Sari direct la conținut

Investigatorii europeni nu fac declaratii publice

HotNews.ro

Membrii comisiei Parlamentului European care ancheteaza scandalul inchisorilor CIA nu au vrut sa faca marti nici o declaratie dupa intalnirea cu parlamentarii romani. Ei au discutat pana acum cu Norica Nicolai, Romeo Raicu si Radu Stroe si mai au prevazute in program intalniri cu Sergiu Medar, dar si cu fostul si actualul sef al SRI, Radu Timofte si George Maior.

Comisia se afla in Romania pana joi si ar putea include in investigatie si o vizita oficiala pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu.

Parlamentarii romani au prezentat delegatiei europene rapoarte si concluzii care infirma existenta inchisorilor CIA pe teritoriul Romaniei. Cu toate asigurarile parlamentarilor raomani, oficialii europeni au fost rezervati si au evitat sa faca orice fel de declaratii.

Oficialii europeni au discutat marti cu presedintele Comisiei de ancheta privind zborurile CIA din Parlamentul Romaniei, Norica Nicolai, si cu presedintii comisiilor parlamentare de control al serviciilor secrete, Romeo Raicu si Radu Stroe. Dupa o intalnire de aproape doua ore, ei au evitat sa faca declaratii presei.

Norica Nicolai sustine ca in cadrul intrevederii au fost discutii despre o serie de avioane care se afla in lista Eurocontrol, suspectate ca sunt operate exclusiv de CIA. Este vorba despre o serie de aeornave marca Boeing, cu indicativul N313P, cunoscute de speciialisti si sub denumirea de „Guantanamo Bay Express”.

„Am prezentat documentele pe care comisia le are in legatura cu fiecare din aceste avioane. Aceste documente arata ca de la bordul acestor avioane nu au coborat pasageri pe teritoriul Romaniei si nu au urcat din Romania la bordul acestora persoane straine.

Pana la aceasta ora concluzia anchetei este ca pe teritoriul Romaniei nu au existat baze de detentie a unor persoane care se afla in ancheta si care sa fi fost operate de CIA”, a spus Norica Nicolai la finalul discutiilor.

In acelasi ton cu Norica Nicolai, sefii comisiilor SRI si SIE, Radu Stroe (PNL) si respectiv Romeo Raicu (PD), au declarat, dupa intalnirea cu membrii comisiei, ca cele doua servicii nu au gasit probe care sa ateste existenta acestor baze.

Presedintele Comisiei parlamentare de control al activitatii SRI, Radu Stroe, i-a informat pe membrii delegatiei europene ca Serviciul nu are zona de activitate pe problema care face obiectul investigatiei lor.

„Pe zona armatei, a aeroporturilor, se ocupa alte institutii ale statului si o asemenea operatiune nu s-ar fi putut derula decat daca, eventual, CSAT ar fi dat aprobare, ceea ce nu s-a intamplat”, le-a explicat Stroe oficialilor PE.

Potrivit lui Stroe membrii delegatiei au invocat o declaratie a presedintelui Statelor Unite ale Americii, George W. Bush, care ar fi recunoscut ca au existat inchisori in Europa.

„Le-am solicitat sa il mai intrebe o data pe domnul Bush unde in Europa sunt aceste inchisori si, daca eventual CIA da aceste elemente, sa spuna care sunt elementele concrete de proba. Au zis ca o vor face”, a declarat presedintele comisiei parlamentare de control al activitatii SRI.

Presedintele Comisiei SIE, Romeo Raicu, a propus invitatilor crearea unei baze comune de informatii la nivelul comisiilor parlamentare de control ale serviciilor secrete.

„Atat timp cat serviciile de informatii coopereaza la nivel european, si comisiile de control ale acestor servicii secrete ar trebui sa coopereze la nivel european pentru un mai bun control”, a precizat Romeo Raicu.

Comisia Parlamentului European care cerceteaza folosirea de catre CIA a unor tari europene pentru detinerea si transportul de prizonieri se va afla in Romania, in perioada17-19 octombrie.

Delegatia se va mai intalni si cu Sergiu Medar, consilierul prezidential pe probleme de securitate, dar si cu?fostul si actualul sef al SRI, Radu Timofte si respectiv George Maior. De asemenea presedintele comisiei SIE, Romeo Raicu, a declarat presei ca este posibil ca delegatia PE sa se deplaseze in cursul zilei de miercuri la aeroportul Mihail Kogalniceanu pentru continuarea investigatiilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro