Sari direct la conținut

Klaus Iohannis cere „măsuri corecte”, în controversa privind ridicarea permiselor șoferilor care refuză testarea antidrog

HotNews.ro
Klaus Iohannis cere „măsuri corecte”, în controversa privind ridicarea permiselor șoferilor care refuză testarea antidrog
Klaus Iohannis, președintele României, la evenimentul de celebrare a 75-a de ani de la înființarea NATO, la Mellon Auditorium din Washington, DC, 9 iulie 2024. Sursa foto: Kent Nishimura / Getty images / Profimedia

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri că „problema drogurilor a tot crescut şi există probleme cu drogurile până şi în şcoli, există câteodată la şoferi şi trebuie luate măsuri”, dar a subliniat că aceste măsuri „trebuie să fie corecte”, în contextul discuţiei privind suspendarea permiselor șoferilor care refuză testarea cu drugtestul.

Iohannis a fost întrebat la Washington, unde se află la summitul NATO care sărbătorește aniversarea celor 75 de ani de la înființarea alianței, despre controversa privind ordonanța de urgență a guvernului aspru criticată de șoferi și de o parte a societății civile.

„Ceva trebuie făcut. (..) Am avut şi aici prea multe accidente şi prea multe incidente, problema drogurilor a tot crescut, ştiţi foarte bine discuţiile pe care le-am găsit şi în spaţiul public. Există probleme cu drogurile până şi în şcoli, există câteodată la şoferi şi trebuie luate măsuri. Dar aceste măsuri trebuie să fie corecte”, a răspuns șeful statului, potrivit News.ro.

Anterior în cursul zilei de miercuri, premierul Marcel Ciolacu a declarat că este treaba ministerelor de Interne şi de Justiţie să găsească o soluţie privind permisele ridicate în urma controalelor drug-test, el precizând că modificarea se referă la faptul că în maximum 72 de ore trebuie să vină răspunsul testelor de la Institutul de Medicină Legală (IML).

Ciolacu a afirmat că în cazul în care statul român nu se încadrează în acest termen urmează ca permisul de conducere să fie restituit, până când vor fi gata rezultatele analizei.

„E rostul Ministerului de Interne şi Ministerului Justiţiei să găsească o soluţie. E o modificare, aşa cum am anunţat-o, la Ordonanţă, ca în maximum 72 de ore să fie răspunsul dat de la IML şi în cazul în care statul român nu se încadrează, va restitui după această perioadă permisul, urmând, după analizele finale, după rezultat, să pună în aplicare legea. E un lucru corect”, a spus miercuri șeful guvernului.

Ciolacu a precizat, despre laboratoarele de analiză a acestor teste, că în opinia sa, este corect să rămână la IML. „Am avut şedinţa comună şi cu ministrul Sănătăţii care deja a informat parte din presă că avem un program semnat cu Banca Mondială, de aproximativ 40 de milioane de euro, pentru cele 6 centre regionale şi cele vreo 22 sau 24 de zone din ţară, astfel încât să putem acoperi eficient, cu aparatură nouă, fiindcă trebuie să recunoaştem că există acest fenomen în România, cum există în toate statele dezvoltate”, a mai declarat prim-ministrul.

Siteul de investigații Snoop a publicat marți seară un articol după ce mai mulți șoferi care au rămas fără permis de conducere în urma unui test rapid fals pozitiv au transmis redacției documentele cu rezultatele analizelor biologice și clasarea dosarului penal venită la multe luni după, în unele cazuri, chiar ani.

Întrebat anterior ce poate face un şofer care rămâne fără permis, deşi a luat o simplă pastilă de răceală, premierul Marcel Ciolacu a spus, la Digi24: „Nu s-a întâmplat până acum acest lucru, ştiu şi eu, ştiţi şi dumneavoastră. Îmi puneţi o întrebare ca şi cum s-ar întâmpla acest lucru. Eu v-am spus: joi vom lua măsurile ca acest lucru să nu se întâmple”.

INTERVIURILE HotNews.ro