Sari direct la conținut

Jurnalul economic RFI – HotNews.ro: Rusii din Romania, prima victima a crizei gazelor. Nici reducerile foarte mari la masini nu i-au facut pe americani sa cumpere

HotNews.ro

Sindicalistii, gata sa renunte la mariri salariale pentru a-si pastra locurile de munca

Blocul National Sindical si Cartel Alfa renunta la pretentiile salariale in favoarea locurilor de munca, au declarat ieri pentru NewsIn reprezentantii confederatiilor sindicale. Ei au cerut la intalnirea cu ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, masuri urgente de atragere a fondurilor europene care ar putea crea peste 100.000 de locuri de munca. Sindicalistii au respins propunerea ministrului Pogea ca al 13-lea salariu sa fie acordat in rate.

Rusii din Romania, prima victima a situatiei de urgenta

Prima victima a sistarii gazelor in Romania este o companie cu capital rusesc: Mechel Targoviste. Otelaria trebuia sa reinceapa activitatea de astazi, dupa ce, din noiembrie, aproape toti salariatii au fost in somaj tehnic. Ministrul economiei, Adriean Videanu, a decis, insa, sa amane reluarea activitatii pana saptamana viitoare in functie de evolutia crizei gazului. Situatia de urgenta instituita ieri, din cauza crizei gazului rusesc, permite autoritatilor sa opreasca inclusiv activitatea operatorilor privati. Mechel Targoviste produce otel si are circa 3.700 de angajati. Pe lista intreprinderilor care ar putea fi inchise din cauza situatiei de urgenta sunt: Azomures, Intreagro si Amonil Slobozia.

Petrolul, in scadere in pofida crizei gazelor

Petrolul a pierdut, ieri, circa trei dolari, barilul valorand 45,34 dolari. Noile date privind cresterea stocurilor in America au influentat mai tare piata decat razboiul din Fasia Gaza si criza ruso-ucraineana a gazelor.

Nici 5.000 de dolari reducere nu i-a atras pe americani sa-si cumpere o masina

Comerciantii americani de masini au oferit, de sarbatori, reduceri de mii de dolari pe vehicul, insa nici asa nu au reusit sa-si sporeasca vanzarile. La unele marci reducerile au trecut de 5.000 de dolari, dar piata auto americana a cazut cu 36% luna trecuta. Ford a oferit cele mai mari discounturi, urmat de Chrysler si General Motors.

SUA, in fata unui deficit bugetar urias

Statele Unite trebuie sa faca fata unui deficit bugetar nemaiintalnit: 1.200 de miliarde de dolari. Pentru comparatie, deficitul in exercitiul financiar 2008 a fost de 455 miliarde de dolari. Cifrele prezentate de Comisia bugetara a Congresului nu iau in calcul valoarea planului de relansare a economiei anuntat de administratia Obama care ar putea depasi 775 de miliarde de dolari. Cu aceasta suma, deficitul va depasi aproape sigur 10% din PIB, cifra nemaiintalnita de la Al Doilea Razboi Mondial.

Evolutia burselor

Bursa americana a inchis in cadere severa aseara. Indicele Dow Jones a pierdut 2,72%, iar Nasdaq 3,23%. Marile burse europene au incheiat ieri in scadere cu pana la 2,8%, in urma cresterii somajului in Statele Unite si a declinului petrolului. Analistii spun ca pietele au fost influentate si de sinuciderea miliardarului german Adolf Merckle amenintat de faliment. El era si principalul actionar la compania romaneasca Carpat Cement. La Bucuresti indicele general al Bursei a atins cel mai redus nivel din ultimii patru ani si opt luni, dupa o scadere de aproape 11,5% intr-o singura sedinta. Evolutia a fost influentata de deprecierea severa a actiunilor Bancii Transilvania, cu 58%, reintroduse la tranzactioanare dupa aproape 4 luni.

Curs valutar

Leul se depreciaza in continuare. Cursul anuntat de BNR este de 4,07 lei pentru un euro. In a doua parte a sedintei interbancare de ieri tendinta de depreciere s-a accentuat, cursul urcand la 4,12. In schimb, dolarul a scazut la 2,98 lei.

Si, din agenda economica a zilei:

Uniunea Europeana aduce fata in fata, la Bruxelles, Ucraina si Rusia in incercarea de a pune capat crizei gazului

Se anunta cifrele somajului in zona euro pe luna decembrie.

Rusii din Romania, prima victima a crizei gazelor. Nici reducerile foarte mari la masini nu i-au facut pe americani sa cumpere
Asculta Jurnalul Economic
Radio France Internationale – HotNews.ro
de Joi, 8 Ianuarie 2009
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro