Sari direct la conținut

Marcel Ciolacu cere ministerelor de Interne și de Justiție să găsească soluția privind permisele ridicate în urma testării / „În maximum 72 de ore să fie răspunsul dat de la IML, altfel carnetul se restituie”

HotNews.ro
Marcel Ciolacu face declarații de presă, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu face declarații de presă, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că este treaba ministerelor de Interne şi de Justiţie să găsească o soluţie privind permisele ridicate în urma controalelor drog-test, el precizând că modificarea se referă la faptul că în maximum 72 de ore trebuie să vină răspunsul testelor de la Institutul de Medicină Legală (IML), informează News.ro.

Ciolacu precizează că în cazul în care statul român nu se încadrează în acest termen urmează ca permisul de conducere să fie restituit, până când vor fi gata rezultatele analizei.

„E rostul Ministerului de Interne şi Ministerului Justiţiei să găsească o soluţie. E o modificare, aşa cum am anunţat-o, la Ordonanţă, ca în maximum 72 de ore să fie răspunsul dat de la IML şi în cazul în care statul român nu se încadrează, va restitui după această perioadă permisul, urmând, după analizele finale, după rezultat, să pună în aplicare legea. E un lucru corect”, a spus miercuri șeful guvernului.

Premierul a precizat, despre laboratoarele de analiză a acestor teste, că în opinia sa, este corect să rămână la IML.

„Am avut şedinţa comună şi cu ministrul Sănătăţii care deja a informat parte din presă că avem un program semnat cu Banca Mondială, de aproximativ 40 de milioane de euro, pentru cele 6 centre regionale şi cele vreo 22 sau 24 de zone din ţară, astfel încât să putem acoperi eficient, cu aparatură nouă, fiindcă trebuie să recunoaştem că există acest fenomen în România, cum există în toate statele dezvoltate”, a mai declarat prim-ministrul.

„Şi atunci trebuie o abordare profesionistă şi o logistică la dispoziţia statului, astfel încât rezultatele să fie rapide”, a completat Ciolacu.

Siteul de investigații Snoop a publicat marți seară un articol după ce mai mulți șoferi care au rămas fără permis de conducere în urma unui test rapid fals pozitiv au transmis redacției documentele cu rezultatele analizelor biologice și clasarea dosarului penal venită la multe luni după, în unele cazuri, chiar ani.

Întrebat anterior ce poate face un şofer care rămâne fără permis, deşi a luat o simplă pastilă de răceală, premierul Marcel Ciolacu a spus, la Digi24: „Nu s-a întâmplat până acum acest lucru, ştiu şi eu, ştiţi şi dumneavoastră. Îmi puneţi o întrebare ca şi cum s-ar întâmpla acest lucru. Eu v-am spus: joi vom lua măsurile ca acest lucru să nu se întâmple”.

Spre exemplu, situația unui șofer, Dorin, în vârstă de 28 de ani, îl contrazice însă pe premierul Marcel Ciolacu.

Pe 17 februarie 2024, Dorin a fost oprit de polițiști pentru că a depășit viteza la intrarea în localitate: 76 km/h la limita de 50 km/h. A primit amendă, apoi a fost testat pentru alcool și droguri. „Eu nefiind consumator de substanțe și nici de alcool am acceptat cu încredere orice fel de testare, fiind absolut sigur ca nu are ce să se întâmple”, a spus el, pentru Snoop.

Doar că Dorin era răcit și luase două pastile de paracetamol în acea zi. Una cu doar 40 de minute înainte să facă testul antidrog, spune el. După o jumătate de oră, aparatul i-a indicat pozitiv la amfetamină – drog de mare risc.

„Le-am spus imediat ca am consumat pastila de răceală și, dacă se poate, să repetam testul, lucru ce mi-a fost refuzat.” Dorin spune că agenții de poliție l-au încadrat la „drogat” pentru că „eram îmbrăcat mai de cartier”.

A doua zi, Dorin a intrat în statisticile pe care Poliția le transmite către presă după raziile din București. Cazul lui a apărut în buletinele de știri. „Purtătorul de cuvânt a făcut afirmația că eu eram sub influența substanțelor și am condus. Nici măcar nu a folosit alți termeni precum «posibil, suspect etc». A afirmat direct de parcă avea analiza biologică în mână”, și-a amintit Dorin.

Premierul Ciolacu afirmat anterior că astfel de cazuri nu există. Poliția Română, prin Bogdan Despescu, i-a sfătuit pe șoferi să aibă grijă la ce medicamente consumă.

„Este necesar ca cetățenii să se informeze cu privire la medicamentele pe care le consumă și să citească atent prospectul ori să se consulte cu un medic, deoarece unele medicamente sunt contraindicate pentru condusul autovehiculelor”, a transmis Poliția Română, într-un comunicat de presă.

În 2023, doar 62% dintre drugtestele rapide cu rezultat pozitiv au fost confirmate de analizele de sânge.

Medicii Consiliului Superior de Medicină Legală (CSML) au arătat, într-un comunicat de presă, că „unele medicamente uzuale conțin substanțe care pot duce la pozitivarea unor teste toxicologice, fără ca ele să fie în concentrații apte de a duce la o afectare a capacității de conducere autovehicule”. Medicii dau exemplul codeinei care, utilizată ca antitusiv în cantități reduse, va da reacții pozitive la opiacee.

Evaluarea prezenței substanțelor psihoactive pe baza prospectului medical nu este fezabilă, mai spun medicii, deoarece prospectul nu conține informații despre remanența substanțelor active în organism. De exemplu, o substanță cu efecte clinice de 4 ore poate fi detectată la 8, 16, 24 sau chiar 48 de ore, în funcție de sensibilitatea aparatului de analiză, lucru neprecizat în prospect.

Citiți integral pe Snoop.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro