Sari direct la conținut

Iulia Navalnaia afirmă că va veni o zi când va candida la președinția Rusiei: „Oponentul meu politic este Vladimir Putin”

HotNews.ro
Iulia Navalnaia, Foto: KAI PFAFFENBACH / AFP / Profimedia
Iulia Navalnaia, Foto: KAI PFAFFENBACH / AFP / Profimedia

Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus Aleksei Navalnîi, și-a reafirmat planurile de a continua lupta sa pentru democrație, într-un interviu acordat BBC cu ocazia lansării cărții de memorie pe care soțul său o scria înainte de a deceda într-o colonie penitenciară din Siberia.

La momentul potrivit, „voi participa la alegeri, în calitate de candidat”, a declarat ea pentru BBC. „Adversarul meu politic este Vladimir Putin. Și voi face totul pentru ca regimul său să cadă cât mai curând posibil”.

Pentru moment, ea subliniază că toate acțiunile trebuie să fie făcute din afara Rusiei, întrucât, atât timp cât Putin este la conducere, nu se poate întoarce în Rusia. Dar, subliniază ea, inevitabil va veni ziua când epoca Putin se va încheia și Rusia se va deschide din nou.

La fel ca soțul ei, Navalnaia afirmă că va exista șansa de a organiza alegeri libere și corecte în Rusia. Când acest lucru se va întâmpla, spune Navalnaia, ea va fi acolo.

Familia ei a suferit deja teribil în lupta împotriva regimului Putin, dar ea rămâne calmă pe tot parcursul interviului, fermă ori de câte ori apare numele lui Putin. În interviul pentru BBC, ea povestește că, de la moartea lui Alexei, se gândește și mai mult la impactul pe care convingerile și deciziile politice comune ale cuplului l-au avut asupra copiilor lor, Dasha, de 23 de ani, și Zahar, de 16 ani.

„Înțeleg că nu ei au ales asta”, dar nici nu i-a cerut vreodată lui Navalnîi să renunțe la credințele lui.

Comisia Electorală Centrală a Rusiei i-a interzis să candideze la președinție. Investigațiile sale prin intermediul Fundației Anticorupție au fost vizionate de milioane de persoane online, inclusiv un videoclip postat după ultima sa arestare, în care susținea că Putin a construit un palat de un miliard de dolari la Marea Neagră.

„Când trăiești în interiorul acestei vieți, înțelegi că el nu va renunța niciodată și pentru asta îl iubești”, a afirmat Navalnaia.

După ce a fost otrăvit cu Noviciok în 2020, Navalnîi a fost transportat cu avionul în Germania pentru tratament. După ce și-a revenit, el a colaborat cu jurnaliștii de investigație de la Bellingcat și a descoperit că în spatele tentativei de asasinat stă serviciul de securitate al Rusiei, FSB.

El și Iulia s-au întors în Rusia în ianuarie 2021, unde el a fost arestat imediat după aterizare.

Mulți întreabă de ce s-au întors. „Nu putea fi nicio discuție. Trebuie doar să îl susții. Am știut că vrea să se întoarcă în Rusia. Știam că vrea să fie alături de susținătorii săi, a vrut să fie un exemplu pentru toți acești oameni cu curajul de a arăta oamenilor că nu trebuie să se teamă de acest dictator”, a declarat Navalnîi.

„Nu mi-am lăsat niciodată creierul să se gândească că ar putea fi ucis. Am trăit această viață timp de decenii și am împărtășit aceste dificultăți, aceste opinii. L-am sprijinit”.

După încarcerare, Navalnîi a continuat să scrie la cartea sa de memorii prin însemnări în carnețel, postări pe rețelele de socializare și jurnale din închisoare. O parte din scrierile sale au fost confiscate de autoritățile penitenciare.

Navalny a petrecut 295 de zile în izolare, fiind pedepsit, potrivit cărții, pentru încălcări care includeau descheierea nasturelui de sus al uniformei. A fost privat de apeluri telefonice și vizite.

Pe 16 februarie, Alksei Navalnîii a murit, la vârsta de 47 de ani, în colonia penală „Lupul Polar”, considerată una dintre cele mai dure din Rusia. El a fost transferat aici în decembre.

Publicația rusă de investigație The Insider a scris în septembrie că autoritățile ruse au eliminat intenționat referirile la simptome pe care opozantul le-a avut înainte de deces, care nu se potriveau cu versiunea oficială. Acestea indică, de fapt, că principalul critic al lui Vladimir Putin a fost otrăvit.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro