Sari direct la conținut

Kremlinul acuză că alegerile din Moldova nu au fost libere, iar rezultatul ridică multe semne de întrebare

HotNews.ro
Vladimir Putin si Dmitri Peskov, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Vladimir Putin si Dmitri Peskov, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Rezultatele la alegerile din Republica Moldova au arătat o creștere „greu de explicat” a voturilor în favoarea președintei Maia Sandu și a Uniunii Europene, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

Rezultatele preliminare arată rezultate foarte strânse ale votului de la referendum. Ultimele date spun că 50,17% dintre alegători au votat „da” privind aderarea la Uniunea Europeană, după ce tabăra „nu” a condus pe timpul nopții.

„Indicatorii pe care îi vedem astăzi, pe care îi monitorizăm, dinamica schimbărilor lor, desigur, ridică o mulțime de întrebări”, a declarat Dmitri Peskov, într-o conversație avută luni cu presa, răspunzând unei întrebări din partea agenției de stat TASS.

„Ceea ce vedem este, desigur, astfel de rate mecanice, greu de explicat de creștere a voturilor în favoarea lui Sandu și în favoarea acelor participanți la referendum care se pronunță în favoarea orientării spre Uniunea Europeană”, a menționat reprezentantul Kremlinului. Potrivit acestuia, „orice observator care înțelege măcar un pic esența proceselor politice poate înregistra aceste anomalii cu creșterea acestor voturi”.

Peskov a descris campania electorală din Moldova ca fiind „lipsită de libertate” și a acuzat că opoziției i-a fost refuzată posibilitatea de a face campanie și a fost supusă represiunii.

„Ei au fost persecutați, au fost aruncați în închisori, au fost interogați, nu li s-a permis să intre în țară, presa a fost închisă, resursele de internet au fost blocate și așa mai departe”, a spus Peskov.

După procesarea a 98.56% din procesele verbale, Maia Sandu conduce cu 42.07% (640.000 de voturi), fiind urmată de Alexandr Stoianoglo, care a obținut 26.27% (400.00 de voturi). Astfel, va fi organizat turul II al alegerilor prezidențiale.

Duminică seară, Maia Sandu a acuzat fraudarea votului după scorul strâns la referendumul pentru aderarea la UE, pe care l-a numit „un atac fără precedent asupra democrației”.

„Avem probe și informații precum că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 mii de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exercițiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frică și panică în societate. Nu vom renunța să apărăm libertatea și democrația. Așteptăm rezultatele finale și vom reveni cu decizii”, a mai spus Sandu.

În replică, Peskov a precizat că „dacă ea spune că nu a primit voturi din cauza anumitor grupări criminale, trebuie să prezinte dovezi”.

„Și ar fi frumos ca doamna Sandu să explice acestui număr atât de mare de voci care nu sunt de acord cu politica ei. Sunt și acestea grupări criminale? Sau ea vrea să spună că cetățenii moldoveni care nu o susțin sunt asociați cu bande criminale? Există o mulțime de nuanțe aici”, a încheiat Peskov.

INTERVIURILE HotNews.ro