Sari direct la conținut

SUA au primit informații cu privire la un complot al Iranului de a-l asasina pe Trump – CNN

HotNews.ro
SUA au primit informații cu privire la un complot al Iranului de a-l asasina pe Trump – CNN
Donald Trump după ce a fost rănit la mitinul electoral din Bulter, Pennsylvania - FOTO: Evan Vucci / AP / Profimedia

Statele Unite au primit în ultimele săptămâni informații cu privire la complot al Iranului de a încerca să-l asasineze pe fostul președinte Donald Trump, a informat marți CNN, citând persoane informate în acest sens, relatează Reuters.

Acesta este motivul care a dus la creșterea securității în jurul fostului președinte de către Secret Service în ultimele săptămâni, au declarat pentru CNN mai multe persoane informate pe această temă. Cu toate acestea, nu există niciun indiciu că tânărul de 20 de ani care a încercat să-l asasineze pe Trump sâmbătă ar avea legături cu acest complot.

Serviciile secrete au eșuat în a-l proteja pe Trump în timpul atacului din weekend deși aveau informații cu privire la complotul Iranului

Existența informațiilor privind amenințarea din partea unei agenții ostile de informații străine – și securitatea sporită pentru Trump – ridică noi întrebări cu privire la erorile de securitate de la mitingul de sâmbătă din Butler, Pennsylvania, și cum a reușit un tânăr de 20 de ani să se apropie atât de mult încât să-i permită să tragă focuri de armă care l-au rănit pe fostul președinte.

Nu este clar dacă detaliile amenințării pe care o presupunea Iranul a fost comunicat echipei de campanie a lui Trump, care a spus într-o declarație: „Nu comentăm detaliile de securitate ale președintelui Trump. Toate întrebările ar trebui să fie adresate agenției Secret Service a Statelor Unite.”

Secret Service „a adăugat recent resurse și capacități de protecție la echipa de protecție a fostului președinte”, a declarat purtătorul de cuvânt al agenției, Anthony Guglielmi.

Oficialii Secret Service au avertizat în mod repetat echipa de campanie a lui Trump împotriva organizării de mitinguri în aer liber, care prezintă riscuri mai mari decât evenimentele la care agenția poate controla mai bine accesul, au spus oamenii cu informații pe această temă. Avertismentele au fost de natură mai generală, au spus sursele.

FBI, care conduce investigația după tentativa de asasinat de sâmbătă, a refuzat să comenteze.

FBI a anunțat luni că a obținut accesul la telefonul lui Thomas Matthew Crooks, care a încercat să îl asasineze pe fostul președinte american, însă oficialii tot nu știu încă motivul atacului.

Amenințări repetate din partea Iranului

Iranul a jurat în mod repetat să se răzbune pentru uciderea de către armata americană a lui Qasem Soleimani, comandantul Corpului Gărzii Revoluționare Islamice, în ianuarie 2020. Iar foștii înalți oficiali ai administrației Trump care au lucrat la securitatea națională au avut o securitate strictă de când au părăsit guvernul.

În august 2022, Departamentul de Justiție a anunțat acuzații penale împotriva unui membru al IRGC pentru că ar fi încercat să orchestreze asasinarea lui John Bolton, care a fost consilier pentru securitate națională al lui Trump. Procurorii americani au spus că complotul împotriva lui Bolton este „cel mai probabil o răzbunare” pentru asasinarea lui Soleimani.

Fostul secretar de stat Mike Pompeo a fost, de asemenea, o țintă a complotului de asasinat iranian, potrivit unei surse federale de aplicare a legii familiarizate cu ancheta și a unei surse apropiate lui Pompeo.

INTERVIURILE HotNews.ro