Sari direct la conținut

Kazahstanul este lovit din plin de lipsa de lichiditati la nivel mondial

HotNews.ro

In ultimii ani, bancile din Kazahstan au facut foarte multe imprumuturi de pe pietele internationale, iar in prezent sunt puternic implicate in agitatia de pe pietelor financiare globale, se arata intr-o analiza a Financial Times.

Moody’s Investors Service estimeaza ca suma totala cu care s-au imprumutat bancile kazahe este de aproximativ 40 de miliarde de euro, adica mai mult de jumatate din fondurile proprii.

Aceasta problema a s-a extins insa asupra intregii economii. Luni, Standard & Poor’s a redus ratingul Kazahstanului la imprumuturile in moneda straina la cel mai scazut nivel posibil, avertizand ca bancile vor intampina probleme in a accesa noi fonduri sau in a refinanta imprumuturile existente.

Agentia se asteapta ca economica a tarii asiatice sa inregistreze o crestere economica din ce in ce mai redusa.

De asemenea, aceasta problema ar putea avea ramificatii si in afara granitelor Kazahstanului. Aceasta tara are o economie relativ mica, asemanatoare ca marime Noii Zeelande sau statului american Mississippi, insa a ocupat o pozitie importanta in portofoliile de investitii pentru tarile emergente.

Ajutate de bogatele lichiditati internationale, de o economie in plina ascensiune ce beneficiaza de importante resurse de petrol, de cererea investitorilor si de ratingurile bune acordate de agentii, bancile din Kazahstan au fost, in ultimii sase ani, unele dintre cele mai prolifice din randul tarilor emergente.

Potrivit ING, sectorul bancar kazah a inregistrat cresteri anulale de 100% in ultimii sase ani. Activele totale ale sistemului au crescut de 5,5 ori, pana la 92,6 miliard de dolari, echivalentul a 90% din Produsul Intern Brut.

Conform datelor agentiei de evaluare financiara Moody’s, bancile din Kazahstan sunt insa dependente de imprumuturile straine comparativ cu multe din fostele tari sovietice. De exemplu, cresterea sectorului bancar din Azerbaijan si Belarus s-a bazat, in special, pe depozitele clientilor.

Datoriile bancilor din Ucraina sunt structurate in asa fel incat nu exista plati semnificative care sa aibe scadenta pana la finele acestui an, sau in 2008.

In Rusia, bancile vin dupa o criza severa, iar bancile controlate de stat sunt responsabile pentru 71% din datoriile externe ale sistemului bancar.

Asadar, sistemul bancar kazah a fost cel mai greu lovit de criza de lichiditati care a inceput in august. Din august si pana in prezent, bancile nu au mai emis nici o emisiune de eurobonduri, in schimb au imprumutat pe termen scurt de la Banca Nationala a Kazahstanului peste 109 miliarde de dolari pentru a face fata crizei de lichiditati, potrivit S&P.

In ultimele saptamani, actiunile si obligatiunile emise de bancile din Kazahstan au inregistrat oscilatii puternice, insa asigurarile date de banca centrala au mai calmat investitorii, cel putin pentru moment, sunt de parere analistii.

Multi investitor cred, de asemenea, ca guvernul nu va lasa ca bancile sa dea faliment, datorita importantei lor pentru economia nationala.

Problemele din aceasta tara ridica semne de intrebare legate si de alte piete emergente care au cunoscut o crestere puternica a creditarii. Potrivit lui Lars Rasmussen, analist la Danske Bank, tarile baltice, precum si Ungaria si Romania au sisteme financiare care sunt supuse la presiuni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro