Sari direct la conținut

Jocurile politice din spatele noilor numiri la autoritatea de reglementare din energie

HotNews.ro
Energie, Foto: AGERPRES
Energie, Foto: AGERPRES

​Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) este, teoretic, o instituție independentă, nesubordonată deciziilor politice. Așa prevăd normele europene, dar și legislația națională. Practic, este o instituție puternic controlată politic. Astfel, pentru orice numire în funcția de șef se poartă negocieri subterane intense între partide, dar și în interiorul partidelor. Acum, s-au eliberat trei funcții importante, una dintre ele fiind de vicepreședinte. Potrivit surselor HotNews.ro, cel care ar viza funcția de vicepreședinte ar urma să fie, de fapt, șeful de facto al autorității, mai influent chiar și decât președintele. Vezi cine este.

  • CONTEXT Pe 23 aprilie au expirat mandatele vicepreședintelui Marian Neacșu (PSD), precum și ale membrilor Comitetului de Reglementare Ramiro Angelescu (PSD) și Teodor Atanasiu (PNL). Numirea unor noi membri a fost amânată până acum din cauza pandemiei de coronavirus. Pe actuala configurație politică, funcția de vicepreședinte ar urma să fie luată de PSD, iar cele de membri simpli în comitetul de reglementare ar reveni PSD și PNL. Dar, vrea și USR să intre în joc pentru o funcție de membru în comitetul de reglementare, purtând negocieri în acest sens.

Dar cea mai importantă este funcția de vicepreședinte. Aceasta ar fi vizată de Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaților. Este o funcție pe care o deține de foarte mulți ani, din 2004. Însă pentru prima oară se pune în discuție posibilitatea de a pierde după alegeri această poziție, din care a căpătat, de-a lungul anilor, o influență foarte puternică în sectorul energetic. Potrivit surselor HotNews.ro, calculele politice arată că există un risc destul de mare ca după alegeri să nu mai aibă susținere suficient de mare pentru o nouă funcție de președinte al comisiei. Vezi Cine este Iulian Iancu.

O funcție de vicepreședinte al ANRE i-ar asigura menținerea în zona de influență pentru o perioadă de cel puțin 5 ani cât ține un mandat. Mai mult, el ar fi adevăratul conducător al instituției, având în vedere că actualul președinte, Dumitru Chiriță, este omul său. De altfel, s-a pus în discuție chiar posibilitatea să facă o rocadă cu Dumitru Chiriță, astfel încât Iulian Iancu să fie oficial președinte. Însă dezavantajul ar fi că ar prelua un rest de mandat al lui Chiriță, adică doar doi ani și jumătate, nu un mandat întreg de 5 ani. Chiriță a fost numit de PSD în funcția de președinte în noiembrie 2017. Iulian Iancu este cunoscut în piața energiei ca apropiat de interesele marilor distribuitori și furnizori de gaze, fiind un susținător al acestora.

Selecție de formă

Au existat propuneri în PSD ca Marian Neacșu să fie cel numit la șefia ANRE, nu Iulian Iancu. Mai exact să fie menținut pe aceeași funcție pe care o deține și acum. Marian Neacșu ar putea fi propus, până la urmă, pentru funcța de membru simplu în Comitetul de Reglementare.

Mai rămâne o funcție de membru simplu de disputat. Potrivit surselor HotNews.ro, USR a intrat în negocieri pentru acest post. Ca să arate că lucrurile sunt serioase, USR a deschis vineri un concurs de CV-uri, cei interesați având la dispoziție un week-end întreg și o zi de sărbătoare (1 iunie) pentru a trimite CV-uri. Concursul s-a încheiat pe 2 iunie, la ora 12.00.

În ceea ce privește PNL, șansele de prelua funcția de vicepreședinte sunt zero. Astfel ar mai rămâne cea de membru simplu în comitetul de reglementare de negociat. Pentru aceasta ar putea fi propus în continuare Teodor Atanasiu.

Numirile se fac în baza unor negocieri și jocuri politice. Cu toate astea, trebuie respectată măcar aparent legislația. Astfel, pentru ocuparea locurilor vacante trebuie depuse candidaturi, adică CV-urile și declarații pe propria răspundere că îndeplinesc criteriile obligatorii pentru ocuparea unor astfel de funcții (cf. OUG 33/2007). Termenul limită este 4 iunie.

Propunerile nominale vor fi depuse la unul dintre secretariatele comisiilor de specialitate din cele două camere, respectiv Comisia pentru industrii a Camerei Deputaţilor, Comisia pentru energie, infrastructura energetica si resurse minerale a Senatului şi Comisia economica, industrii şi servicii a Senatului. Nominalizarea funcţiilor se face la propunerea comună a acestora.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro