Sari direct la conținut

It's the economy, stupid! *

HotNews.ro
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews

​Intre o remaniere care aduce in Guvern figuri si mai controversate, o incercare de mini-recensamint si batalia contra lui Traian Basescu, USL a uitat complet de singurul subiect care o poate prabusi in sondaje: economia. Daca tot atacul concertat la institutiile statului nu a deranjat prea mult ratingurile politice, Guvernul Ponta, presedintele interimar Crin Antonescu si sustinatorii lor au uitat complet sau au fost incapabili sa gaseasca solutii pentru o economie care gifiie. Iar cind romanii vor incepe sa simta efectele economice in propriile buzunare, tavalugul se va fi pornit. USL uita – la fel ca si nereformatul PDL din ultimii ani – ca libertatea economica garanteaza o guvernare de succes.

Nu incerc sa pun intre paranteze atacul la institutii si Justitie declansat in ultimele trei luni. El a fost sesizat si reclamat de la Bruxelles pina la Washington. Dar acest atac era purtat de la inaltimea procentelor pe care USL le avea in toate sondajele de opinie, si sub protectia sustinerii populare reale.

Or, dupa trei luni de guvernare, economia reala e singura care incepe sa sape la soclul USL. Electoratul, care de obicei acorda citeva luni de ragaz oricarei noi guvernari, se vede in fata unor efecte pe care nu le mai poate pune (doar) in sarcina lui Traian Basescu: scaderea accelerata a leului, scumpirea produselor agricole din cauza secetei si primele scumpiri non-agricole (Metrorex), blocajul tot mai extins din economie care ameninta locuri de munca si mii de afaceri mici si mijlocii.

Peste toate acestea se adauga lipsa oricarei reactii a Guvernului USL condus de Victor Ponta fata de cerintele economiei reale. Iata citeva dintre obiectivele minimale trecute in Programul de Guvernare citit in Parlament si ce s-a realizat:

– Punerea in aplicare a unei strategii eficiente pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene – sursa de crestere economica durabila si de modernizare a tarii. Nici o realizare notabila

– Gestionarea finantelor publice va fi caracterizata prin predictibilitate, transparenta, reguli si proceduri clare in toate segmentele acestora, atat la nivel central, cat si la nivel local. Nu doar ca transparenta nu a crescut, ci a fost diminuata prin cresterea pragului pentru care autoritatile sint obligate sa faca licitatii

– Elaborarea pe baze fundamentate a cadrului bugetar multianual pentru stimularea mediului de afaceri si intarirea clasei mijlocii; Nu exista nici o schitare a acestui cadru, iar intarirea clasei mijlocii este doar un slogan, daca avem in vedere informatiile prezentate de HotNews.ro conform carora Guvernul ia in calcul impozitarea progresiva a veniturilor

– eliminarea practicilor prin care „baietii destepti” au devenit rentieri ai statului prin fraudarea banului public”. Guvernul a reusit desfacerea unor contracte ale Hidroelectrica cu baietii destepti, dar pretul – insolventa Hidroelectrica – este considerat prea mare de pietele tot mai reticente la finantarea companiilor de stat dupa ce „bijuteria coroanei” a fost declarata insolventa peste noapte

– reducerea TVA la alimente pentru diminuarea fraudelor. O masura care nu a dat rezultate in situatii similare in Europa si pe care cel mai probabil FMI/CE nu o vor accepta ( un document interesant pentru cine are timp )

– Implementarea prevederilor legii guvernantei corporatiste, prin eliminarea politizarii managementului si prin profesionalizarea actului de conducere in principalele intreprinderi de stat. Intirzierile sint majore in acest calendar

– Continuarea procesului de privatizare. Intirzierile sint majore

– Atragerea de investitii. Este doar o utopie intr-o tara devenita nefrecventabila pentru capitalul serios. Mai mult, acest obiectiv este subminat chiar de catre guvern, care a trimis la intilnirea cu o importanta delegatie de oameni chinezi de afaceri un secretar de stat – motiv pentru care si potentialii investitori au facut cale-ntoarsa.

Exemplele pot continua in multe sectoare economice. Ce se vede cu ochiul liber in acest moment e adevarul scapat de premierul Ponta in 22 iunie (acum o luna si jumatate): „Vreau sa-mi exprim sentimentele mele de amaraciune pentru ca atunci cand ne intalnim pentru o reuniunea guvernamentala, alocam 75% din timpul nostru pentru a discuta cum sa ne protejam de atacurile politice”. A fost una dintre cele mai relevante declaratii facute de premierul Ponta, un indicator clar al absentei preocuparii USL pentru economie.

Degeaba declaratiile – avertisment ale mediului de afaceri (ceva mai firave decit ne-am fi asteptat) si ale guvernatorului Mugur Isarescu (omul care si-a consolidat imaginea de arbitru lucid) se intetesc. USL isi continua atacurile uni-directionale, intr-un carusel scapat de sub control. Intre timp, cursul valutar e tot mai greu de stapinit, blocajul economic e tot mai evident si le aduce aminte jucatorilor de dezastrul din 1998, subfinantarea economiei reale s-a cronicizat.

Ultima dovada a lipsei de aderenta a Guvernului USL la economia reala e remanierea de luni dimineata. Au plecat doar ministri cu atributii in zona politica/administrativa/Justitie (adica domeniile in care Ponta&Co au interes maxim). Nici o schimbare la ministerele cu atributii in economia reala. Transporturile, Economia, Finantele, Fondurile Europene ori Agricultura duduie…

UPDATE:Lucian Isar, ministrul delegat pentru Mediul de afaceri, si-a anuntat luni dupa-amiaza demisia. Neoficial, ar fi vorba de faptul ca nu vrea sa fie partas la un eventual esec economic al guvernului. Isar venea din mediul de afaceri.

* Replica folosita de echipa de campanie a lui Bill Clinton in 1992, cind a cistigat alegerile prezidentiale in SUA in fata lui George Bush sr. Replica a facut cariera, semnificind intoarcerea la lucrurile importante in cadrul unei dezbateri sterile.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro