Sari direct la conținut

La cald, citeva intrebari despre modul in care Dan Diaconescu a cistigat licitatia pentru Oltchim

HotNews.ro
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews

Intr-o atmosfera de-a dreptul senzationala, Dan Diaconescu a cistigat licitatia pentru pachetul majoritar de actiuni al Oltchim. De-a dreptul stupefiant pentru o tara intreaga, Dan Diaconescu face inca un pas in ierarhia informala: bufon TV, apoi presedinte de partid ultra-populist, acum salvator in extremis al uneia dintre ultimele relicve ale industriei comuniste. Procedura de privatizare lasa in urma citeva intrebari majore:

1. De unde are Dan Diaconescu acesti bani? Este exclus ca patronul de televiziune sa aiba aproximativ 45 de milioane de euro in cont. Exista deja informatii pe surse ca banii acestia, plus sumele uriase ce vor fi necesare ulterior pentru investitii, ar veni din zona Rusiei, via Alisher Usmanov (unul dintre cei mai bogati si influenti magnati rusi, implicat intr-o serie de companii uriase precum Gazprom, Kommersant sau Metalloinvest).

2. Ce bonitate are Dan Diaconescu pentru a atrage din piata bancara banii necesari pentru investitiile viitoare?

3. Ce va face Dan Diaconescu cu Oltchim daca va reusi sa plateasca suma asumata?

4. Care vor fi consecintele asupra lui Dan Diaconescu daca nu va plati in termenul stabilit de lege (10 zilei) suma angajata?

5. Care vor fi consecintele asupra Oltchim si asupra organizatorilor licitatiei (OPSPI) daca Dan Diaconescu nu va plati in termenul stabilit de lege suma angajata?

6. Cum au promovat OPSPI si Ministerul Economiei actiunea de privatizare a Oltchim, astfel incit la licitatie s-au prezentat doar trei ofertanti, si nici un mare grup international din domeniu? Chiar si in lipsa unui anunt, cum se explica totusi absenta oricarui mare investitor strain?

7. Ce reactie vor avea actionarii minoritari ai Oltchim (PCC si Carlson Ventures)? Vor incerca sa atace in justitie legalitatea procesului de licitatie, avind in vedere ca Dan Diaconescu si-a depus oferta cu zece minute de intirziere?

8. Ce rol a jucat Constantin Roibu in toata aceasta operatiune?

9. Joaca Dan Diaconescu pe mina USL, ajutind Guvernul PSD sa rezolve o privatizare complicata contra unei colaborari in viitorul Parlament? Joaca DD pe mana lui Traian Basescu plus ceva servicii cu scopul de a rupe din electoratul USL. Politic, castiga pe o tema populista (salvatorul industriei romanesti). Daca privatizarea esueaza, tot Guvernul Ponta va trebui sa dea explicatii publicului dar mai ales salariatilor. Joaca DD pe mana unui investitor fara legatura cu politica interna?

10. Care va fi reactia FMI / BM / CE in fata acestui proces de privatizare?

11. Cine va plati daca se va repeta situatia de la privatizarea ratata a CupruMin, cind contractul nu a mai fost semnat dupa ce cistigatorul licitatiei nu a putut sa plateasca suma asumata? Ce garantii a cerut Guvernul tocmai pentru a evita situatiile din trecut?

Probabil ca zilele urmatoare vor aduce citeva clarificari in aceasta privatizare care, in ciuda mediatizarii sale enorme, ramine extrem de neclara in ceea ce priveste cistigatorul si mizele sale.

Pina atunci persista senzatia unei proceduri care, in locul personajelor sobre obisnuite in asemenea ocazii, ne-a prezentat un clovn resapat in supermanul salvator. Trecerea de la Elodia la polipropilena e greu de acceptat.

Senzatia ca imi scapa ceva esential din povestea asta e atit de puternica, incit ma intreb daca nu cumva traim o farsa in care Dan Diaconescu a devenit exponentul perfect si al clasei politice, si al mediului de business autohton.​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro