Sari direct la conținut

Ipocrizia Kremlinului: Moscova este deschisă la discuții cu Kievul, dar pretinde să nu fie încălcată constituția Rusiei

HotNews.ro
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Kremlinul și-a reiterat marți poziția potrivit căreia Rusia este deschisă la negocieri pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, dar că noile „realități teritoriale” nu pot fi ignorate, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Rusia nu va renunța niciodată la pretențiile sale asupra a patru regiuni ucrainene pe care Moscova a declarat că le-a anexat anul trecut, în urma unor referendumuri pe care Kievul și Occidentul le-au catalogat drept false și ilegale.

„Există anumite realități care au devenit deja un factor intern. Mă refer la noile teritorii. Constituția Federației Ruse există și nu poate fi ignorată. Rusia nu va putea niciodată să facă compromisuri în această privință, acestea sunt realități importante”, a declarat marți Peskov.

Rusia a proclamat că a anexat regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie în septembrie anul trecut, în cadrul unei ceremonii grandioase la Moscova.

Ulterior, regiunile au fost anexate de Federața Rusă printr-un decret constituțional.

Peskov a declarat că Rusia este deschisă la negocieri dacă Kievul acceptă controlul Moscovei asupra regiunilor.

„Cu o stare de lucruri favorabilă și o atitudine adecvată din partea ucrainenilor, acest lucru poate fi rezolvat la masa negocierilor. Dar principalul lucru este să ne atingem obiectivele”, a declarat Peskov.

Forțele rusești nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni, iar Moscova afirmă că luptă pentru a le „elibera” de sub controlul neonaziștilor ucraineni.

Kievul și Occidentul spun că acesta este un pretext nefondat pentru o acaparare ilegală de teritorii.

Ucraina spune că trupele rusești trebuie să părăsească fiecare centimetru din teritoriul său, inclusiv cele patru regiuni anexate și peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o unilateral de la Ucraina în 2014, înainte de a putea fi discutat un plan de pace.

Urmărește ultimele evoluții din a 370-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro