Sari direct la conținut

Jurnalistul american Evan Gershkovich, arestat în Rusia pentru spionaj, condamnat la 16 ani de închisoare

HotNews.ro
Jurnalistul american Evan Gershkovich , Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Jurnalistul american Evan Gershkovich , Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Un tribunal rus l-a găsit vineri pe reporterul american Evan Gershkovich vinovat de acuzații de spionaj și l-a condamnat la 16 ani de închisoare, au relatat agențiile de presă ruse, citate de Reuters. Angajatorul jurnalistului, Wall Street Journal, a catalogat cazul drept „o farsă”.

Gershkovich, un american în vârstă de 32 de ani, a declarat că acuzațiile împotriva sa sunt false, în timpul procesului care a avut loc luna trecută în Ekaterinburg. El este primul jurnalist american arestat pentru spionaj în Rusia de la finalul Războiului Rece.

Procesele pentru spionaj se întind de obicei pe multe luni, iar rapiditatea neobișnuită cu care procesul său s-a desfășurat cu ușile închise a alimentat speculațiile potrivit cărora ar putea avea loc un acord de schimb de prizonieri între SUA și Rusia, îndelung discutat, care l-ar putea implica pe el și, eventual, alți americani deținuți în Rusia. Procesul a avut doar trei termene.

Kremlinul, întrebat vineri de Reuters despre posibilitatea unui astfel de schimb, a refuzat să comenteze. „Voi lăsa întrebarea dumneavoastră fără răspuns”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Procurorii ruși au susținut că Gershkovici ar fi strâns informații secrete la ordinele Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA) despre o companie care produce tancuri pentru războiul din Ucraina, ceea ce el și angajatorul său au negat.

Ofițeri ai serviciului de securitate FSB l-au arestat pe 29 martie 2023, într-o frizerie din Ekaterinburg, la 1.400 kilometri est de Moscova. De atunci, el a fost încarcerat în închisoarea Lefortovo din Moscova.

La începutul zilei de vineri, instanța care a judecat cazul a declarat în mod neașteptat că își va pronunța verdictul în câteva ore, după ce procurorii au cerut ca el să fie încarcerat pentru 18 ani pentru spionaj.

Pedeapsa maximă pentru infracțiunea de care este acuzat este de 20 de ani.

De obicei, Rusia încheie procedurile judiciare împotriva străinilor înainte de a încheia orice înțelegere privind schimbul acestora cu ruși deținuți în străinătate.

„Proces fraudulos”

Gershkovich, ziarul la care lucra și guvernul american au respins toate acuzațiile împotriva sa și au declarat că acesta nu a făcut decât să își facă meseria de reporter acreditat de Ministerul de Externe pentru a lucra în Rusia.

„Chiar dacă Rusia își orchestrează procesul rușinos, noi continuăm să facem tot ce ne stă în putință pentru a cere eliberarea imediată a lui Evan”, a transmis joi The Wall Street Journal.

„Indiferent de ceea ce susțin autoritățile ruse, Evan este un jurnalist. El nu a comis nicio acțiune ilegală. Autoritățile ruse nu au fost în măsură să furnizeze dovezi că a comis o infracțiune sau o justificare pentru menținerea lui Evan în detenție”, a precizat și ambasada SUA la Moscova.

Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a refuzat joi să vorbească public despre negocierile privind un schimb de prizonieri, dar a declarat că Washingtonul dorește eliberarea lui Gershkovich și a unui alt american încarcerat, fostul pușcaș marin american Paul Whelan, cât mai curând posibil.

Kremlinul a declarat că acest caz și modalitățile de desfășurare a procesului sunt de competența instanței. Kremlinul a declarat în trecut, fără a publica dovezi, că Gershkovich a fost prins spionând „în flagrant delict”.

Oficialii americani au acuzat în repetate rânduri Rusia că îi folosește pe Gershkovich și Whelan ca monedă de schimb pentru un posibil schimb de prizonieri.

Washingtonul consideră că ambii bărbați sunt „deținuți pe nedrept” și afirmă că se angajează să îi aducă acasă.

Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia este deschisă la un schimb de prizonieri care îl implică pe Gershkovich și că au avut loc contacte cu Statele Unite, dar că acestea trebuie să rămână secrete.

De la intrarea trupelor rusești în Ucraina în februarie 2022, Moscova și Washingtonul au efectuat un singur schimb de prizonieri de profil înalt. Rusia a eliberat-o pe baschetbalista Brittney Griner, deținută pentru contrabandă cu canabis, în schimbul traficantului de arme Viktor Bout, încarcerat pentru infracțiuni legate de terorism în Statele Unite.

INTERVIURILE HotNews.ro