Sari direct la conținut

Ioan Chelaru: Comisia de la Venetia a avizat favorabil, cu recomandari, proiectul legii de revizuire a Constitutiei

HotNews.ro

Comisia de la Venetia a avizat favorabil, dar cu recomandari, proiectul de lege de revizuire a Constitutiei Romaniei, a declarat pentru Agerpres vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD).

„La finalul sedintei, prin votul comisiei, proiectul de opinie a fost aprobat, iar luni sau marti va fi facut public. Autoritatile romane apreciaza caracterul echilibrat al avizului si faptul ca acesta a avut in vedere evolutiile recente din Romania, atat dezbaterile publice pe proiectul de revizuire, cat si pozitia Curtii Constitutionale exprimata in 17 februarie si cea din Consiliul Legislativ, din urma cu cateva luni”, a afirmat Chelaru.

Parlamentarul a condus delegatia Romaniei la Comisia de la Venetia, fiind vicepresedinte al Comisiei de revizuire a Constitutiei. El a apreciat ca cele mai multe dintre observatiile comisiei sunt pertinente si binevenite.

„Am explicat comisiei, in pledoaria facuta, ca statul roman va respecta decizia Curtii Constitutionale si vom lua in considerare sugestiile de modificare sau eliminarea anumitor propuneri de amendamente. Cred ca decizia Comisiei de la Venetia va declansa un proces de reevaluare a proiectului de lege privind revizuirea Constitutiei. M-am angajat in fata comisiei, in numele statului roman, ca suntem pe deplin angajati sa participam la o dezbatere aprofundata si favorabila includerii sugestiilor din aviz. Am spus ca un numar de texte constitutionale urmeaza sa fie modificate, insa ele nu schimba in esenta conceptiile de baza ale institutiilor fundamentale ale statului. Forma de guvernare si cele mai importante competente ale institutiilor raman aceleasi”, a subliniat vicepresedintele Senatului.

Ioan Chelaru a mentionat ca in cadrul comisiei au existat discutii cu privire la faptul ca dupa iulie 2013 nu au mai fost discutii transparente si cuprinzatoare despre proiectele revizuirii.

„Am aratat comisiei ca la dezbateri, inclusiv pana in luna februarie, au participat asociatiile profesionale de juristi. Este adevarat ca CSM, trecand printr-o schimbare de conducere, a venit un pic mai tarziu, dar vor ramane in continuare. La fel si societatea civila va ramane in dezbateri si orice sugestie importanta care poate ajuta acest proiect va fi avuta in vedere. Cred ca decizia comisiei inseamna doua lucruri. In primul rand, ca autoritatile romane au avut si vor avea in vedere recomandarile comisiei si in al doilea rand, logica, filosofia si structura existenta in textul constitutional privind revizuirea Constitutiei. Sunt doua chestiuni de care ne vom tine in mod esential”, a sustinut senatorul PSD.

„Concluzia este ca discutiile din cadrul Comisiei de la Venetia, decizia Curtii Constitutionale, decizia Consiliului Legislativ impreuna cu cei care suntem in comisia de revizuire si cei care vor fi in continuare implicati vor declansa un important proces de reevaluare a proiectului de lege existent privind prevederile Constitutiei Romaniei. M-am angajat, repet, in fata comisiei sa aplicam corect decizia Curtii si recomandarile Comisiei. Raportul, care este de cateva zeci de pagini, reflecta in primul rand o experienta importanta care exista in Uniunea Europeana pe probleme de constitutie, dar si inalta pregatire si profesionalismul raportorilor”, a declarat vicepresedintele Senatului.

Ioan Chelaru a mai aratat ca foaia de parcurs propusa initial privind revizuirea Constitutiei va fi de mai lunga durata, dar va permite o reevaluare a textelor si o analiza mai ales a celor disputate si discutate.

„Cred ca vom da deoparte patimile politice si proiectul de revizuire si Constitutia in sine trebuie sa fie cat mai apropiata sau chiar adusa la standardele europene. Avand in vedere experienta si buna colaborare cu reprezentantii comisiei, i-am invitat in Romania pentru discutii pe parcurs si ne-am angajat sa tinem cont de opiniile acestora, majoritatea dintre ele foarte bine argumentate. Nu putem previziona o data a referendumului, mai ales ca sunt forte politice care dupa ce au participat la lucrarile comisiei, in ultimele zile ale comisiei au facut spectacol si au plecat. Cred ca putem discuta de un referendum pe Constitutie in 2015”, a declarat Chelaru.

In plenul celei de-a 98-a sesiuni plenare a Comisiei de la Venetia, care a avut loc pe parcursul zilei de vineri, raportul pentru Romania a fost prezentat de Sergio Bartolle, reprezentant al Italiei. Ceilalti sase membri care au lucrat la raportul pentru Romania sunt din Franta, Irlanda, Elvetia, Polonia, Bulgaria si Finlanda, toti profesori universitari cu experienta in drept constitutional si fosti demnitari ai statelor respective.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro