Sari direct la conținut

Investitorii din regenerabile ar putea fi obligați să plătească o garanție de racord la rețea, pentru a se elimina specula din piață

HotNews.ro
Turbine eoliene, Foto: Dpvue, Dreamstime.com
Turbine eoliene, Foto: Dpvue, Dreamstime.com

În ultima perioadă, prețul ridicat al energiei a atras interesul dezvoltatorilor de proiecte de producere a energiei din surse regenerabile. Mulți dintre acești dezvoltatori obțin avize de racordare, dar nu intenționează să finalizeze proiectele, ci să le vândă la un moment dat. Însă acest lucru blochează accesul la rețea al investitorilor cu adevărat interesați să producă energie.

„Autoritățile lucrează la o inițiativă legislativă pentru a introduce un mecanism de garanție care ar urma să fie constituită de noii aplicanți. Asociațiile au venit cu propuneri pentru principiile care să stea la baza unui mecanism foarte important. Avem deja proiecte de 45-50 GW care deja creează un blocaj artificial”, a afirmat Marta Sturzeanu, policy maker la Asociația Română pentru Energie Fotovoltaică (RPIA), în cadrul Summitului Energiei Regenerabile organizat de Govnet.

După obținerea avizului tehnic de racordare (ATR), investitorii au la dispoziție 12 luni să semneze contractul de racord și 18 luni pentru autorizația de construcție.

Ea a mai spus că termenul de 18 luni pentru autorizația de construcție este prea mic.

„Acest termen creează mari probleme în procesul de racordare și riscă să îi scoată din joc pe investitori mari cu capacitate financiară și hotărâți să investească în România. Aceasta deoarece în teren lucrurile stau altfel decât le vedem noi în legislație”, susține reprezentanta industriei.

Sturzeanu a dat exemplu zona Galați, unde situația este blocată întrucât autoritățile au în plan construirea unui aeroport și au luat decizia de a nu mai emite nicio autorizație de construcție până la stabilirea planurilor aeroportului.

„Astfel de lucruri durează, iar toate aceste elemente determină investitorii de bună credință, cu putere financiară, care lucrează intens la dezvoltarea proiectelor, să nu se încadreze în termenul de 18 luni. Acest termen de 18 luni ar putea fi înlocuit cu garanția care arată angajamentul din partea investitorilor cu privire la intenția de a finaliza cu succes proiectele”, a completat reprezentanta RPIA.

Acest blocaj este menționat și într-un studiu publicat de Consiliul Concurenței săptămâna trecută privind barierele întâmpinate de investitori când doresc să se racordeze la rețea.

Consiliul a constatat că principalele bariere sunt lipsa unor pârghii legislative care să împiedice dezvoltarea unor investiții cu un potențial caracter speculativ și lipsa unui pachet legislativ corelat, care să prevină durata mare a procesului de racordare.

La ora actuală, există situații în care unii operatori economici solicită și obțin aviz tehnic de racordare (ATR), însă nu intenționează să finalizeze proiectele și să le pună în funcțiune, în vederea intrării pe piață, ci mai degrabă să vândă proiectele altor investitori la stadiul de „ready to build”.

Acest comportament duce la blocarea capacității disponibile pentru racordarea investițiilor în proiecte regenerabile pe durata de valabilitate a ATR-urilor obținute, producând dificultăți majore pentru investitorii care solicită racordarea la rețea în scopul intrării efective pe piață.

Citiți mai multe despre studiul Consiliului Concurenței.

Foto: Dreamstime

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro