Sari direct la conținut

Istorii Bizare: A distrus NASA accidental singurele forme de viață extraterestre descoperite vreodată?

Istorii Bizare S2 | Ep 3, Foto: Elvele Images / Alamy / Alamy / Profimedia (Edited)
Istorii Bizare S2 | Ep 3, Foto: Elvele Images / Alamy / Alamy / Profimedia (Edited)

În anul 1976, Agenția Spațială Americană lansa faimosul program Viking, program prin care trimitea două sonde spațiale, Viking 1 și Viking 2, pe suprafața planetei Marte. Iar unul dintre scopurile lor principale era de a identifica posibilele forme de viață microbiene care ar fi existat acolo.

Dacă nu știați, aceasta a fost singura misiune în care s-au căutat forme de viață extraterestre.

Celelalte misiuni, care au inclus trimiterea de sonde au rovere marțiene, au avut ca scop identificarea compușilor necesari vieții. Ceea ce e cu totul altceva.

Cele două sonde, comparativ cu roverele de azi, mult mai avansate, nu aveau roți. Asta însemna că vor face cercetare strict în punctul în care au amartizat. Una în zona ecuatorului, iar cealaltă ceva mai la nord.

Ascultă pe Spotify:

Fiecare a realizat câte patru teste asupra unor mostre de sol marțian. Și de aici începe partea cu adevărat interesantă. Rezultatele primelor trei teste au fost neconcludente. Dar, cum rezultatele erau destul de confuze, s-a mers pe ideea că nu există dovezi ale existenței unor forme de viață microbiene.

De fapt, nici măcar compuși organici nu au găsit, ceea ce azi pare neobișnuit, căci misiunile care au urmat programului Viking au demonstrat că ele există bine merci pe Marte. Și sunt toate. Ei bine, la al patrulea experiment, rezultatele au ieșit pozitive. Și nu doar la una dintre sonde. La ambele.

Dat fiind însă că primele trei teste nu arătau nimic, cei mai mulți specialiști au concluzionat că explicația rezultatului celui de al patrulea experiment ar trebui să fie una legată de procese nonbiologice. De fapt, concluzia finală asta a fost… că testele sunt neconcludente. Adică nici nu infirmă, nici nu confirmă existența vieții marțiene.

Timpul a trecut de atunci, dar nu și controversele. În fapt, există mulți cercetători, inclusiv de la NASA, care susțin că atunci chiar a fost descoperită viața marțiană. Numai că, dintr-o eroare, ar fi fost distrusă.

Pentru a afla mai multe despre acest subiect, ascultă al treilea episod din sezonul 2 al podcasturilor Istorii Bizare.

Story: Adrian Nicolae | Sound design: Ovidiu Popica | Muzica: Epidemic Sound

Foto: Elvele Images / Alamy / Alamy / Profimedia (Edited

Ascultă și primele 2 episoade din Istorii Bizare / Sezonul 2:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro