Sari direct la conținut

Kelemen Hunor vrea sa suplimenteze bugetul Bibliotecii Nationale, in caz ca se va mai organiza o licitatie cu manuscrise Cioran. "De ce nu l-ati intrebat pe Paleologu de ce nu a cumparat in 2009 aceste manuscrise? Avea tot timpul sa faca aceste cumparaturi"

HotNews.ro
Kelemen Hunor, Foto: Agerpres
Kelemen Hunor, Foto: Agerpres

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, sustine ca va incerca sa suplimenteze bugetul Bibliotecii Nationale, pentru a putea participa la o eventuala noua licitatie cu manuscrise ce i-au apartinut lui Emil Cioran. „Vom incerca sa avem aceasta suplimentare in cazul in care vor mai aparea manuscrise la licitatie, in Franta, si vom suplimenta bugetul Bibliotecii Nationale”, a declarat Kelemen Hunor, citat de Agerpres. Acesta sustine ca nu stia de licitatia de la Paris de pe data de 7 aprilie. Ministerul de Externe a anuntat, insa, ca a transmis informatia despre acest eveniment catre Ministerul Culturii inca din luna februarie.

  • „De ce nu l-ati intrebat pe domnul ministru Paleologu de ce nu a cumparat in 2009 aceste manuscrise? Mandatul i s-a terminat in decembrie 2009, deci avea tot timpul sa faca aceste cumparaturi”

Noi de licitatie nu stiam, am aflat cu cateva zile inainte. Nu stiu Externele (Ministerul Afacerilor Externe, n.red) sau ICR-ul de cand stiau, dar pe noi nimeni nu ne-a anuntat, din presa am aflat de aceasta licitatie„, a continuat ministrul Culturii.

Potrivit acestuia, predecesorul sau, Theodor Paleologu, i-a lasat o „mostenire grea” si un buget „insuficient”. „De ce nu l-ati intrebat pe domnul ministru Paleologu de ce nu a cumparat in 2009 aceste manuscrise? Mandatul i s-a terminat in decembrie 2009, deci avea tot timpul sa faca aceste cumparaturi„, a precizat Kelemen Hunor.

Intr-adevar, in 2009 s-a facut o oferta, noi, in 2010, neavand bani in buget am facut o expertiza cu colegii de la Biblioteca Nationala si asteptand anul bugetar 2011 noi ne pregateam pentru cumparator, nu pentru licitatie, pentru a cumpara de la mostenitorii lui Cioran„, a raspuns Kelemen Hunor, intrebat cu privire la declaratiile fostului ministru al Culturii, Theodor Paleologu, potrivit carora ministerul stia de manuscrisele lui Cioran inca din 2009.

Povestea licitatiei de la Paris, din 7 aprilie

Declaratiile ministrului Culturii vin la o saptamana dupa ce la Paris au fostscoase la licitatie mai multe manuscrise si documente care i-au apartinut lui Emil Cioran. Ministerul Culturii a anuntat cu o zi inainte de licitatie ca nu are fondurile necesare sa participe la eveniment si ca „nu s-a pus in discutie folosirea fondului de rezerva aflat la dispozitia prim-ministrului„.

La o zi dupa anuntul Ministerului Culturii, Ministerul Afacerilor Externe a precizat ca Ambasada Romaniei la Paris a transmis pe data de 24 februarie informatia despre licitatie, cu propunerea de a fi comunicata institutiilor potential a fi interesate. Prin urmare, MAE a retransmis imediat aceasta informatie Ministerului Culturii si Patrimoniului National, Academiei Romane si Muzeului National al Literaturii Romane, inca din luna februarie, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Doris Mircea.

In cele din urma, la licitatia de la Paris au participat Televiziunea Romana si Biblioteca Centrala Universitara. Niciuna dintre cele doua institutii nu au avut insa bani pentru a licita intregul lot, care a fost cumparat de compania KDF-Energy ce apartine romanului George Brailoiu.

A doua zi dupa licitatie, George Brailoiu declara ca va dona documentele lui Cioran, cel mai probabil Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) din Bucuresti sau Bibliotecii Astra din Sibiu.

Pe 11 aprilie, Academia Romana a anuntat ca Brailoiu va primit cea mai mare distinctie a Academiei, Meritul Academic, pentru ca a recuperat aceste manuscrise. Pe 12 aprilie, omul de afaceri anunta ca a donat documentele Bibliotecii Academiei Romane.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro