Iranul dă asigurări că nu va începe un război, dar amenință cu un „răspuns puternic” tentativelor de „intimidare”
Iranul nu va începe un război, dar va da un „răspuns puternic” oricui încearcă să îl intimideze, a declarat președintele iranian Ebrahim Raisi vineri, la o zi după apariția unor informații potrivit cărora SUA ar plănui lovituri iraniene pe teritoriul iranian și al Siriei, relatează Reuters.
Comentariile lui Raisi vin în contextul speculațiilor despre modul în care Washingtonul ar putea răspunde la uciderea a trei militari americani săptămâna trecută într-o lovitură asupra bazei lor din Iordania de către o grupare susținută de Teheran.
CBS News a transmis joi, citând oficiali americani, că administrația președintelui Joe Biden a aprobat planuri pentru lovituri coordonate în Irak și Siria împotriva mai multor ținte, inclusiv militari și instalații iraniene din țările respective.
„Nu vom începe niciun fel de război, dar dacă cineva va încerca să ne intimideze, va primi un răspuns puternic”, a transmis vineri președintele Iranului într-un discurs televizat.
Președintele Iranului vorbește de o putere „de încredere” în regiune
„Înainte, când ei (n.r. americanii) voiau să discute cu noi, spuneau că opțiunea militară este pe masă. Acum ei spun că nu au nicio intenție în ceea ce privește un conflict cu Iranul”, a adăugat Ebrahim Raisi.
„Puterea militară a Republicii Islamice în regiune nu este și nu a fost niciodată o amenințare pentru nicio țară. În schimb, ea asigură securitatea pe care țările din regiune se pot baza și în care pot avea încredere”, a mai declarat el.
Serviciile americane de informații au ajuns la concluzia că drona folosită în atacul care a dus la moartea soldaților americani și rănirea altor 40 de soldați ai Washingtonului a fost produsă de Iran, potrivit mai multor oficiali care au făcut declarații în acest sens pentru Reuters sub condiția anonimității.
Sursele afirmă de asemenea că Gardienii Revoluției, ramura de elită a forțelor armate iraniene, a început să își evacueze ofițerii de rang înalt din Siria de teama loviturilor de retorsiune americane.
Iranul are „consilieri militari” atât în Irak, unde SUA menține o prezență de 2.500 de trupe, cât și Siria, unde forțele americane numără 900 de militari.