Sari direct la conținut

Iranul a trimis Rusiei rachete balistice, dar nu și lansatoarele necesare / Pot exista două motive pentru asta, spun experții

HotNews.ro
Iranul a trimis Rusiei rachete balistice, dar nu și lansatoarele necesare / Pot exista două motive pentru asta, spun experții
Lansatoare de rachete Fath-360 ale armatei iraniene - FOTO: Captură Youtube

Iranul a trimis Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, dar nu i-a livrat și lansatoarele mobile necesare, au declarat pentru Reuters trei surse care cunosc subiectul. Informația vine după ce Statele Unite au acuzat săptămâna trecută că Teheranul a trimis Moscovei rachete Fath-360.

Sursele – un diplomat european, un oficial european din serviciile de informații și un oficial american – au spus că nu este clar de ce Iranul nu a furnizat și lansatoarele cu rachetele Fath-360, ceea ce ridică întrebări cu privire la momentul în care vor fi operaționale sau dacă acest lucru se va întâmpla.

Oficialul american, care, la fel ca și celelalte surse, a vorbit sub rezerva anonimatului, a spus că Iranul nu trimisese lansatoarele la momentul anunțului SUA cu privire la livrarea de către Iran a armelor.

Care ar putea fi motivele, potrivit experților

Oficialul european din serviciile de informații a declarat că nu se aștepta ca Iranul să furnizeze lansatoarele, însă nu și-a dezvoltat afirmația.

Doi experți au declarat pentru Reuters că ar putea exista mai multe motive pentru care lansatoarele nu au fost trimise.

Unul este că Rusia ar putea intenționa să modifice singură camioane pentru a purta rachetele, așa cum a făcut Iranul.

Altul este că, prin oprirea trimiterii lansatoarelor, Iranul lasă loc pentru noi discuții cu puterile occidentale privind reducerea tensiunilor.

Racheta Fath-360 ar ajuta Rusia și ar fi o problemă în plus pentru Ucraina

Teheranul neagă că ar fi furnizat Moscovei rachetele sau miile de drone Shahed pe care Kievul și oficialii occidentali au declarat că Rusia le folosește împotriva țintelor militare și pentru a distruge infrastructura civilă, inclusiv rețeaua electrică a Ucrainei.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat pe 10 septembrie că Iranul a livrat rachetele Fath-360 Rusiei și „probabil că le va folosi în câteva săptămâni în Ucraina”.

Racheta ar reprezenta o problemă în plus pentru Ucraina, care își adaptează constant apărarea aeriană la inovațiile forțelor ruse.

Agenția de presă semioficială iraniană Fars a scris că racheta Fath-360 se deplasează cu o viteză de patru ori mai mare decât cea a sunetului atunci când se apropie de țintă.

Blinken a spus că rachetele vor fi lansate împotriva unor ținte aflate la distanțe mai mici, permițând Rusiei să țină în rezervă mai mult din arsenalul său pentru ținte aflate departe în spatele liniei frontului. Fath-360 are o rază de acțiune de până la 121 km.

Statele Unite, Germania, Marea Britanie și Franța au impus noi sancțiuni Iranului, iar UE a declarat că blocul ia în considerare noi măsuri care vizează sectorul aviatic al Iranului din cauza livrării rachetelor.

Kremlinul a refuzat să confirme luna aceasta primirea rachetelor, dar a spus că cooperarea sa cu Iranul include „cele mai sensibile domenii”.

INTERVIURILE HotNews.ro