Ioan Mircea Pașcu riscă o amânare de 2 luni cu numirea în funcția de comisar european. Ce salariu pierde
Nu vin vești bune de la Strasbourg pentru PSD-istul Ioan Mircea Pașcu: riscă să-i fie întârziată numirea în funcția de comisar european cu cel puțin două luni și implicit să piardă două salarii mari, aferente acestui post.
PSD-istul Ioan Mircea Pașcu a fost propus de Guvernul Dăncilă pentru funcția de comisar european pe politică regională lăsată liberă de Corina Crețu, aleasă europarlamentar. Pașcu ar trebui să fie audiat miercuri în Conferința președinților de comisii ale Parlamentului European, pentru ca joi să poată fi votat de plen.
Pașcu are însă ghinion de data asta, pentru că au fost anulate audierile de miercuri din Conferința președinților de comisii, așa încât nici în plen nu mai poate ajunge propunerea Vioricăi Dăncilă.
Următoarea sesiune a plenului Parlamentului European este programată în 16-19 septembrie, deci cel puțin o lună întârziere pentru numirea lui Pașcu în funcția de comisar european.
Culmea e că lui Pașcu „i se trage” chiar de la socialiștii lui. Grupul Socialiștilor și Democraților și Grupul Verzilor din Parlamentul European se opun numirii fostului prim-ministru polonez Beata Szydlo în funcția de președintă a Comisiei pentru muncă a Parlamentului European. Ea este europarlamentar din partea PiS din Polonia, partid conseravator, eurosceptic și criticat ca fiind populist.
Practic, neexistând președinte la Comisia pentru muncă, Pașcu nu poate fi audiat de conferința președinților de comisii și nu poate fi votat de plenul Parlamentului.
În aceeași situație se găsește și Kadri Simson, propunerea Estoniei pentru postul de vicepreședinte al Comisiei Europene, reposnabil de piața unică digitală. Simson ar fi trebuit să-i ia locul lui Andrus Ansip, care a demisionat din Comisia Europeană pentru că a fost ales europarlamentar, pentru următorii 5 ani, ca și Corina Crețu.
Pașcu și Simson urmau să fie numiți comisari europeni în Comisia Juncker, până în octombrie, după care ar trebui să fie numită noua Comisie Europeană. Nemțoaica Ursula von der Leyen este desemnată pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, dar se află în procedura de numire și ea.
Prin urmare, pentru Ioan Mircea Pașcu numirea în funcția de comisar european i-ar fi adus, printre altele, și un salariu consistent, pentru vreo trei luni. Așa că fiecare întârziere înseamnă destui bani pierduți de PSD-ist. Dacă ne uităm pe declarația de avere a Corinei Crețu, ea a avut venituri lunare de circa 17.000 de euro în calitate de comisar european, deci în două luni, cam 34.000 de euro, bani ratați de Pașcu „la mustață”.
Dacă, totuși, Pașcu va fi numit comisar european în septembrie, iar noua Comsie a Ursulei von der Leyen va mai fi amânată cu dezbaterile și disputele politice europene, Pașcu are șanse să mai încaseze ceva bani de la Uniunea Europeană. Poate un salariu sau mai mult chiar. Oricum, 17.000 de euro înseamnă ceva.
Cu anumite beneficii, Pașcu ar putea să ia chiar mai mult. Anul trecut, ziarul german Bild (citat de presa britanică) scria că un comisar european ajunge și la 26.000 de euro pe lună.
Președintele încă în funcție al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a încercat să blocheze numirea lui Pașcu și a estonului Simson în funcțiile de comisari europeni, dar guvernele statelor membre UE au insistat pentru numirea celor doi. Juncker ar fi vrut ca funcțiile vacante de comisari europeni să fie preluate interimar de alți membri ai Comisiei Europene, însă premierul român, Viorica Dăncilă, a insistat pentru numirea lui Pașcu.
Ioan Mircea Pașcu n-a mai avut noroc nici în PSD, anul acesta. După ce a fost europarlamentar timp de vreo 12 ani, la alegerile europene din mai 2019, Pașcu nu a mai fost trecut pe lista de candidați. În martie, el l-a atacat deodată pe președintele PSD de atunci, Liviu Dragnea, ajuns, între timp, la închisoare.
„Trebuie fie să ai un simţ de conservare atrofiat, fie tendinţe sinucigaşe, dacă atunci când şi aşa ai puţini oameni apropiaţi, să faci tot posibilul să ţi-i îndepărtezi şi pe aceştia! Dar, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere, chiar dacă e tot atât de adevărat că fiecare pasăre pe limba ei piere!?”, a scris în martie, Ioan Mircea Paşcu, pe Facebook.
Și un europarlamentar ia bani frumoși de la UE: numai indemnizația este de peste 6.300 de euro, dar cu diurnă și alte deconturi, un astfel de demnitar poate ajunge la circa 18.000 de euro, din câte a povestit fostul europarlamentar Mircea Diaconu, la Recorder.