Sari direct la conținut

La ce să ne așteptăm de la întâlnirea lui Biden cu Xi Jinping la San Francisco

HotNews.ro
Xi Jinping alaturi de Joe Biden, Foto: Alex Brandon / Associated Press / Profimedia Images
Xi Jinping alaturi de Joe Biden, Foto: Alex Brandon / Associated Press / Profimedia Images

Președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping se vor întâlni miercuri înainte de un summit al forumului de cooperare economică Asia-Pacific (APEC) de la San Francisco, încercând să reducă fricțiunile în ceea ce mulți consideră a fi cea mai periculoasă rivalitate din lume, potrivit Reuters.

Liderii celor mai mari două economii ale lumii se cunosc de peste un deceniu și au împărțit ore de conversație în șase interacțiuni de la învestirea lui Biden în ianuarie 2021. Dar de atunci s-au întâlnit doar o singură dată în persoană, iar Xi nu a mai vizitat Statele Unite din 2017, când Donald Trump era președinte.

Ce probleme sunt susceptibile să discute?

Casa Albă spune că scopul summitului, care va avea loc într-o locație neanunțată din zona golfului San Francisco, este de a stimula comunicarea pentru a preveni ca o rivalitate intensă să nu degenereze în conflict.

Se așteaptă ca întâlnirea să abordeze probleme globale, de la conflictul din Orientul Mijlociu la invazia Rusiei în Ucraina, legăturile dintre Coreea de Nord și Rusia, Taiwan, drepturile omului, inteligența artificială, precum și relațiile comerciale și economice „echitabile”.

Se așteaptă ca Biden să-i spună lui Xi că SUA rămân alături de aliații și partenerii săi în Indo-Pacific, în fața presiunii chineze împotriva Taiwanului guvernat democratic, pe care China îl revendică ca fiind al său, și în Mările Chinei de Sud și de Est.

De asemenea, el va exprima un angajament specific față de securitatea Filipinelor, au declarat oficialii americani.

La ce oferte ne putem aștepta?

Casa Albă spune că Washingtonul așteaptă rezultate specifice și speră să vadă progrese în restabilirea legăturilor militare cu China și în combaterea comerțului cu fentanil, un puternic drog opioid sintetic, a cărui utilizare a devenit un flagel în Statele Unite.

Orice acord privind fentanilul ar însemna probabil ca Washingtonul să fie nevoit să ridice în schimb sancțiunile privind drepturile omului impuse institutului criminalistic al poliției chineze.

Biden a declarat marți că obiectivul său ar fi reluarea comunicării normale cu China, inclusiv a contactelor între militari.

În contextul alegerilor din Taiwan de la începutul anului 2024, analiștii politici se așteaptă ca China să ceară asigurări din partea SUA că nu va face nimic pentru a încuraja elementele pro-independență, în timp ce Xi va spera, de asemenea, să îl convingă pe Biden să relaxeze tarifele și controalele la export care au ca scop să împiedice trimiterea celor mai avansate semiconductoare în China.

În cadrul unui dineu separat cu lideri de afaceri, președintele chinez va încerca, de asemenea, să stimuleze investițiile în scădere ale firmelor americane în China.

Liderii ar putea evidenția planurile de creștere a numărului de zboruri comerciale între cele două țări, iar experții în politici au declarat că ar putea lua măsuri pentru a ușura restricțiile privind vizele pentru jurnaliști, ceea ce ar fi în beneficiul ambelor părți.

De asemenea, se așteaptă ca Biden să îndemne China să își folosească influența pe care o are asupra Iranului pentru a nu extinde conflictul din Orientul Mijlociu.

Dar nimeni nu se așteaptă la o resetare a relațiilor sau la o mare înțelegere care să modifice dramatic modul în care țările se văd una pe cealaltă.

„Rămânem într-o perioadă durabilă de competiție și tensiune”, a declarat Richard Fontaine de la Centrul pentru o nouă securitate americană din Washington. „Nu va exista nicio mare descoperire, nu va exista nicio schimbare reală de substanță”.

Ce impact va avea reuniunea asupra piețelor?

Participanții la piață vor fi foarte atenți la discuții pentru a evalua sentimentul dintre cele două guverne.

Cei 21 de membri APEC și lumea de dincolo speră la o atenuare a tensiunilor dintre SUA și China, iar un progres în acest sens ar fi privit pozitiv, însă analiștii politici au declarat că orice îmbunătățire a stării de spirit ar putea fi doar temporară.

Alegerile din Taiwan de la începutul anului viitor și votul prezidențial din noiembrie 2024 din SUA, care ar putea aduce o revenire a lui Trump, promit un an plin de incertitudine.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro