Sari direct la conținut

Israelul recunoaște, pentru prima dată, că s-a aflat în spatele uciderii șefului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în Iran, în iulie

HotNews.ro
Ismail Haniyeh, liderul Hamas , Foto: Iranian Foreign Ministry via ZUMA Press Wire / SplashNews.com / Splash / Profimedia
Ismail Haniyeh, liderul Hamas , Foto: Iranian Foreign Ministry via ZUMA Press Wire / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Ministrul apărării Israel Katz i-a amenințat pe rebelii Houthi din Yemen, afirmând că armata israeliană îi va „decapita pe liderii lor – așa cum am făcut cu Haniyeh”, relatează The Guardian. A fost prima revendicare oficială a uciderii liderului Hamas, în condițiile în care Israel nu comentează în mod obișnuit despre acțiunile sale externe.

„Îi vom lovi dur pe Houthi… și le vom decapita conducerea – așa cum am făcut cu Haniyeh, [Yahya] Sinwar și [Hassan] Nasrallah în Teheran, Gaza și Liban, vom face același lucru în Hodeida și Sanaa”, a declarat luni Israel Katz.

Afirmațiile sale, făcute în cadrul unui eveniment la Ministerul Apărării, marchează prima recunoaștere publică a faptului că Israelul se află în spatele uciderii lui Haniyeh la sfârșitul lunii iulie în capitala iraniană. Israelul a fost considerat în general ca fiind în spatele exploziei, iar liderii au sugerat anterior implicarea sa. Iranul și Hamas îl învinuiseră pentru moartea liderului politic al Hamas.

„Oricine ridică o mână împotriva Israelului va avea mâna tăiată, iar brațul lung al IDF [armata israeliană] îl va lovi și îl va trage la răspundere”, a declarat Katz, potrivit unei declarații publicate de minister.

Marți dimineață, armata a transmis într-un comunicat că sirenele au sunat în mai multe zone din centrul Israelului în urma lansării unui proiectil din Yemen. Racheta a fost interceptată înainte de a trece în teritoriul israelian. Nu au fost raportate imediat victime.

Organizația Houthi din Yemen, susținută de Iran, a lansat zeci de rachete și drone asupra Israelului în timpul războiului din Gaza, descriind atacurile drept acte de solidaritate cu palestinienii din această regiune. Sâmbătă, o rachetă a lovit în Tel Aviv și a rănit cel puțin 16 persoane.

Israelul a efectuat trei serii de atacuri aeriene în Yemen în timpul războiului și a promis să intensifice presiunea asupra grupului până când atacurile cu rachete vor înceta.

Haniyeh, care era considerat liderul eforturilor de negociere ale Hamas pentru o încetare a focului în Gaza, a fost ucis într-o casă din Teheran, pe 31 iulie, aparent de un dispozitiv exploziv care fusese plasat de agenți israelieni cu câteva săptămâni înainte.

Un înalt oficial Hamas a descris atunci uciderea lui Haniyeh drept un „act laș care nu va rămâne nepedepsit”. Mediatorii Qatar și Egipt au avertizat că aceasta va împiedica negocierile privind o încetare a focului și un acord de eliberare a ostaticilor deținuți în Gaza.

Pe 27 septembrie, Israelul l-a ucis pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, într-un bombardament asupra Beirut, care a fost urmat de uciderea succesorului lui Haniyeh, Sinwar, pe 16 octombrie, în Gaza.

Oficialii israelieni susțin că Sinwar a pus la cale atacul din 7 octombrie 2023 al Hamas asupra Israelului, care a declanșat războiul actual din Fâșia Gaza.

INTERVIURILE HotNews.ro