul Concurenței a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 3.182.184 lei patru companii, Vesta Investment SRL, Helvespid SRL, Loial Impex SRL și Girod Semnalizare Rutieră SRL, în urma unor investigații asupra licitațiilor publice organizate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau alți administratori de drumuri (consilii locale, de exemplu).
Noua investigație vizează o licitație a Administrației Străzilor București. Consiliul Concurenței are indicii că cele 15 companii care au participat la procedura de achiziție publică inițiată de Administraţia Străzilor Bucureşti, în anul 2017, au realizat înțelegeri anticoncurențiale.
Companiile vizate de investigație sunt Vesta Investment SRL, Dual Man SRL, Eurocerad International SRL, Marad Concept SRL, Anduna Servimob SRL, Komora SRL, Lindor Ideal Construct SRL, Dumava Semnalizare SRL, Girod Semnalizare Rutieră SRL, Euro Construct Trading 98 SRL, Consitrans SRL, Telor Invest SRL, Tehnosmart Construct SRL, Omnia Via Signa SRL și Gamida Euromark SRL.
În 2017, Administraţia Străzilor Bucureşti a demarat procedura de licitație privind “Proiectare și execuție semnalizare rutieră orizontală și verticală pe străzile aflate în Municipiul București”. Este vorba despre un acord-cadru pe 48 de luni, cu o valoare estimată de circa 120 milioane lei fără TVA, împărțit pe 6 loturi. Ulterior, licitația a făcut obiectul a numeroase contestații la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor și în instanță, prin plângeri depuse de multe dintre aceste firme.
De altfel, licitația a avut un parcurs complicat, îar in 2018, prin decizii ale instanțelor, prin Hotărârea nr. 2100/2018, pronunțată de Tribunalul București la data de 02.04.2018 și Hotărârea nr.3637/14.06.2018 a Curții de Apel, s-a dispus “reluarea procedurii de atribuire”. În cele din urmă, tot la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor și în instanță s-a ajuns.
- Vezi aici o decizie a CNSC.
- Vezi și o parte din caz prezentată pe jurisprudenta.com.
Situația este cu atât mai gravă cu cât în ultimii ani lipsa semnalizărilor rutiere este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă Bucureștiul.