Sari direct la conținut

K. Batzeli: „Amendamentul meu are ca scop protejarea intereselor consumatorilor”

HotNews.ro

Ca urmare a reactiilor survenite dupa publicarea articolului „Un europarlamentar grec propune ca apelurile romanilor in roaming sa nu se reduca”, Katerina Batzeli a remis redactiei HotNews.ro o serie de precizari menite sa clarifice

motivele inititivei propuse. Astfel, Batzeli sustine ca masura a fost luata pentru protejarea intereselor companiilor si consumatorilor din Romania si Bulgaria.

De asemenea, europarlamentarul grec a mai precizat ca orice aluzie referitoare la un eventual ajutor primit de Cosmote in urma amendamentelor facute se bazeaza pe interese legate de apropiatele alegeri din Romania.

Reamintim ca initiativa europarlamentarului grec a fost amendata de Adina Valean, europarlamentar PNL, care a declarat ca nu exclude posibilitatea ca operatorul grupul grec OTE sa fi facut lobby pe langa Batzeli pentru a proteja interesele companiei in Romania.

Citeste comunicatul transmis de Katerina Batzeli

(atasat comunicatul original)

Propunerea pentru o derogare pe doi ani pentru Bulgaria si Romania de la Reglementarea privind Roaming-ul este doar o parte a raportului Losco a Comitetului pentru Afaceri Economice si Monetare din cadrul Parlamentului European.

Pentru a intelege mai bine obiectivele sale, trebuie luata in considerare abordarea generala a acestui raport, care se concentreaza asupra preturilor imbunatatite atat pe piata de retail, cat si en gros, asigurand preturi reduse pentru consumatori si introducand un tarif de protectie a consumatorului.

Trebuie totodata accentuat ca aceste elemente sunt rezultatul unor indelungi negocieri pe care dna Batzeli le-a purtat, ca raportor “din umbra” al Grupului Socialist, cu Raportorul Comitetului pentru Afaceri Economice si Monetare.

Problema derogarii pentru Bulgaria si Romania este o chestiune speciale si poate fi descrisa drept o masura de bunavointa, menita sa permita autoritatilor nationale de reglementare si operatorilor celor doua noi state membre sa se pregateasca pentru a atinge un nivel satisfacator al cadrului lor de reglementare, inainte de implementarea noii reguli.

In cazul in care aceste pregatiri nu au loc in mod adecvat, implementarea Reglementarii nefiind astfel posibila, s-ar putea aduce pierderi mari pentru consumatori, dar si sanctiuni contra autoritatilor nationale.

Chiar si operatorii din statele membre cu infrastructuri si investitii majore vor intampina dificultati in implementarea Reglementarii privind Roaming-ul.

In acest context Comitetul pentru Afaceri Economice si Monetare al Parlamentului European a adoptat o propunere privind evaluarea impactului Reglementarii asupra intreprinderilor mici si mijlocii.

Derogarea de numai doi ani va oferi suficient timp operatorilor si autoritatilor din Bulgaria si Romania sa se adapteze la noile reguli, dar sa se si asigure ca Reglementarea va fi implementata adecvat pentru consumatori.

Mai mult, Dna Batzeli ar dori sa insiste ca orice tentativa de imbunatatire a aplicarii Reglementarii privind Roaming-ul se concentreaza exclusiv pe protectia consumatorului, pe cand ea, ca membru elen al Parlamentului European, nu doreste sa fie implicata in conflicte politice interne din Romania.

In cele din urma, trebuie accentuat ca aceasta initiativa are drept scop sa sprijine fiecare consumator si operator de pe pietele nationale ale Romaniai si Bulgariei si nu vreuna dintre acestea. Orice aluzie ca amendamentele ei ar ajuta cel mai mult operatorul grec Cosmote, activ pe piata romana, se bazeaza pe interese legate de apropiatele alegeri din Romania.

O simpla privire asupra cotelor de piata din Romania, asa cum sunt descrise mai jos, este suficienta pentru a dovedi drept falsa orice acuzatie de acest tip.

  • COSMOTE-7%
  • Vodafone-45%
  • Orange-46%
  • Zapp-2%
  • ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro