Sari direct la conținut

La Philadelphia, despre “Diavolul in Istorie”

Contributors.ro
Vladimir Tismaneanu, Foto: AGERPRES
Vladimir Tismaneanu, Foto: AGERPRES

A merge la Philadelphia inseamna pentru mine, in multe privinte, a merge acasa. Este orasul in care am locuit intre 1982 si 1990. Am lucrat acolo, am fost cercetator la Foreign Policy Research Institute (FPRI) si am predat la University of Pennsylvania. La FPRI am scris prima mea carte in engleza, “The Crisis of Marxist Ideology in Eastern Europe: The Poverty of Utopia”, aparuta la editura Routledge in 1988. In acel oras am primit cetatenia americana. In primii mei ani americani, institutul a fost familia mea. Ani de zile am scris la “Philadelphia Inquirer” articole de opinie si cronici de carti. Am multi prieteni acolo. In cadrul FPRI a aparut revista trimestriala de cultura “Agora” condusa de scriitorul disident Dorin Tudoran (redactori eram Paul Goma, Michael S. Radu si subsemnatul, un timp a fost redactor-sef adjunct matematicianul disident Mihai Botez). Tiparita in Statele Unite cu sprijinul Fundatiei Nationale pentru Democratie, revista era distribuita clandestin in tara. Acolo am publicat o traducere din Kolakowski, poate primul text al filosofului polonez in versiune romaneasca. Acolo a aparut dialogul dintre Dan Petrescu si Liviu Cangeopol, text esential al disidentei romanesti. Directorul FPRI in acei ani era istoricul Daniel Pipes.

Presedintele de onoare al colegiului de redactie era Eugene Ionesco. Secretariatul de redactie l-a asigurat Gina Minda Grecescu. Revista trimestriala a FPRI, “Orbis”, este in continuare una dintre cele mai respectate in domeniul analizelor strategice si al studierii relatiilor internationale. In 1987 am organizat la New York, ca proiect al FPRI, o conferinta internationala cu titlul “Will the Communist States Survive? The View from Within”. Dupa doi ani, revolutiile din Europa de Est dadeau raspunsul la acea intrebare. Comunismul murea, sau, mai precis, isi pregatea viata de apoi…

Pe 10 decembrie 2012 am lansat cartea mea “The Devil in History” la institutul de care ma leaga atatea amintiri. L-am reintalnit pe vechiul prieten Alan Luxenberg, astazi presedintele FPRI, am conversat despre vremurile de-odinioara si despre planurile actuale ale acestui admirabil think tank. I-am omagiat in prelegerea mea pe cei trei remarcabili politologi trecuti in lumea celor drepti, oameni pe care i-am cunoscut indeaproape: Harvey Sicherman, Michael S. Radu si Alvin Z. Rubinstein. Colegul nostru Adam Garfinkle este azi redactor-sef al revistei “The American Interest”. Istoricul John Maurer este profesor la Naval War College din Newport (Rhode Island). Asistentul meu, doctorand pe atunci la Penn, a devenit intre timp scriitorul Joydeep Roy-Bhattacharya, autorul romanelor “Gabriel Club” (Granta Boks), “The Storyteller of Marrakech” (Norton) si, in 2012, la Random House, “The Watch”….

Am vorbit despre similitudinile dintre sistemele si ideologiile totalitare ale veacului al XX-lea, despre problema dublelor standarde in explorarea lor. I se trece cu vederea unui Lion Feuchtwanger apologia stalinismului din volumul “Moscova 1937″. S-ar proceda oare la fel cu un intelectual care ar fi publicat o carte, nu mai putin mincinoasa, cu titlul “Berlin 1938″? Am analizat avatarele conceptului de totalitarism si am acentuat importanta morala si stiintifica a acestuia, dincolo de criticile mai mult sau mai putin justificate. Finalul romanului “Ciuma” de Camus sugereaza ca este vorba de o patologie a modernitatii, nu de un accident irepetabil.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro