Iunie 2016:unde ne aflăm sau despre starea de fapt
La mai puţin de un an de la “ revolta colectivă”, zâmbetul elegant al doamnei Firea este noua emblemă a Bucureştiului. Categoric, succesul din capitală al PSD este semnul unei revigorări care putea fi anticipate fără difcultate. O campanie electorală anostă, un regim electoral destinat să consolideze oligarhiile locale şi să descurajaze alternativa, un cabinet “ tehnocrat “ din ce în ce mai slăbit şi irelevant politic, un vot anti- PSD divizat, un PNL incapabil de imaginaţie politică şi impotent în Bucureşti şi, în fine, un Preşedinte de Republică ce confundă neutralitatea constituţională cu inactivitatea deliberată, iată factorii care au condus la rezultatele din iunie 2016. Absenteismul , aflat la maxime istorice, este un alt semn care indică impasul în care ne aflăm, ca naţiune. Marasmul a învins, încă o dată. Iar forţele care administrează această subdezvoltare endemică au cucerit capitala:un detaliu care este departe de a fi unul nesemnificativ.
PSD reloaded
Sub Liviu Dragnea, preşedintele său condamnat pentru infracţiuni de subminare a democraţiei, PSD a reuşit ceea ce îi fusese refuzat, istoric, până atunci. PSD este, pentru prima oară în post-comunism, victorios la toate nivelele capitalei. Tranziţia de la un “ independent” la un politician PSD la primăria generală este una dintre datele cheie ale alegerilor din iunie 2016. Noul Primar al Bucureştilor este departe de a fi un produs inocent politic, împachetat mediatic. Doamna Firea este expresia sintezei USL. Succesul domniei- sale este un succes USL. USL trăieşte şi merge mai departe, căci alianţele dintre PSD, UNPR şi ALDE sunt anunţate ca fiind, deja, temelia multor majorităţi din consiliile judeţene.
Scrutinul din iunie 2016 reconfirmă ceea ce ştiam . PSD este redutabil tocmai prin capacitatea sa de a controla un electorat definit prin loialitatea şi disciplina sa. Dependenţa de stat este, înainte de toate, dependenţa de un partid care înseamnă statul. Patronajul PSD este cu atât mai eficient cu cât el menţine un tip de societate ce refuză dinamismul, inovaţia, transparenţa. PSD duce mai departe această preocupare fesenistă pentru status-quo, stagnare şi încremenire. Proiectul de ţară al PSD este proiectul de ţară al domnului Dragnea. Judeţul Teleorman este imaginea viiorului patriei noastre . Cât despre Bucureşti, oraşul Voluntari ne va servi ca model de evoluţie urbanistică şi de civilitate socială.
PSD învingător: această victorie ar fi fost imposibilă fără paralizia unui PNL care a ales, la Bucureşti cel puţin, să se compromită prin opţiuni dezonorante politic. Ar fi naiv să aşteptăm demisiile conducerii PNL, la finele acestei campanii. Izbânzile lor sunt evidente şi au fost detaliate în conferinţe de presă. Unificarea dreptei este o realitate, după cum o realitate este şi plasarea pe locul trei a PNL, la nivelul votului politic, în Bucureşti, după USB. Responsabilitatea pentru regimul electoral care a permis victoria doamnei Firea este una partajată între PSD şi PNL. A nega acest fapt este o dovadă de dispreţ la adresa inteligenţei elementare.
Comunităţi captive
Un alt element al stării de fapt din România anului 2016 este existenţa acelor comunităţi captive, incapabile să se elibereze, prin vot, de dominaţia primarilor anchetaţi penal sau aflaţi în stare de arest preventiv. La Baia- Mare, la Craiova sau la Braşov, această simbioză dintre electorat şi elita cleptocratică a fost validată, prin vot, uneori de o manieră plebiscitară. Popularitatea trece, invariabil, înaintea egalităţii constituţionale. Distribuirea de avantaje sociale anulează orice instinct de reacţie civică. Lupta împotriva corupţiei este, pentru atâţia dintre conaţionalii noştri, un detaliu nesemnificativ.
Extinderea , geografică şi umană, a acestor zone de comunităţi controlat oligarhic este un fapt pe care nu îl putem ignora. Şi aceasta cu atât mai mult cu cât reacţia evocată este una transpartinică. Votul nu este unul întâmplător, ci este expresia unei patologii a democraţiei noastre locale. Puterea de care dispun potentaţii locali este considerabilă, iar şansele de a-i disloca sunt din ce în ce mai mici. Regimul electoral cu un singur tur de scrutin a întărit această formidabilă alianţă cimentată de ostilitatea împotriva statului de drept. Alegerile parlamentare vor fi doar următorul pas.
Viitorul
Votul oferit USB la Bucureşti este, incontestabil, unul remarcabil. El probează existenţa unui potenţial de creştere care poate fi exploatat. Dar tranziţia de la local la naţional este delicată şi impune mai mult decât o schimbare de acronim. Alegerile parlamentare au o miză radical diferită, iar anvergura efortului este incomparabilă, din toate punctele de vedere. O doză de luciditate este necesară, acum, spre a evita alunecarea în naivitate.
Starea de fapt, radiografiată electoral în iunie 2016, reconfirmă centralitatea hegemonică a PSD. Dincolo de crize, dincolo de anchete penale, PSD îşi întăreşte o poziţie care se vca dovedi esenţială în ordinea viitorului scrutin. Fragilitatea PNL este, incontestabil, cel mai important avantaj stategic al PSD. Lecţia din iunie 2016 este limpede. În absenţa unei mobilizări civice, PSD contează pe fidelitatea de falangă macedoneană a votanţilor săi. În condiţii de somnolenţă morală, victoria este a sa.