Italia: Controversa majora pe tema participarii romanilor la alegeri
Departamentul pentru combaterea discriminarii (UNAR) din cadrul guvernului de la Roma a demarat cercetări cu privire la discriminarea românilor la votul administrativ din Italia, din 13-14 aprilie. Vineri, 28 martie, UNAR a trimis o scrisoare Partidului Românilor din Italia cuprinzând demersurile făcute privind posibila discriminare a românilor la alegerile administrative care vor avea loc in Italia.
Scrisoarea este un raspuns la plangerea inaintata de PIR pe data de 8 februarie, in care se semnala lipsa de informare a guvernului italian cu privire la votul cetatenilor comunitari, in special al romanilor.
“Am primit semnalarea facuta de PIR, si pe data de 25 februarie am inaintat o cerere de informare organelor interesate: Asociatia Primariilor din Italia ( ANCI), Autoritatea pentru Garantia si controlul in Telecomunicatii si Biroul electoral central din cadrul Ministerului de Interne”. Obiectivul declarat: clarificarea “ pozitiei particulare a cetatenilor neo-comunitari, care intalnesc numeroase obstacole ridicate de o parte din administratia locala, incetinind procesul de inscriere la Evidenta populatiei, si in consecinta inscrierea pe listele electorale” se arata in documentul trimis de UNAR.
Spoturi informative cu 30 de zile inaintea scrutinului
Autoritatea pentru Garantia in Telecomunicatii a raspuns Biroului Anti-discriminare, justificându-se astfel: “noi am indeplinit prevederile legii cu privire la alegerile administrative din 13-14 aprilie, (…) cu privire la informarea politica (…) si modalitatea exercitarii dreptului la vot pe posturile TV publice si private, incepand cu 30 de zile inaintea procesului electoral”.
O brosura informativa “disparuta” de pe internet
ANCI ( Asociatia Primariilor), a raspuns la randul ei solicitarii facute de UNAR, precizand ca au informat din timp despre modalitatea de inscriere la vot a cetatenilor comunitari. Astfel, ANCI a redactat o brosura informativa ( “vademecum”), cu indicatiile necesare, pe care a trimis-o primariilor spre publicare. Cu indicatia precisa de a facilita procesul de “sensibilizare a primariilor si depasirea obstacolelor care impiedica exercitarea dreptului la vot din partea cetatenilor neocomunitari”. Dupa cum am putut verifica, la adresa web mentionata nu se mai poate accesa brosura informativa.
Nici un raspuns de la Ministerul de Interne italian
UNAR, prin directorul general Marco De Giorgi, precizeaza de asemenea ca “pana in aceasta data nu am primit un raspuns din partea Ministerului de Interne la solitarea facuta”.
“Birocratie excesiva, ori rea-credinta”
Avocatul Giancarlo Germani, presedintele PIR, comenteaza raspunsul primit din partea UNAR: “este incredibila birocratia sau e vorba de rea credinta! Practic, ni se spune ca romanii vor fi informati despre posibilitatea de a vota in cele 30 de zile premergatoare votului, desi termenul legal de inscriere pe listele electorale expira cu 35 de zile inaintea alegerilor. Deci, Autoritatea pentru telecomunicatii demonstreaza ca nu cunoaste legea electorala.
Lipsa de informatie are consecinte foarte grave asupra cetatenilor comunitari, in special asupra romanilor. Nu se respecta nici legislatia europeana, care prevede accesul la informatie si dreptul la vot la alegerile administrative pentru toti cetatenii comunitari. Astfel, de exemple, din cei peste 30 000 de romani cu drept de vot prezenti la Roma, doar 40 s-au inscris pe listele electorale”.
Apelul “catre toti romanii” facut de Ambasada Romaniei
Tot ieri, 28 martie, Ambasada României la Roma a difuzat un comunicat prin care toti romanii care au resedinta in Italia sunt invitati sa participe la alegerile din aprilie. In apel se precizeaza ca “termenul de înscriere pe listele de vot a fost prelungit până în preziua alegerilor. Cetăţenii români pot obţine, pe baza baza unei cereri adresate Serviciului Electoral din cadrul Primăriilor de reşedinţă, un atestat de vot.”
“Apelul catre romani este pozitiv, dar tardiv”, comenteaza Germani.
“E adevarat ca romanii pot solicita certificatul electoral pana in preziua alegerilor. Dar li se elibereaza doar un certificat electoral provizoriu, care este acordat cu intarziere si nu tuturor celor care au facut cererea. Astfel, putem avea de a face cu incorectitudini grave, asa cum s-a intamplat la alegerile administrative de anul trecut la Ladispoli, langa Roma
In acea ocazie noi am facut un denunt penal care este inca pe rol, semnalanad tocmai faptul ca multi romani s-au inscris dupa expirarea termenului legal, si nu au putut vota din cauza complicatiilor birocratice. Fac un apel la randul meu Ambasadei: sa ne concentram pe alegerile europene din 2009. Sa incepem de pe acum o campanie de informare si sensibilizare a romanilor cu drept de vot prezenti in Italia, in asa fel incat anul viitor sa fie garantat cu adevarat accesul la vot celor peste 600 000 de romani cu resedinta in Peninsula”.