Sari direct la conținut

VIDEO Kamala Harris, primul discurs de după retragerea lui Biden: „Lasă o moștenire de neegalat în istoria modernă”. Niciun cuvânt despre candidatura sa

HotNews.ro
VIDEO Kamala Harris, primul discurs de după retragerea lui Biden: „Lasă o moștenire de neegalat în istoria modernă”. Niciun cuvânt despre candidatura sa
Kamala Harris Foto: Susan Walsh / AP / Profimedia

Prima apariție publică a Kamalei Harris după retragerea din cursa prezidențială a lui Joe Biden a reprezentat un elogiu adus de vicepreședintele SUA președintelui în funcție. Harris a afirmat că Biden a realizat într-un singur mandat mai mult decât au făcut-o președinți cu două mandate.

„Îi sunt profund recunoscătoare”

Discursul susținut de Kamala Harris a fost o laudă la adresa lui Joe Biden, care a anunțat cu o zi în urmă că se va retrage din cursa pentru al doilea mandat.

„Joe Biden lasă o moștenire de neegalat în istoria modernă. Într-un singur mandat a depășit moștenirea multor președinți cu două mandate”, a spus vicepreședintele în discursul susținut odată cu primirea la Casa Albă a sportivilor de top din colegiile americane.

Kamala Harris a amintit că l-a cunoscut pe fiul lui Joe Biden, Beau, înainte să-l cunoască pe actualul președinte, vicepreședintele susținând că Beau Biden își iubea tatăl pentru aceleași calități pe care avea și ea să le cunoască îndeaproape: „onestitatea, integritatea, inima mare și profunda dragoste față de țara lui”

„În fiecare zi, Joe Biden luptă pentru poporul american și îi sunt profund recunoscătoare pentru cum a slujit națiunea”, a mai spus Kamala Harris. Ulterior, vicepreședintele nu a mai făcut considerații de natură politică în discursul său.

Președintele american Joe Biden și-a anunțat duminică retragerea din cursa prezidențială, după ce colegii democrați și-au pierdut încrederea în sănătatea sa cognitivă și capacitatea de a-l învinge pe Donald Trump. Totodată, Biden și-a făcut publică susținerea pentru Kamala Harris.

Retragerea lui Biden din cursă îi lasă pe democrați în incertitudine. Acum marea întrebare este cine îi va lua locul pentru nominalizarea oficială de candidat al Partidului Democrat în august.

Vicepreședinta Kamala Harris a fost prima care și-a anunțat candidatura la nominalizare, după ce președintele american în funcție s-a retras din cursă, însă deși a existat un val inițial de susținere din partea democraților, unii dintre cei mai importanți democrați încă păstrează tăcerea.

„Intenția mea este să merit și să câștig această nominalizare. Voi face tot ce este în puterea mea să unesc Partidul Democrat și să unesc națiunea pentru a-l înfrânge pe Donald Trump”, a anunțat, duminică, Harris.

Deocamdată, Harris nu are rivali

Și posibilii contracandidați ai Kamalei Harris la nominalizarea democrată s-au abținut să își anunțe candidatura imediat după retragerea lui Biden, preferând să aștepte să vadă cum decurg lucrurile și care este gradul de susținere pentru actuala vicepreședintă.

Unii dintre dintre ei, inclusiv guvernatorul California Gavin Newsom și guvernatorul Roy Cooper din Carolina de Nord, au spus chiar că o susțin pe Harris. Potrivit CBS News, și senatoarea Amy Klobuchar din Minnesota a făcut același pas ca ceilalți doi.

Biden și-a anunțat imediat sprijinul pentru Harris, afirmând că alegerea ei ca vicepreședintă a fost „cea mai bună decizie pe care am luat-o”. Contul său de finanțare a campaniei și-a schimbat numele în „Harris for President”, scoțând la iveală un buget în valoare de 96 de milioane de dolari pentru promovarea lui Harris.

Între timp, micii donatori au trimis campaniei peste 46,7 milioane de dolari pe platforma ActBlue în primele cinci ore după anunțul dramatic al președintelui.

Anunțurile de susținere pentru Harris s-au succedat în cascadă pe tot parcursul zilei de duminică, deși au existat unele absențe notabile care ar putea indica dorința pentru o convenție democrată deschisă, cu o luptă asemănătoare alegerilor primare.

La mai puţin de 24 de ore după ce Biden a abandonat cursa pentru preşedinţie şi şi-a manifestat preferinţa pentru Kamala Harris să preia de la el ştafeta în această competiţie împotriva republicanului Donald Trump, vicepreşedinta sa a obţinut sprijinul a peste 500 din cei aproximativ 4.000 de delegaţi care vor participa în perioada 19-22 august la Chicago la Convenţia Democrată, unde Kamala Harris va avea nevoie de susţinerea a 1.986 de delegaţi pentru a-i fi confirmată candidatura.

INTERVIURILE HotNews.ro