Joan Miro, Toulouse-Lautrec, Alberto Giacometti si Diego Velazquez – Un regal expozitional la Viena
Sfârșitul de an este marcat la Viena de o serie de expoziții de excepție. Fără îndoială cele mai importante sunt cele dedicate lui Joan Miró la Muzeul Albertina, Henri de Toulouse-Lautrec la Bank Austria Kunstforum Wien, Alberto Giacometti la Muzeul Leopold și Diego Velázquez la Muzeul de Istoria Artei (KHM), informeaza comunicatul Compress.
Expozitie Miro la Muzeul Albertina
Foto: Compress
Miró. De la pământ la cer (12 septembrie 2014 – 11 ianuarie 2015)
Muzeul Albertina prezintă în succesiune cronologică creația pictorului catalan – de la începutul carierei sale artistice până la operele târzii din anii ’70. Cele 100 de picturi, desene și obiecte expuse subliniază calitatea poetică a creației lui Joan Miró. Limbajul său pictorial inconfundabil este în același timp magic și universal. Luni, stele, și comete, ochi și insecte, păsări și femei populează picturile lui Miró, fiind cele mai cunoscute dintre motivele sale artistice. Pe data de 21 noiembrie Muzeul Albertina îl va avea ca invitat pe nepotul pictorului, Joan Punyet Miró. Acesta va discuta cu directorul instituției vieneze, Klaus Albrecht Schröder, despre expoziție precum și despre creația celebrului artist suprarealist. Discuția va avea loc în limba engleză, intrarea este liberă, este necesară însă o înscriere prealabilă.
Henri de Toulouse-Lautrec (16 octombrie 2014 – 25 ianuarie 2015)
Expozitie Toulouse-Lautrec la Bank Austria Kunstforum Wien
Foto: Compress
Pe 24 noiembrie se împlinesc 150 de ani de la nașterea lui Henri de Toulouse-Lautrec. Cu această ocazie Bank Austria Kunstforum Wien prezintă prima vastă retrospectivă din Austria, dedicată celebrului artist francez. Expoziția reunește lucrări din importante colecții internaționale precum Musée Toulouse-Lautrec din Albi, Metropolitan Museum din New York sau Musée d’Orsay din Paris și se concentrează pe temele preferate și recurente din creația lui Toulouse-Lautrec. Pe lângă binecunoscutele afișe realizate de artist pentru cabaretele din Montmartre – care l-au făcut celebru în întreaga lume – publicul îl poate descoperi cu această ocazie pe Toulouse-Lautrec și dintr-o perspectivă artistică mai puțin cunoscută: picturi în culori stinse, care facilitează o formă intimă de portretizare a psihicului uman.
Alberto Giacometti. Pionier al modernismului (17 octombrie 2014 – 26 ianuarie 2015)
Artistul elvețian Alberto Giacometti este considerat de mulți a fi cel mai important sculptor al secolului al 20-lea. Lucrările sale se numără printre cele mai scumpe opere de artă din lume. În 2010 sculptura »L´homme qui marche l« s-a vândut la casa de licitații Sotheby’s din Londra cu 74 milioane de euro – cel mai mare preț plătit vreodată pentru o sculptură.
Expoziția dedicată lui Giacometti la Muzeul Leopold oferă o imagine de ansamblu asupra impresionantei creații a artistului elvețian. Expoziția prezintă sculpturi, picturi și desene ale lui
Expozitie Giacometti la Leopold Museum: Fotoservice Bargad
Foto: Compress
Giacometti, de la lucrări din perioada sa timpurie, cubistă până la creații din perioada suprarealistă, ajungând apoi la sculpturile realizate începând cu anii ’40, dintre care unele se numără astăzi printre cele mai importante creații ale artei moderne. Expoziția, care conține aproximativ 150 de obiecte, este completată de operele unor prieteni artiști, cunoscuți și contemporani ai lui Giacometti, precum René Magritte, Max Ernst sau Joan Miró.
Diego Velázquez (28 octombrie 2014 – 15 februarie 2015)
Muzeul de Istoria Artei din Viena (KHM) găzduiește prima expoziție dedicată lui Diego Velázquez în spațiul de limbă germană. Vernisajul s-a bucurat de prezența Reginei Letizia a Spaniei, fiind de altfel rezultatul unei ample colaborări cu Museo Nacional del Prado din Madrid. Expoziția cuprinde 46 de picturi, fiind structurată în trei secțiuni, care corespund punctelor centrale din creația artistică a lui
Velázquez: Venus – London National Gallery
Foto: Compress
Velázquez. „Mă bucur enorm, că am reușit să aducem pentru prima oară la Viena cele mai importante capodopere ale genialului pictor. (…) Puncte culminante din creația sa precum Venus la oglindă (Rokeby Venus), Apollo în fierăria lui Vulcan, Adorația magilor și alte importante picturi provenite din colecții internaționale sunt prezentate în cadrul acestei senzaționale expoziții alături de portretele infanților și infantelor din colecția muzeului nostru – punctul culminant artistic al toamnei 2014“, a declarat directoarea KHM, Sabine Haag.