Sari direct la conținut

Jose Manuel Barroso: Grecia va ramane in zona euro in ciuda crizei prin care trece. Criza datoriilor suverane este cea mai mare provocare din istoria UE

HotNews.ro

Grecia „va ramane in zona euro” in ciuda crizei datoriilor prin care trece, a declarat miercuri Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, dorind sa puna capat astfel zvonurilor cu privire la iesirea inevitabila a acestei tari din uniunea monetara, potrivit AFP.

„Grecia este si va ramane in zona euro”, a spus Barroso in cadrul unui discurs in Parlamentul European, precizand ca statele europene continua sa sustina Atena. Oficialul CE a mai aratat ca statul elen trebuie sa isi indeplineasca pe deplin si la timp angajamentele asumate in ceea ce priveste reducerea deficitului bugetar.

Jose Manuel Barroso a mai spus ca statele europene sunt determinate sa sprijine in continuare tarile afectate de criza pana cand acestea vor avea acces la piete in conditii normale.

Presedintele Comisiei Europene este de parere ca criza datoriilor suverane este „cea mai mare provocare din istoria” Uniunii Europene si a subliniat ca este nevoie de si mai multa determinare si o conducere politica puternica pentru a salva moneda euro.

„Europa nu a raspuns provocarilor de competitivitate. Unele dintre statele membre au trait peste posibilitatile de care dispuneau. Pietele financiare au avut un comportament inacceptabil. Noi am permis adancirea dezechilibrelor dinrte statele membre”, a amintit Barroso, care a mai afirmat ca „cutremurul care a zguduit ordinea internationala si presiunea globalizarii au exacerbat situatia”.

Oficialul s-a aratat increzator ca UE va supravietui actualei crize si a aratat ca este nevoie de o mai mare integrare economica si politica pentru a rezolva dezechilibrele existente.

„Daca nu vom continua cu integrarea vom risca fragmentarea. Este o chestiune politica, este un botez de foc pentru toate generatiile”, a mai precizat presedintele CE.

Jose Manuel Barroso a cerut Bancii Centrale Europene sa faca tot posibilul pentru a mentine stabilitatea financiara a zonei euro. In cadrul discursului din Parlamentul European, Barroso a stabilit o serie de pasi care trebuie facuti pentru a depasi criza datoriilor in urmatoarele 20 de luni, inclusiv aprobarea rapida a acordului din 21 iulie pentru consolidarea Fondului European pentru Stabilitate Financiara.

„Avem incredere ca BCE, cu respectarea deplina a tratatului UE, va face orice este necesar pentru a asigura integritatea zonei euro si pentru a asigura stabilitatea financiara”, a spus el.

Totodata, el a sugerat Comisiei sa caute modalitati pentru a spori puterea Fondului, aceasta masura fiind vazuta de piete ca fiind vitala pentru a oferi protectie statelor mari, precum Italia si Spania.

„FESF trebuie facut cat mai repede mai puernic si mai flexibil … Doar atunci va fi capabil sa intervina preventiv, sa intervina pentru a sustine recapitalizarea bancilor si sa intervina pe pietele secundare pentru a evita contagiunea.

Factorii de decizie europeni au propus ca cele 440 miliarde de euro ai Fondului pentru Stabilitate Financiara sa poata fi folositi drept garantii pentru imprumuturi, pentru ca mai multi bani sa fie dispozitia autoritatilor pentru combaterea crizei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro