Sari direct la conținut

Justiția americană acuză Walmart în scandalul opiaceelor și cere despăgubiri de miliarde de dolari

HotNews.ro
WalMart, Foto: walmart.com
WalMart, Foto: walmart.com

În ciuda încercărilor Walmart de a stârni un scandal, justiția americană a decis să dea în judecată gigantul distribuției, acuzându-l că a alimentat criza de opioide care a lăsat sute de mii de morți în Statele Unite, potrivit AFP.

Ministerul Justiției solicită „sancțiuni civile care ar putea însuma miliarde de dolari”.

Potrivit ministerului, Walmart „a distribuit ilegal substanțe controlate și eliberate pe bază de prescripție medicală în timpul crizei opioidelor” către farmaciile pe care grupul le operează în Statele Unite.

„Fiind unul dintre cele mai mari lanțuri de farmacii și unul dintre cei mai mari distribuitori de medicamente din țară, Walmart a avut responsabilitatea și mijloacele de a ajuta la prevenirea deturnării de opiacee”, a declarat Jeffrey Bossert Clark, procuror adjunct interimar.

„În schimb, și de ani de zile, (Walmart) a făcut contrariul: acceptarea a mii de rețete nevalide în farmaciile sale și eșecul în raportarea prescripțiilor suspecte pentru opiacee”, a adăugat el, subliniind că „acest comportament ilegal a contribuit la epidemia abuzului de opiacee din Statele Unite”.

Justiția s-a bazat în special pe declarațiile oficialilor grupului care au raportat „o presiune enormă pentru procesarea rețetelor”.

A fost necesar cu orice preț să „stimuleze vânzările” și să proceseze rapid prescripțiile medicale pentru a fideliza clienții, potrivit unuia dintre ei.

Walmart a răspuns spunând că procesele Departamentului de Justiție au fost „afectate de încălcări etice istorice și că acest proces inventează o teorie juridică care îi obligă ilegal pe farmaciști să se interpună între pacienți și medicii lor, ceea ce este plin de erori de fapt și care selectează documentele scoțându-le din context”.

De altfel, Wlmart a intentat în octombrie un proces împotriva guvernului federal, căutând claritate cu privire la rolurile și responsabilitățile legale ale farmaciștilor și farmaciilor în completarea rețetelor de opioide.

Criticii din industrie au declarat că producătorii de opioide au ascuns consumatorilor riscurile de dependență și abuz de utilizare prelungită.

Dependența de droguri opioide a ucis peste 400.000 de oameni în Statele Unite între 1999 și 2018.

Consumul lor a crescut din 2013, determinându-l pe președintele Donald Trump să declare o „urgență de sănătate publică” în 2017.

Această criză a fost considerată chiar responsabilă pentru scăderea speranței de viață în Statele Unite între 2014 și 2017.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro