Sari direct la conținut

La Stampa: Salvini vrea să cucerească sudul Italiei şi să-l guverneze fără aliaţi

HotNews.ro
Matteo Salvini, Foto: Agerpres/EPA
Matteo Salvini, Foto: Agerpres/EPA

Silvio Berlusconi a avut mereu un vis interzis: cel de a obţine 51 la sută din voturi. Obişnuia să spună des acest lucru, chiar şi atunci când Forza Italia naviga cu peste 30 la sută în momentele dificile ale Alianţei cu Umberto Bossi şi Gianfranco Fini. Acum, Cavalerul este canibalizat de Matteo Salvini care îmbrăţişează (şi el) visul de a nu mai fi nevoit să dea socoteală nimănui. Liber să guverneze fără bătrâna coaliţie de centru-dreapta pe care a depozitat-o deja în dulapul bunicilor şi fără Mişcarea 5 Stele cu care se duelează zilnic în incompatibilităţi, scrie La Stampa citată de Rador.

Numai că are nevoie de timp, de cel puţin câţiva ani pentru ca Liga sa Naţională şi naţionalistă născută la urnele din 4 martie, pe reţele sociale, pe Facebook, după chipul şi asemănarea sa să crească exponenţial (până va cuceri o majoritate autonomă) ajungând în punctul în care care îşi va putea permite să se desprindă de originara Ligă a Nordului, şi de «Ritul Ambrozian» menţionat de Roberto Maroni în cartea sa.

Salvini vrea să se desprindă chiar şi de acele categorii din nord, meşteşugari, societăţi mici şi mijlocii, care în regiunile Lombardia şi Veneto constituie coloana vertebrală a electoratului Ligii Nodului, cei care critică venitul minim garantat şi tot ceea ce este sacrificat pe altarul coaliţiei galben-verde. Însă Salvini «merge înainte» şi pentru că în nord, sutele de alegători sunt un lucru, în timp ce milioanele de alegători care continuă să voteze pentru „Noua Ligă” sunt altceva.

Cu promisiunea că într-un viitor luminos visul va deveni realitate şi Italia va avea un executiv ”cu mâinile libere”, real, naționalist și protecţionist, după modelul Trump şi Orban. Pentru a ajunge aici Salvini ar trebui să câştige cel puţin 40% din adeziunile cetăţenilor din nord şi mai presus de toate, să câştige la Roma şi în sud. „Sondajele îmi arată–spune Salvini agitând telefonul mobil în aer – că procentele noastre din sud sunt între 20 şi 22 %, dar eu nu vreau să cred, nu-mi fac iluzii.”

Nu crede, dar speră că va câştiga începând cu regionalele din Sardinia, care, în luna februarie vor deschide marele bal electoral din 2019 care va culmina cu alegerile europene unde se aşteaptă o mare victorie. Candidatul Sardiniei este senatorul Christian Solinas, secretar al Partidului Sard de Acţiuni (Partito sardo d’Azione) din Sardinia, care a încheiat un pact cu Liga deja de la alegerile politicile. Cucerirea Sardiniei este primul pas pentru a câştiga în circumscripţia insulelor din Europa. Cealaltă insulă, Sicilia, este grânarul voturilor Mişcării 5 Stele care la alegerile politice a câştigat în toate colegiile. O lovitură care se va repeta cu greu. Mulţi din locuitorii din Trinacria se îndreaptă spre Salvini iar luna trecută, subsecretarul Ministerului de Interne, Stefano Candiani l-a avertizat pe primarul oraşului Palermo, Leoluca Orlando că: „oraşul merită mai mult, nu are nicio perspectivă, iar noi suntem aici pentru a i-o oferi”.

În Calabria, Salvini a încredinţat partidul în mâinile tânărului în vârstă de 35 de ani, Domenico Furgiuele, care este unul dintre cei doi parlamentari membrii ai Ligii Nordului, celălalt fiind Matteo Salvini, ales de Senat la Rosarno, un oraș în provincia Reggio Calabria intoxicat de ‘ndrangheta. Aici, la 4 martie, Liga a acumulat 13%, în timp ce acum cinci ani avea 0.25%. «Haideți să nu mai continuăm cu această povestea a voturilor date de mafie -spune Furgiuele – pentru că ar însemna să nu înţelegem ce anume se aşteaptă oamenii de la un lider ca Salvini. Aş dori să subliniez faptul că în cele 30 de colegii din Calabria, în 18 a triumfat Mişcarea 5 Stele. Dar nu aş insinua vreodată că M5S a câştigat datorită voturilor Mafiei”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro