Israelul a testat cu succes un sistem de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune
Israelul a anunțat marți că a testat cu succes, alături de Statele Unite, sistemul antirachetă Arrow 3 dezvoltat și finanțat în comun de cele două țări, scrie AFP.
Testarea acestui sistem, conceput pentru a intercepta dispozitive deasupra atmosferei, cu o rază de acțiune până la 2.400 km, a fost efectuată în contextul tensiunilor cu Iranul.
Armata israeliană a lovit în noaptea de duminică spre luni ceea ce a prezentat drept obiective iraniene în Siria, ca ripostă la un tir de rachete iraniene sol-sol cu rază medie de acțiune.
Arrow 3, nivelul superior al dispozitivului antirachetă israelian, este destinat contracarării rachetelor cu rază lungă de acțiune. Activitățile balistice ale Iranului constituie un profund motiv de preocupare pentru Israel, Statele Unite și comunitatea internațională.
Arrow 3 a mai fost deja amplasat și testat cu succes în trecut, potrivit Israelului.
În cursul testului efectuat marți în centrul Israelului, o țintă a fost lansată și reperată de radarele sistemului, datele fiind transmise la un centru de control, potrivit ministerului Apărării.
„La momentul potrivit, interceptorul Arrow 3 a fost lansat spre țintă și și-a îndeplinit cu succes misiunea”, a afirmat ministerul.
„Reușita acestui test este o etapă majoră în ceea ce privește capacitățile operaționale ale Israelului și a capacității sale de a se apăra împotriva amenințărilor regionale prezente și viitoare”, a potrivit sursei citate.
Premierul Benjamin Netanyahu se va deplasa marți după-amiază la uzina Israel Aerospace Industries din Beer Yaakov (centru) unde este produs sistemul.
Cofinanțat de Statele Unite, sistemul Arrow a fost conceput și realizat de Israeli Aerospace Industries în parteneriat cu Boeing.
Lansarea proiectului Arrow își are rădăcinile în 1988, în cadrul programului antibalistic american cunoscut sub numele de „Star Wars”. El a fost accelerat după bombardarea teritoriului israelian de rachete Scud irakiene în perioada primului război din Golf, în 1991.