Sari direct la conținut

Iohannis si demisia lui Oprea. Ceva a sunat prost

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

Presedinteel Klaus Iohannis a declarat, luni seara, la sase zile dupa ce politistul Bogdan Gigina a murit dupa ce a cazut cu motociclenta intr-o groapa din carosabil in timp ce deschidea coloana oficiala a vicepremierului Oprea, ca l-a sfatuit pe acesta din urma sa demisioneze din cauza comunicarii catastrofale. Unu, o demisie in circumstante atat de grave nu se recomanda parinteste. Un presedinte solicita, cere sau dispune, daca are atributii in acest sens. Postura asta de sfetnic grijuliu al unui impostor suspect de abuz in serviciu nu prea cadreaza cu imaginea de presedinte. Apoi, nu modul cum a comunicat Oprea, nu tacerea lunga si explicatiile tardive si neconvingatoare au revoltat publicul.

Doua mari si late sunt motivele de demisie. Unu: Vicepremierul Oprea este suspectat ca a abuzat de functie dispunand sa fie insotit de coloana oficiala cu incalcarea prevederilor legale. In acest context si-a pierdut viata un politist. Doi: ancheta deschisa in cazul politistului mort nu se poate desfasura in conditii de impartialitate cat timp vicepremierul Oprea, care este si ministru de interne, ramane sef peste politistii chemati sa elucideze acest caz. Deja procurorii de pe langa Tribunalul Bucuresti s-au plans public ca Politia ca a furnizat partial informatii le solicitate.

  • Pentru lămurirea tuturor împrejurărilor cauzei au fost solicitate Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Politiei Române si Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti actele normative interne care reglementează cadrul general de constituire a coloanelor oficiale, actele interne emise cu privire la coloană oficială din care făcea parte lucrătorul de politie decedat, precum si date cu privire la componenta coloanei la momentul incidentului. Până în prezent ne-au fost furnizate partial informatiile solicitate. (comunicatul Parchetului din 25 oct 2015)

Prin urmare, aceste doua sunt maril motive pentru care Oprea trebuie sa plece: suspiciuni rezonabile de abuz in serviciu (nici pana azi nu stim care era urgenta care ar fi justificat insotirea ministrului cu escorta) si reticenta manifestata de institutiie din subordine in a colabora cu anchetatorii. Cine indrazneste sa depuna marturie impotriva sefului sau cat acesta isi exercita functia in forta si este renumit pentru teroarea institutia printre subordonati?

In treacat fie spus: nu cred ca presedintele Iohannis este chiar cel mai potrivit sa reproseze cuiva „comunicarea catastrofala”. El insusi mai are putin de lucrat la asta. Apoi, ideea demisiei vine cam tarziu. In tot acest timp, Iohannis s-a comportat de parca era consilierul lui Oprea, nu presedintele Romaniei. In urma cu doua zile presedintele inca se ruga de Oprea si de Ponta sa vina la microfon cu explicatii. Daca nu se ridica un val de indignare publica, il mai sfatuia Oprea sa demisioneze sau astepta mai departe in liniste explicatii si finalul anchetei oficiale?

In fine, partea buna e ca lucrurile s-au clarificat, presedintele Iohannis i-a cerut demisia. De aici incolo vor fi interesant de urmarit efectele politice. Nu mai exista cale de intors. A inceput jihadul. In primul rand, va demisiona Oprea? Daca o va face, ce urmeaza? Ce inseamna eliminarea generalului de pe tabla de sah a puterii? Inseamna ca placile de domino vor incepe sa cada? Va pica si Ponta?

Cum se vor comporta mai departe UNPR si oamenii sai din parlament? Se vor arunca in bratele premierului-penal? Ponta va iesit intarit sau fragilizat dupa aceasta miscare? Daca n-a calculat in prealabil urmatorii zece pasi, iarasi nu e bine. Pas cu pas e gresit. Te bagi la razboi cand ai un plan si o strategie altfel stai acasa. In caz ca Oprea refuza sa plece, in joc va fi toata autoritatea presedintelui. Va fi al doilea personaj din guvern, dupa premierul Ponta, care-l sfideaza pe seful statului.

In fine, in loc de concluzii: oricat s-a straduit Klaus Iohannis sa nu semene deloc cu Traian Basescu, tot la conflict, scandal si coliziune a ajuns cu guvernul Ponta. Si nu pentru ca le-ar fi cautat si provocat, ci pentru ca nu se poate altfel cu borfasii. Ori ii elimini cu toate forta din peisaj, ori te omoara ei pe tine. Uneori, la propriu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro