Jean-Claude Trichet, presedintele BCE: Avem nevoie de o federatie bugetara
Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, se pronunta pentru o federatie bugetara la nivelul Zonei Euro, pentru a evita pe viitor derapaje de genul celor provocate de criza greceasca. „Suntem o federatie monetara. Este necesar sa avem acum echivalentul unei federatii bugetare in materie de control si de supraveghere a aplicarii politicilor fiscale”, a spus el, intr-un interviu acordat Le Monde.
Trichet avertizeaza insa ca statele europene trebuie sa traga invatamintele necesare din evolutiile recente: „Supravegherea politicilor bugetare, evolutiile competitivitatii economiilor din Zona Euro si reformele structurale trebuie imbunatatite radical”.
Presedintele BCE crede ca planurile de austeritate aplicate de tot mai multe guverne din Europa sunt necesare, si face o comparatie intre bugetul unei familii si cel al unui stat.
„Cand o familie cheltuieste sistematic mai mult decat castiga si-si vede datoriile majorandu-se exponential, situatia sa nu poate fi sustinuta. A indrepta acest lucru reprezinta o atitudine de intelepciune si de bun simt”.
In opinia sa, nu se poate vorbi despre planuri de austeritate, ci de „planuri de revenire treptata la intelepciunea bugetara„.
„In orice caz, aceste politici intelepte sunt favorabile cresterii economice pentru ca ele intaresc increderea gospodariilor, a intreprinderilor si a investitorilor. Iar increderea, am mai spus-o, este esentiala astazi pentru relansarea economica”, a incheiat el.
‘Euro este o moneda foarte stabila’
Euro este o moneda foarte credibila, care a dovedit ca stie sa isi pastreze valoarea. De la lansarea sa, in urma cu 11 ani si jumatate, inflatia medie anuala a fost sub 2%, iar aceasta capacitate de a-si pastra valoarea este un element esential pentru increderea investitorilor europeni si straini, spune Trichet.
Problema este legata de stabilitatea financiara in interiorul Zonei Euro din cauza politicilor bugetare eronate din anumite state, in special Grecia, iar aceste lucruri trebuie indreptate.
El nu crede ca este credibil asa-numitul „complot anglo-saxon”, pledand pentru evitarea teoriilor conspirationiste.
„Eu cred pur si simplu ca investitorii internationali inteleg mai greu Europa si mecanismele de decizie. Le este greu sa inteleaga masura dimensiunii istorice a constructiei europene si sa anticipeze capacitatea europenilor de a lua decizii atat de importante ca cele care au fost luate in urma cu cateva zile”, spune presedintele BCE.