Sari direct la conținut

Kosovo se pregătește să-i „acomodeze” pe cei 300 de deținuți din Danemarca. Experții se plâng însă de comportamentul gardienilor locali

HotNews.ro

Într-o închisoare din estul Kosovo se plănuiește îndepărtarea tuturor deținuților autohtoni și deschiderea spațiului pentru deținuții străini care vor fi aduși pe calea aerului din Danemarca, țară aflată la peste 2.000 de kilometri distanță, scrie miercuri Reuters.

Se așteaptă ca Danemarca să trimită 300 de deținuți în țara balcanică, o premieră pentru Kosovo, dar o măsură foarte criticată de experții danezi din domeniul respectării drepturilor omului.

Serviciul penitenciar din Kosovo va reconstrui închisoarea Gjilan în următorii doi ani la standardele daneze, pentru ca apoi să-i poată primi pe condamnații din țări din afara Uniunii Europene, care urmează să fie expulzați din Danemarca pentru a-și executa pedespsele.

Închisoarea în sine, veche de opt ani, nu ridică probleme legate de drepturile omului, dar decizia de a găzdui acești în Kosovo da, a declarat Therese Rytter, directoare juridică în cadrul Dignity, o organizație daneză pentru drepturile omului.

„Au existat acuzații credibile de abuz în trecut”, a declarat Rytter. „Asta nu înseamnă că se va întâmpla (în Kosovo, n.r.), dar există cu siguranță un risc crescut comparativ cu situația în care ar fi fost plasați într-o închisoare daneză”, a spus ea.

Departamentul de Stat al SUA a afirmat, în raportul său de țară pentru 2023, că, deși închisorile din Kosovo respectă unele standarde internaționale, violența între deținuți, corupția și tratamentul inadecvat pentru deținuții cu dizabilități mintale persistă.

„Un curs de două luni nu schimbă comportamentul”

Comitetul ONU împotriva torturii a transmis, într-un raport din decembrie 2023, că este îngrijorat de accesul deținuților la asistență medicală și la vizite de familie.

Parlamentul din Kosovo a aprobat joia trecută acordul, despre care Danemarca, o țară nordică bogată, spune că o va ajuta să facă față problemei închisorilor supraaglomerate și lipsei de gardieni.

În schimb, Kosovo, una dintre cele mai sărace țări din Europa, va primi 210 milioane de euro (228 de milioane de dolari) în următorii 10 ani.

Niciun individ condamnat pentru terorism sau care are o sentință pe viață nu va fi transferat la Gjilan, potrivit ministerului danez al justiției și lui Ismail Dibrani, șeful închisorilor din Kosovo.

„Acele persoane care vor ajunge sunt ușor de gestionat din sistemul nostru”, a declarat Dibrani.

Sexul deținuților nu a fost până acum confirmat.

Un guvernator danez al închisorii va co-administra unitatea împreună cu un director autohton, în timp ce toți gardienii vor fi din Kosovo.

Gardienii kosovari vor fi instruiți de către autoritățile daneze pentru a se asigura că tratamentul deținuților respectă standardele daneze și internaționale privind drepturile omului, a precizat ministerul danez al justiției.

Însă experții danezi în domeniul drepturilor omului nu sunt convinși de acest lucru. „Un curs de două luni nu schimbă comportamentul”, a spus Rytter.

Rinor Behluli, care locuiește în apropiere de închisoare, în satul Pasjak, a declarat că pentru el nu contează de unde provin deținuții.

„Fie că sunt din Danemarca, Anglia sau din altă parte, sunt oameni închiși”, a spus el.

Primii condamnați ar urma să fie transferați într-un termen cuprins între 21 și 25 de luni după ce va începe reconstrucția închisorii, ceea ce se preconizează că se va întâmpla în câteva săptămâni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro